neděle 17. ledna 2021

Mrazivý Labák

Venku mrzne, ale jsem natěšený na venkovní lezení a zároveň jsou v těchto mrazech skály pěkně vyschlé, a proto razím do Labáku do jeskyně Cavemana. Výšlap do kopce v tom sněhu není žádný med, ale je tu nádherně, skály a sníh působí kouzelně. Sice teploměr ukazoval u auta -5°C, ale v jeskyňce je celkem příjemně a hned se pouštím do projektu, který vede trhlinkou celým stropem. Bohužel i když je taková zima, trhlinka je stále maličko vlhká, to asi nikdy nevyschne. Hlavně prosím nevysoušet hořákem.

Prehistorik 8B/8B+ FA

Na začátku tvoří trhlinka malinké lišty, které se směrem ven z jeskyně stále zvětšují. Asi hodinku mi trvá, než vyladím program, a další hodinku, než se mi podaří probít přes těžký úvod. Zbytek už znám a dolézám. Prehistorik 8B/8B+? Níže video, bohužel nejde tam moc lépe umístit kameru, tak není zachycen celý přelez. 

Prehistorik 8B/8B+ FA

Dál koukám na projekt v levé části jeskyně, do kterého jsem se také minule pověsil. V klíčové dírce je narvaný klacek – proč? Tím se dírka zvětšila a je na dva prsty. Škoda, mohlo to být těžší. 

Megalodon 8A+ FA

Jedná se o dva těžké kroky ve velkém převisu, v prvním je potřeba udržet břichem nohy na stupech, ve druhém naskočit daleko do dobré trhliny a podržet to v dírce. Po nakrokování mi to jde celkem snadno a po pár pokusem přelézám, myslel jsem si na 8B, ale zatím vyhazuji Megalodon 8A+, vyzkoušejte boží kroky. 

Megalodon 8A+ FA

Jdu dál na Heel Hookera 8B, minule jsem byl blízko přelezu, tentokrát dávám rychle, ale nijak soft mi to nepřijde. Přidám ještě Pro Slečinky za 8A a pozkouším pravý odlez Toxic Avengera, který odhaduju na cca 8B, ale sám se tam bojím, tak příště.
 
 
It's freezing but I'm thrilled about outdoor climbing and the rocks are dry thanks to the frost, so I go to the Caveman cave in Labák. Walking up the hill in all the snow is no fun but the rocks look amazing under snow. Despite the low temperature (about -5°C) it is quite warm in the cave, so I start the project in the crack across the ceiling. Unfortunately, the crack is still moist and I guess it won't ever dry up. Please, don't try drying it with a flame.

There are some tiny ledges in the crack, which gradually get larger. It takes me about an hour to find the right programme and another hour is gone until I get through the initial section. The rest is familiar so I finish the whole boulder – Prehistorik 8B/8B+? See the video below, unfortunately it is difficult to place the camera properly so you can't see everything.

I also check out the project on the left which I tried last time. A twig is stuffed in the crux hole – why? The hole got larger due to that and now it's a two-finger hole. Too bad, the boulder could be more difficult.

The climb has two difficult moves in a big overhang, first one has to engage the core and keep the feet on the footholds, then there is a jump to a crack and a fingerhole. It goes well and once I figure out the moves I need just few attempts to finish. I thought it was an 8B but I change my mind: Megalodon 8A+, come and try the moves, they're amazing.

I move to Heel Hooker 8B, last time I almost finished the boulder so this time I climb it quite quickly but I still think it's quite a challenge. I also add the Pro Slečinky 8A boulder and try to go to the right from Toxic Avenger, about 8B, but I don't feel like trying this alone, so I keep it for the next visit.

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Mna zaujal ten kruh natlceny v strope meter nad zemou :D