pondělí 19. března 2018

Studio Bloc Masters - 13.místo

Studio Bloc Masters je závod, který jsem každý rok sledoval a letos jsem se rozhodl, že tam musím jet.  A tak nakonec formou repre soustředění vyrážíme za podpory ČHS ve složení Kuba Jedlička, Vojta Trojan a Aleš Maršík na jednu z největších boulderingových akcí sezóny. Proč největší? 620 účastníků, 80 kvalifikačních boulderů, kvalitní stavěči, mnoho světových star a velká show. Vyrážím už v pátek ke Kubovi Jedličkovi, večer motivační video a brzy ráno vyrážíme směr Pfungstadt. Sněhová nadílka nás trochu brzdí v rozletu, a tak na místo závodu dorážíme přesně na čas - ve 12h.

Kvalifikační bouldery jsou rozděleny do čtyř obtížností, nejlehčí jsou za 10 bodů - Flash za 11 bodů, pak 20 bodů a Flash 22b atd., každý si zapisuje skóre sám a na vše má 6,5h času, 6,5h krutosti. Bouldery jsou nádherné, ať už ty lehké nebo ty těžké, každý má něco do sebe. Měli jsme obavy z neustálého čekání na pokus při takovém počtu startujících, ale nakonec to tak špatné nebylo a lezci se hezky rozprostřeli po boulderovce, jen ten oblak maglajzu nebyl příjemný. V kvalifikaci se zaměřuju na ty nejtěžší kousky, převislé jdou hned, ty kolmé trápím dlouho a nakonec lezu asi 4 hodiny a mám zapsaných 18 nejtěžších kousků, z toho 5 na Flash. Jdu zapsat skóre a jsem na 10. místě, postupně se pak propadám až na dělenou 18. příčku, a tak mi to akorát vychází na semifinále. Hodně rozhodoval počet flešů, 19 boulderů dal už jen Schubert a dokonce všechny Aidan Roberts. Kuba Jedla končí na 97. místě, Vojta Trojan na 101. místě a Aleš Maršík na místě 139. 

Qualifikace

Večer brečíme nad bolestí nohou, svalů a chybějící kůže na prstech, takový problém mají ale dle poustů na instagramu všichni závodníci - alespoň trocha útěchy. V neděli dopoledne je semifinále, cítím se relativně ok, ale možná si to spíš namlouvám. Semifinále stavěči napálili hodně přísně, v jedničce se mi na třetí pokus podaří udělat koordinační skok k zóně, ale závěrečný slab mi dává stopku. Ve dvojce nechápu nic a nezkoordinuji se. Naopak trojka, ta je pro mě, prvním pokusem zóna a padám pod Topem, druhý pokus už je slabší a i když vymyslím mírné ulehčení, tak mi obliny i napodruhé jasně dávají najevo: smůla, chlapče. Čtyřka je další peklo, první krok ok, ale pak? Nic. Se dvěma zónami nakonec obsazuji velmi solidní 13. místo. Mega akce!


 Semifinále 1

 Semifinále 2

Semifinále 3 

Semifinále 4

Studio Bloc Masters, the competition I was watching every year but never took part in. So this year I decided to go and we made a representation training session out of it. Supported by the Czech Mountaineering Association, Kuba Jedlička, Vojta Trojan, Aleš Maršík and me set off to one of the biggest bouldering events of the season. Why is it biggest, you ask? There are 620 participants, 80 qualification boulders, amazing builders, lots of world bouldering celebrities and it is a huge show. On Friday evening I meet with Kuba Jedlička, we watch a motivational video and early in the morning we set off to Pfungstadt. We get slightly delayed by snow so we arrive right on time, at 12 a.m. The qualification boulders are divided into four groups according to their difficulty, the easiest ones are for 10 points, flashing them is for 11 points, then there are the 20-point boulders (and you get 22 points for flashing these) etc. Everyone is keeping record of their score by themselves and they have 6,5 hours for the qualification - the 6,5 of hardcore climbing. The boulders are amazing, both the easy and hard ones. We were afraid of having to wait for a long time before each attempt because of the huge number of competitors, but in the end it wasn't that bad and the climbers spreaded all over the gym. Only the dust cloud from all the chalk was very unpleasant. During the qualification I focus on the hardest stuff. The overhangs are ok, the verticals, on the other hand, are pretty tough. I climb for about 4 hours and finish 18 most difficult boulders, 5 of these climbs are flash. I am 10th at first but slowly I get to the shared 18th place which gets me to the semifinal. It was mostly about the number of flashes, only Schubert got 19 boulders and Aidan Roberts even got them all. Kuba Jedla was 97th, Vojta Trojan 101st and Aleš Maršík 139th.

In the evening we shed lots of tears because of the pain in legs and muscles and the missing skin on fingers, the only comfort is that according to Instagram we are not alone in this and all the competitors have the same problems. On Sunday morning there is the semifinal, I feel quite good but maybe I'm just fooling myself? The semifinal is pretty tough, at the first boulder I manage to jump to the zone but the final slab stops me. And I don't get the second boulder at all. On the ,the third boulder suits me really well and at the first attempt I reach the zone and fall from under the top. The second attempt is worse, though, despite making up a little hack, I'm not lucky with this one. The fourth boulder is from hell, too, the first move is ok but then? Nothing. With my two zones I end up 13th, which is great. What a wonderful event!

3 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Držel jsem palce, dost dobrej výsledek Martina! Vypadá to do svěťáku nadějne.

Anonymní řekl(a)...

teda - dost dobrej výsledek, Martine! Vypadá to do svěťáku nadějně. Promiň za chyby.

Anonymní řekl(a)...

Ještě mě napadlo - je to fakt pěkný výsledek ze závodů, možná to tedy dej na lezce. Odehrávaly se tam jisté diskuze, jak to bude na závodech, některým lidem by to mohlo zavřít ústa. Krom toho lid volal po informovanosti :)