pondělí 19. dubna 2010

PB Session - Rohanovský vrch

První purebouldering session se odehrála na Rohanovském vrchu. Bouldrů je tady něco okolo šedesátky a musím říct, že všechno, co jsme lezli, mělo svoje kouzlo a všechno bylo pěkné, i když možná se nám to líbilo právě proto, že většina bouldrů je více či méně převislá a mohli jsme tady občas uplatnit trošku té CHTS. Vilda s jeho Katkou jsou na Rohaňáku už od čtvrtka a čistí pár nových kamenů. V pátek večer se k nim přidává banda z Prahy a trošku prý zařádí. My máme v sobotu nastavený budík na 4:30 a přesně v 9 hodin dojíždíme na parkáč. Jediní vzbuzení jsou Vilda a kluci z Budějic. Nikomu se nechce ven ze spacáku do chladného rána, za stromy ale vykukuje sluníčko a indukuje nám parádní podmínky. Zatímco všichni snídají my to nevydržíme a jdeme do skal. Je to docela kus a naštěstí moc nebloudíme.

První zastávka je Pod cestou, kde už vidíme Lukáše a spol. Rozlézáme se v těžkém 7A a v 7A+  hned nalevo, kde vymyslíme novo betu a zlehkne to na 6C+. Docela zajímavé, že to ještě nikdo takhle "neojebal". Pak jdeme o kousek níž na Vilíky. Toho za 7A+ dáváme hned. Pak zkoušíme napojení zprava, za 7B, které pouští až asi po půl hoďce, a se Štěpou jsme se shodli spíš na B+. Nebo jsme slabí? Mezitím dochází zbytek a Vilda nám ukazuje co se nachází v sektoru Nad cestou. Staré bomba věci, projekty a nové očištěné kameny. Natěšení jdeme na Zlý zámky 7B+. Bohužel, nebo spíš bohudík?, urvu prvním pokusem prostřední lištu a pak hned dalším dávám. Teď je tam větší ale zase oblejší. Klasa je tak nějak podobná. Štěpa posílá taky, hned po něm i Vilda. Jenom Smržák se tam zacyklí a nakonec tam vysedí pěkný ďůlek, snad to příště pošle.

Jde se dál na kámen V lese. Na první pokus zbombim 7B a hned nakukuju na projekt. Lišty se nejdřív tváří, že ne, ale pak to nějak jde. Ale přece jen se na konci trošku zasekneme a ani to nezkrokneme. Zkusíme to teda na druhou stranu, což je o něco lehčí. Je tam potřeba trošku hydrauliky do levého bicáku a hodně síly do prstů. V pokusu, kdy mi rupne kůže na prstu, to nějak haluzově dávám. Takže snad první 8A na Rohaňáku, název PURE. Chce to prostě trochu pure zabrat. Pak jdeme na nový kámen, kde kluci přelézají jeden směr. Já jim ho ojebu tím, že se natáhnu z nástupového chytu na výlezovou hranu, takže pro delší asi 6C, pro kratší 6C+/7A. A tady se opět potvrdilo to, že by bylo třeba dobré dávat boulderům dvě klasy, pro dlouhány a pro krátké. Bylo by dost těžké stanovit hranici, ale možná by to občas bylo na místě. Nebo musí být jen každý poctivý sám k sobě a pak je to jedno.

Nakonec se stavujeme na super boulříku Homo Viator 7C. Vildova beta asi o 17 krocích se nám nějak nezdá. Štěpa vymyslí trošku lehčí a po chvíli to pouští. Nakonec si ještě zkusim One of the Best 7B, kde urvu lištu a bouldr tak výrazně ztěžkne. Ještě to zkouším, ale už to nechce pustit. Večer dáme pořádnou večeři, nějaké to pívo a jde se spát.

V neděli jsou všichni docela "jetí". Do skal razíme zase jako první. Rozlézáme se na lištovce, postupně přelézáme 7A+, 7A, Vilíka 007 - 7B/+. K Vilíkovi ještě přidáme pár lehkých kroků a vzniká Všechno má svůj čas - lehčí 7C. Dáme ještě nejspodnější bouldery 7B a parádní 7A, které nás chvíli trápí. Nakonec se ještě vracíme k One of the Best, který už zkouší Vilda. Jde mu to dost dobře. Prý je nejlehčí udělat nejtěžší krok campus krokem. Prolezené prsty se už tváří trochu smutně, ale ještě je přemluvim a bouldr posílám. Teď je to trošku poctivější 7C. Ještě chvilku koukáme na kluky, jak to zkouší, koukneme, jak jim jde Všechno má svůj čas, a jede se dom.

Byla to supr akce, a to především díky připraveným bouldrům a lidem, kteří přijeli. Už se těším na další session!

Další článek, fotky a videa na http://www.purebouldering.cz/clanky/pb-sesn-na-rohanove.html


The first  pure bouldering session took place at Rohanovský vrch, where there are about sixty boulders and many of them are overhangs. Vilda with his Katka who are there since Thursday, cleaning some new boulders, are joined  by a group from Prague and later on by Stráníks. As noone seems willing to leave their sleeping bags and the shining sun promises great conditions, they go to rocks in advance.  

The first stop is Pod cestou where they meet Lukáš and the others. After a start with 7A and 7A+  they find a new way of climbing which changes the difficulty to 6C+.Then they climb one of Vilda's boulders for 7A+ and its variety 7B, which is rather 7B+. Vilda then shows them the stuff in the sector Nad cestou. So they go to Zlý zámky 7B+, full of expectations. However, Martin breaks off a hold and makes a new route with same difficulty. Štěpa and Vilda climb it, too. 

At the V lese stone Martin climbs a 7B and starts a project. After some initial difficulties he makes some progress but this progress stops and they don't finish even the individual moves. So they try another direction. Although it requires strong fingers Martin climbs it and the boulder gets the name PURE 8A. At a new block Martin gets another 6C, which makes him think about the different numbering of difficulty for tall and short people. 

At last they stop at Homo Viator 7C. Štěpa finds an easier beta than Vilda did and they do it. Martin then climbs One of the Best 7B, where he again breaks off a piece of rock and the whole bouder gets harder. 

On Sunday everyone is exhausted and the Stráníks go to the rocks first again. They climb 7A+, 7A, Vilík 007 - 7B/+. They extend Vilík a bit which makes a new boulder Všechno má svůj čas - an easier 7C. And they add 7B and a wonderful 7A. Vilda then tries One of the Best, and does very well. Martin tries it again, despite his sore fingers... and is successful. After that he satisfies himself with mere watching.

Another article, photos and videos are here: http://www.purebouldering.cz/clanky/pb-sesn-na-rohanove.html

Žádné komentáře: