úterý 13. února 2018

Brotherascent - Fůůůse 8B+

V týdnu vykazuje repre testování dobrou formu, ve čtvrtek mám v plánu Ostaš, ale tající sníh mě přesvědčuje zůstat v HK a trénovat. V neděli brzká ranní vstávačka a pěkný den lezení v Rakousku v okolí města Krems. Razím se Štěpánem, začínáme ve Spitzu, je tu nové 8B+, a tak je potřeba okouknot, vo co go. Malinká lišta Old Dirty Bastarda kouše, tak se raději přesunu a ladím krásnou campusovou linii Mogadishu za 8A+. Zkusím flash, ale zmrzlé prsty mi nedávají moc šancí a nakonec jsem hore šestým pokusem. Jedno z nej 8A+, co jsem kdy lezl! Dále zkouším kroky v nové kombinaci Kinshasa za 8B, to jde hladce a hned prvním nálezem jsem opět na vrcholu kamene.

Kinshasa 8B 

Stoupáme do kopce a dáváme šanci spektakulárnímu projektu s božím stiskem za cca 8B+? Zkoušíme všechno možné, ale první krok pouze naznačujeme. 

Project 8B+?

Ještě stoupáme kopcem výš na Durchisichtige Dinge 8A+, kde má Štěpán políčeno na prodloužení. Je už celkem teplo, a tak možná proto se Štěpánovi moc nedaří navázat na předešlé pokusy. Já zkusím kroky, ale taky z boulderu rychle utíkám, ještě se dnes poleze.

Rozhodujeme se prozkoumat Kremstal, máme info o tamních boulderech a hlavně se těšíme na velké převisy. Bouldery nacházíme ihned, nejprve známého Silent Huntera a pak neznámé Fuse za 8B+. Čistý strop, řezky, tupej lokr a madlo na hraně, vypadá to dobře, silovka, která by nám mohla sedět. Jenže po prvních nálezech se ve stropě pořád točíme dokola a nechápeme, co dělat. Špičky napřed vypadají slibně, ale jaksi nefungují, až konečně přicházím na to, že nejlepší je prostě zabrat a urvat to silou. Najednou je to jasné a za hodinku je posekáno! Štěpán se učí kroky trochu pomaleji, ale nakonec taky krokuje a dává nálezy. Když už se vzdává, naladím ho na ještě jeden poslední pokus a nakonec posílá taky, jeho první 8B+, gratulace! Klasa softová, ale v porovnání s 8B ve Spitzu o level těžší.
Fuse 8B+


Fuse 8B+ - Video

According to the representation team testing I'm in a good shape and I plan to go to Ostaš, but the melting snow makes me change my mind, stay in Hradec Králové and enjoy more training. On Sunday I get up early and spend a great climbing day in Austria near the town of Krems together with Štěpán. We start at Spitz, there is a new 8B+ so we must check it out. A small ledge of the Old Dirty Bastard bites, though, so I move to an amazing campus line called Mogadishu 8A+. I try to flash it but with fingers frozen like this I had no chance. In the end it takes six attempts until I finish. It was one of the best 8A+s I've ever climbed! Then I try the moves of Kinshasa 8B, it all goes well and at the first attempt I'm up.

We go uphill and tease a new project, about 8B+ maybe? We try everything we can but we only touch the first move.

Also we go to Durchisichtige Dinge 8A+, Štěpán plans to do its prolonged version. It's quite hot and maybe that's why he isn't very successful. I try the moves, too, but soon I give it up, as well.

We decide to explore Kremstal as we have some information about its boulders. Most of all we are looking forward to the overhangs. We find the boulders immediately, first of all the well-known Silent Hunter and then the unknown Fuse 8B+. It is a pure ceiling and the sharp holds and a bucket on the edge look promising, it could be a real power climb, great for the two of us. However, after several attempts we get stuck and don't really know what to do. The toes looked good but it doesn't really work, in the end I realize that the best thing to do is just to engage the muscles and use the force :) Suddenly it all makes sense and in an hour it's done! Štěpán is a bit slower but he learns the moves and right in the moment when he's about to give it up I encourage him a bit and at this last attempt he sends it, too! It's his first 8B+ - congratulations! The grade is a bit soft but compared to the 8Bs at Spitz it really is harder. 

Žádné komentáře: