pondělí 23. srpna 2021

Konec Světa Direct 8B - Mladkov

 O víkendu razíme za brzkého rána se Štěpánem na Mladkov. Tady čeká neopakovaný Konec Světa za 8B, který jsem vylezl před 12 lety. Boulder si tréninkově zkouším zopakovat se Štěpánem a chci zkusit vymyslet nějakou novou betu. Při zkoušení potvrzuji Štěpánův názor, že boulder je blíže k 8B+, což znamená, že jsem kdysi nejspíše přeskočil hodnotu 8B a skočil rovnou z 8A+ na 8B+. Tehdy jsme neměli tolik zkušeností s klasifikací, byl to rok, kdy jsem skončil druhý na MS.

Konec Světa 8B+?

Jak to tak bývá, když se člověk vrátí ke starému boulderu, vymyslí se něco nového. A i tentokrát jsem vymyslel, že se dá napálit z bočáku v převisu rovnou daleko do hrany, to mě tehdy ani nenapadlo. Je to o něco lehčí než doleva a po hodince ladění a pokusování přelézám, takto je to asi těch tehdejších 8B. Vlastně se jedná možná o logičtější směr a ten původní je taková úhybka doleva, v dnešním světě variant je to asi ok. Zkouším chvíli ještě zopakovat původní verzi, ale na tu už je teplo a není síla.

Konec Světa Direct 8B
 
Early in the Saturday morning Štěpán and me set off to Mladkov – the unrepeated Konec Světa 8B boulder, which I climbed 12 years ago, is waiting for us. I try to climb it once again just to keep in shape and I'm also trying to figure out a new beta. I agree with Štěpán that the boulder is actually an 8B+. It seems that long ago I had skipped the 8B grade and just shifted to climbing 8B+ boulders straight away. Also we didn't have much experience with grading back then, it was the year when I scored the second place at the World Championship.

Usually, when people return to an old boulder, they discover something new. So, this time I found out that I can actually get far to the edge from the overhanging side-pull. I didn't think about this option before. It's a bit easier like this, and after an hour I climb it. I guess this version is a true 8B. It seems more logical and the previous beta is more of a diversion from it, which is ok, I guess – we're living in the world full of options anyway. I also try the original beta but it's already too hot and I don't have any power left.

Žádné komentáře: