středa 12. února 2020

Ticino 2020 - 8C, 8B+/C, 8B+, 8B, 8A

Koncem ledna "čekujeme" počasí ve švýcarském Ticinu a vypadá to dobře. Sbalíme si s Gulim věci do skal, v Praze nabereme Štěpána a na 7 dní jedeme vstříc nejlepšímu boulderingu v Evropě. Vyrážíme ve středu brzy ráno, o půl páté sraz na barrandovském mostě a ve 14 h už jsme v Crescianu. Je celkem teplo, ale dneska není v plánu velké lezení, spíše se chceme protáhnout a zkusit kroky v našich projektech, tedy za mě Dreamtime 8B+/C a za Štěpána Dagger 8B/B+. Je okolo 10°C, skála nedrží a krokování moc nebaví respektive nejde. 

Jsme trochu rozladění, takže na druhý den razíme do Brione, tam to s podmínkou vypadá lépe a také to lepší je. Začínáme na Entwash 8A, je to parádní silový boulder, těžký první krok a pak moderní pogo varianta, po zkrokování dávám prvním pokusem. Štěpán po chvíli dorovnává skóre a přesunujeme se dál na Casavino za 8B+

Casavino 8B+

Úžasná nová linie, velké kroky po relativně dobrých chytech, celkem dlouho bojuju se zkrokováním, pak po pár pokusech, ve chvíli kdy doráží Kozlíci, posílám. První těžký boulder – yes. Přesunujeme se na Kubalika za 8B, dám pár nálezů, ale oblina, ze které se skáče do "Topu" mě moc nedrží, tak takticky odpočívám a spotuju Štěpána, který v podvečer přelézá. 

Další den máme v plánu omrknout údolí Val Bavonu, při stoupání údolím jsme ohromeni krásami přírody, všude velké kameny, tady to bude mít ještě budoucnost. Hned na první dobrou nacházíme relativně nový boulder Primitivo za 8C, na živo je větší a převislejší než na videu, ale jsme nadšeni. Do boulderu svítí, takže nikam nespěcháme a jedeme ještě omrknout Off the Wagon a další parády okolo.

 Off the Wagon 8B+

Odpoledne se ochlazuje, dneska je na půl rest, ale mám v plánu Primitivo nakrokovat. Nejprve verzi ze stoje, kterou po chvíli i přelézám - 8A+/B. Pak kroky ze sedu, brutal silové kroky se špatnýma nohama, kroky dávám jednotlivě na max, ale cítím, že by to mohlo jít spojit.

Primitivo Stand 8A+/B

A dneska padla.


Další den vstáváme brzy, ať stihneme na Primitivu ranní podmínku. Za svitu světel se rozlézáme a pak pokusujeme, Štěpán verzi ze stoje, já nižší start. Celkem dlouho zápolím s prvním krokem, pak se lépe srovnám, udělám i druhý krok a žuch. Další pokus a další zlepšení a padám už ve verzi ze stoje, to mi dodává sebevědomí a dalším pokusem sesílám! Mám velkou radost, takhle rychle jsem úspěch nečekal, to mi sedlo.

Primitivo 8C

A videjko here:

Primitivo 8C 

Opět hozená rukavice pro Štěpána, pokusuje, ale postupně se spíše horší, přichází slunce a jdeme se projít. Po dvou hodinkách restu se vracíme, Štěpán dává pokusy, ale pořád padá v ustání mikro stupu, ze kterého se vysoko zvedá druhá noha. Půjčím mu lehce lezené Instincty VS Women, mají hranku, a po pár pokusech je Štěpán nahoře. Jak málo občas stačí a na co všechno musí člověk myslet, pokud má přelez na maximu. Dojíždí Vladek Zumr, uděláme pár fotek a valíme do Brione. Štěpán si opakuje kroky ve Vecchio Leone 8B a já nalézám do The Kingdom 8B+/C. Mega intenzivní 4 kroky, pomalu přicházím, jak na to. Jde to ztuha, každý krok na max, po hodince něco vyřeším, ale na pokusy to už dnes není. 

V neděli je potřeba rest, já jdu s Gulikem na prochajdu do kopce, večer dáme Need For Speed III a motivujeme se na pondělní lezení. 

Rest hike

V pondělí vstávačka 5:30, o půl sedmé pod Dreamtimem. Je asi 6 stupňů, zdá se, že je teplo a nedrží to, jak bych potřeboval. Ale jde to lépe než první den, po půl hodince udělám nálet do hrany, takže můžu pokusovat ze sedu. Střídají se pády v úvodní části s pády v náskoku, jeden pokus mám boží, náskok udržím, ale vzápětí padám, mám to čím dál lépe naběhané a do náskoku dolezu téměř pokaždé. Postupně uvadám, vydržím do půl jedenácté a pak se vzdávám.

Dreamtime 8B+/C

Přejíždíme do Brione. Tady je opět chladněji, perfektně.

Brione

Potkáváme se s Kubou Skočdopolem, ukazujeme mu místní skvosty a stoupáme k Vecchio Leone. Štěpán se rozlézá, já si opakuji kroky v The Kingdom a i přes 4 hodiny na Dreamtimu jsem schopen zkroknout. Než Štěpán začne pokusovat Vecchio, stihnu dát pár ostrých pokusů, v každém se zlepším a třetím ostrým nálezem dolézám do Topu. Ufff, to šlo perfektně.

