pondělí 21. října 2013

Session in Poland

O víkendu jsme měli možnost zalézt na polské žule v okolí Jelenie Gory. Průvodce oblastmi nám dělal velký motivátor Tomáš "Kadej" Kazimierskego. V sobotu se s Kadejem potkáváme u Tesca v Jelení Hoře a hned razíme na kámen ležící na kraji města, kde vede krásné 7C Mechaniczna Pomarancza. Nedá se tu moc rozlézt a tak jdeme hned na Flesh pokus. Já padám u konce, druhým pokusem jsem na vrcholu. Štěpán pošle na Fleš a tak můžeme jet dál. Přejíždíme na druhou stranu města, kde čeká další pěkný kousek Sensimilla 8A. Já opět druhým pokusem boulder vylezu, Štěpán po hodině boje vybojuje. 


Sensimilla 8A

A zase přejíždíme dál, tentokrát na vrch Skarbzcyk, který spadá pod větší oblast Rudawy. Po půl hodiny výšlapu do kopce na nás kouká vysoký kámen s vytesaným nápisem "Gott strafe England..". Tady má Kadej rozlezený projekt s odhadovanou klasou okolo 8A. Jdeme do toho, na kopci hodně fouká a podmínka je naprosto luxusní. Po úvodních pár lehčích krocích následuje nabrání oblé hrany, levá vysoká pata, přídrž krystal a výlezová hrana. Chvíli ladíme nejlehčí program, pak se jde na ostrý pokusy. Mě se asi 5tým ostrým pokusem daří boulder vylézt, název jsme dali dle jedné z nejslavnějších písní Karla Gotta známé i v zahraničí - Fur Immer Jung (Být stále mlád) a klasa 8A+

Fur Immer Jung 8A+

Pak jdeme na Marii Antoanetestein 7C, nekompromisní fontáč. Po pár pokusech se Štěpánem přelézáme a dle mě klasa 7C/C+. Vracíme se zpět ke Gottovi a Kadejovi se daří vylézt Fur Immer Jung ze stoje. Pádíme z kopce a ještě přejíždíme na Miedzianne Skaly. Asi 15 minut jdeme lesem a říkáme si, že tady žádný skály snad nemůžou být, kousek sejdeme a najednou 5 metrový balvany a velmi vysoké kvalitě materiálu. achází se tu dvě mega linie Goliat 7B a úlet Drakar 8A. Už zapadá slunce a tak moc neváháme a hned jdeme na Drakara. Z Drakara jsme naprosto unešeni - svírání dvou hran v převisu, skvělá medvědice. Boulder by se dal rozdělit do dvou sekcí úvodní kroky za 7C a na závěr fontáčovský 7B+. Mě se těsně před tmou podaří boulder přelézt, Štěpán má taky pěkný pokusy, ale v závěru vždy dojdou síly. 

Drakar 8A

Drakar v podání Kadeje - https://vimeo.com/28812329

Večer přespíme v kempu u Sokolíků. Druhý den jsme o půl 9 ve skalách, rozlezeme se, já si dám Goliata 7B a Štěpán jde na Drakara. Dneska se dost oteplilo, obliny kloužou a tak si pro Drakara bude Štěpán muset dojet příště. Pak spolu přelezeme Danax 7B, který nás zabaví asi na 20 minut a shodujeme se na 7B+. PAk se vydáváme hledat Aliena 7C, to se nám nedaří a musíme počkat na KAdeje. Alien je trochu morfo záležitost a nedaří se nám ho ani kroknout a tak se přesuneme vedle na Alley Oop 7C skok. Krásnej skok z madel do velký obliny se mi daří doskočit na druhej pokus, kdy oblinu udržím na jedný ruce a výlez je už za odměnu, Štěpán dává nadějný pokusy ale oblinu se mu nedaří udržet  (místní na Alley Oop - https://vimeo.com/56476001). Už je jedna hodina a tak nám Kadej jetě ukáže dalších pár kamenů, nějaký ten projekt a frčíme domů. Kadejovi velké díky za průvodcovskou práci a jemu a všem z okolí za objevování a rozvoj boulderingu v okolí Jelení Gory.

Goliat 7B

Video z Fur Immer Jung a Marie Antoanety by se měly objevit na vimeu - bouldershit.


At the weekend we got the chance to climb on Polish granite in Jelenie Góry. Our guide was a great motivator Tomasz “Kadej” Kazimierski. We meet on Satruday in Jelenia Góra and start at the edge of the town at 7C Mechaniczna Pmarancza, flesh style. We go to the other side of the town to Sensimilla 8A. Then we move to Skacbczyk hill in the Rudawa area. After half an hour of walking uphill we see a rock with rock-cut “Gott strafe England..". Kadej has a project here, approx. 8A. We fine tune for a while and then go ahead, I made it at maybe 5th attempt. We named the boulder after one of the most Karel Gott’s famous songs, well known also abroad – Für Immer Jung, class 8A+.


Then we move to Antoanetestein 7C, me and Štěpán send it after a few attempts, class 7C/C+ in my opinion. We go back to Gott and Kadej makes it standing. Then we move to Miedzianne Skaly. It looks there are no rocks in the forest but then we find 5-m tall boulders and a high-quality material. There are two mega lines Goliat 7B and Drakar 8A. The sun is setting, so we immediately go ahead on amazing Drakar. We continue there on the following day. We climb Danax 7B, agree on 7B+. Then we try to find Alien 7C but can't and have to wait for Kadej. Then we move to Alley Oop 7C. Kadej shows us a few more boulders and projects and then we are headed home. Many thanks to Kadej for his guide work and to him and everybody around him for discovering and developing bouldering around Jelenia Góra. Videos should apprear on Vimeo – bouldershit.

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

http://vimeo.com/77868689