The Kingdom 8B+/C

Opět hozená rukavice Štěpánovi, má pěkné pokusy, chytá stisk, ale nezabere. Opět půjčím Instinktu VS Women a ta opět přináší štěstí a přelez. Další mega den. Na závěr se ještě zastavujeme na Amber 8A+/B, zkoušíme kroky, ale už není síla ani moc motivace. 

The Kingdom 8B+/C

Večer se pobalíme, ráno vstávačka opět za tmy, v Brione pršelo, na odjezd tedy volíme nádherný Limited Edition za 7C+ a tím se s Ticinem loučíme.

Limited Edition 7C+

Bylo to krátké, ale o to intenzivnější, bouldering v Ticinu je úžasný, ty linie, kameny, příroda, zvláště když se daří. 

Brione


At the end of January the weather in Ticino (Switzerland) is good so I pack the climbing stuff and together with Guli I pick up Štěpán in Prague. We're going to enjoy the best bouldering in Europe for 7 days. We start our journey early in the morning on Wednesday – we meet at 5 a.m. and at 2 p.m. we're already in Cresciano. It's quite warm but we don't plan big climbing anyway. We just want to do a bit of stretching and to try the moves of our projects - Dreamtime 8B+/C for me and Dagger 8B/B+ for Štěpán. It's about 10°C and the rock is a bit slippery so we don't have much fun there.

We're a bit upset so on the next day we go to Brione and it looks much better there. We start at Entwash 8A, a cool power boulder with a tricky first move. I figure out the moves and then I finish the whoel boulder at the first attempt. Štěpán evens the score a bit later and together we move to Casavino 8B+.

It's an amazing new line with long moves and quite good holds. It takes me a while to do the moves but then I need just few attempts to finish. My first hard boulder – yes! We move to Kubalik 8B, I start several times but I can't jump to the top so I just rest and watch Štěpán who completes it early in the evening.

On the next day we plan to visit the valley of Val Bavon, during the ascent we're amazed by the beauty of the coutryside and big boulders everywhere, I guess in future we'll return there, too. We find a relatively new Primitivo 8C boulder quite quickly. It's much larger and more the overhang is bigger than in the video. The sun is shining on the boulder so there's no hurry, we have time to check the Off the Wagon boulder and other stuff.

It gets colder in the afternoon so the plan for today is to rest and also to try the moves of Primitivo. First I try the 8A+/B version from standing, which I finish pretty soon. Then I do the brutal moves from sitting - I need loads of power and the moves with the feet are pretty bad. I only can do the individual moves. I guess I could manage to link them later but right now it's time to call it a day.

On the next day we get up early so that we can make use of the morning conditions at Primitivo. We warm up a bit and then Štěpán tries the standing version and I try the lower start. I struggle with the first move and when I finally manage to get through I do the second move and fall right after that. Then I make one more attempt and improve considerably which gives me more confidence and the very attempt after that is successful! I'm very happy, I didn't expect such a quick progress, it really worked for me.

This is a challenge for Štěpán so he tries to finish the boulder as well but can't have it cracked and the sun starts shining so we go for a walk instead. We return two hours later, Štěpán tries again but he keeps falling from a micro foothold. I lend him my Instinct VSR Women shoes and a few attempts later he's up. Funny how such a little detail can decide and what one has to consider. Vladek Zumr arrives and takes some photos and then we go to Brione. Štěpán repeats the moves of Vecchio Leone 8B and I start working on The Kingdom 8B+/C. There are four super intense moves, I slowly start to figure them out but it takes lots of effort. I find some solutions but don't have time and strength to try anything else today.

On Sunday we need a rest so I take Gulik for walk and in the evening we play Need For Speed III and motivate each other for the Monday's climbing.

On Monday we get up at 5:30 and one hour later we already stand under Dreamtime. It's about 6 degrees and it seems that it's quite warm, yet I still can't hold on the rock properly. But it's a bit better than on the first day of the trip. After half an hour I get to the edge so I can start trying the sit start version. I fall from the initial part and then from the jump to the edge, I also make a super good attempt ended by an unexpected fall but I'm improving and almost every time get to the edge. I keep trying until half past ten and then I give up for I'm pretty tired.

We drive to Brione where it's a bit colder and the conditions are perfect.

We meet Kuba Skočdopole and show him the best of the local boulders. And then we head uphill to Vecchio Leone. Štěpán warms up and I repeat the moves of The Kingdom. Despite the four hours spent at Dreamtime I manage to do all the moves and before Štěpán starts trying Vecchio, I already have several attempts behind me. I improve quickly, so at the third attempt I reach the top. This went pretty well.

This motivates Štěpán and he makes some promising attempts but he lacks power. I lend him my shoes again and it works – he climbs the boulder. Another awesome climbing day. At the end of it we stop at Amber 8A+/B and try the moves but we're both already tired and not very motivated.

In the evening we pack and in the morning we get up very early. It has rained in Brione so we choose an amazing Limited Edition 7C+ boulder as our farewell climb and then we say goodbye to Ticino.

It was short, yet intense, bouldering in Ticino is amazing – the lines, rocks, countryside, especially when it all goes well.


Žádné komentáře: