neděle 21. února 2016

Petráč...Sekáč

V plánu byla původně boulder session v Ádru, ale počasí slibuje na dopoledne podmínku, a tak s Kačkou razím na Petráč do sektoru Sklárna Sever - pro mě nového. I bez průvodce vše najdeme hned, dlouho neotálím, odpoledne má přijít déšť. Po rozlezu jdu do Syntézy Marnosti 8A, campus krok a pak nepříjemný výlez. Po pár pokusech jsem nahoře a už ladím prodloužení Rámájanu za 8B+. Kroky jdou hned, mám pár dobrých pokusů, ale vždy dojíždím na promrzlé prsty, sice je okolo nuly, ale hodně fouká a už je na mě nějak moc zima. K tomu se pomalu přidávají díry v prstech, a tak z Rámájany pomalu utíkám.

Rámájana 8B+

Utíkám do převisu Piraně, kde čeká stále nepřelezený projekt. Kdysi mi o něm říkal i Adam Ondra, že to je něco pro mě a ať to zkusím. První hodně silový krok ze spoďáku do hrany, udržet kyv a 7áčkem nahoru. Nejprve ladím kyv, vymýšlíme vše možné, až nakonec zafunguje špička a brzda dlaní. Pak se snažím zabrat v prvním kroku, když mě Kačka hecne, spoďáček trochu ulomím. Nakonec se mi podaří za spoďák správně zabrat, dolétnout do hrany, udržet kyv a už přelez nepustit, zrovna když začíná poměrně silně sněžit. Vzniká tak Piraňa Low, klasu nahazuji na 8B/B+.

Piraňa Low 8B/B+

Piraňa Low 8B/B+

Piraňa Low 8B/B+

Piraňa Low 8B/B+

Díky Kačce za spotování v téhle zimě. A co říci závěrem? Ze sektoru Sklárna jsem hodně zklamaný, tolik sekaných chytů jsem dlouho neviděl, navíc vůbec nechápu, proč se seká i v evidentně lezitelných profilech - proč musí být sekaná 6A? A proč vůbec sekat, když je všude v okolí tolik kamenů? Sice jsou bouldery třeba i krokově pěkné, ale nevím jestli to za to stojí. Nemusíme mít nutně v ČR stovky sekaných šestek až osmiček… takhle NE! Od toho máme přece bouldrovku. Co vy na to?



At first I was planning to have a boulder session in Adršpach, but the weather seems promising as far as the conditions are concerned, so I set off to Petráč to the Sklárna Sever sector with Katka - a completely new place for me. We find everything immediately, even without a guide. No time to hesitate as it's going to rain in the afternoon. After the warm up I go for Syntéza Marnosti 8A – a campus move and a very tricky climb. After few tries I'm on top and I start a prolonged version Rámájana 8B+. The moves themselves are OK, I make some good attempts but each time I'm stopped by my frozen fingers. It's too windy and cold for me so in the end I flee from the battle.

I move to the Piraně overhang, to a yet unclimbed project. Some time ago even Adam Ondra told me to try it as it looks like something for me. The first move requires lot of strength as you need to move form the undercut hold to the edge, then you have to keep swiniging and go up through a 7A. First I work on the swinging, and after that I find a useful combination of toe and a palm stop. Then I start to struggle with the first move, Kačka encourages me and I break off the undercut hold a little. Finally I manage to grab the hold, fly into the edge, keep the swing and climb the whole thing, at the very moment it starts snowing. I call the new climb Piraňa Low, with estimated grade 8B/B+.

Thanks to Katka for spotting in this cold weather. And something to conclude? I'm very disappointed by the Sklárna sector as I haven't seen so many artificially cut holds in a very long time. Moreover I don't get why so many obviously climbable profiles are cut as well – why there should be a cut 6A? And why we should cut at all if there are so many boulders around? Some of the stones have nice moves but I'm not sure if it's worth it. We don't have to have hundreds of cut sixes and eights… Please, DON'T! That's what artificial walls are for, aren't they? What do you say?

13 komentářů:

Unknown řekl(a)...

Zhodou okolností som práve dokončil článok o boulderingovej etike, nakoľko sa o tom veľmi málo píše a hovorí. Som rád, že si túto tému otvoril. Dlho som sa čudoval, odkiaľ v Žihlích tie bouldre stále dolujú, až kým som nespoznal smutnú pravdu, v rámci ktorej víťazí kvantita nad kvalitou. Najhoršie skutky voči skalám sú žiaľ nezvratné. Vysekaný chyt berie skalám dušu, absolútne degraduje a ignoruje umenie prírody. Umelý chyt zabíja boulder. Miesta, odkiaľ skala krváca, ostali po ľuďoch, ktorí si začali prispôsobovať, čo im nepatrí. Ako píšeš, pre nepotlačiteľnú chuť tvorby umelých bouldrov rovnko odporúčam bouldrovku. Skala tu bola milión rokov pred nami, odkiaľ berieme presvedčenie, že do nej môžeme vytesať naše ego? Uf.

jenda benda řekl(a)...

Mno, dřív se sekalo víc, neska už to není tak sexy...težko říct, je to podle mě oblast od oblasti. Když je někde hromada kamení která nemá chyty, proč ne, udělá se oblast s širokou škálou klasy kde si každý zaleze, a člověk nemusí trčet na zaprášené bouldrovce. Ale lidi by se na tom měli shodnout, než se něco udělá, protože změna je to nevratná...Takže za mě, rozhodovat hlasováním, lokalita od lokality. Ale ve starých "hotových" oblastech určitě nesekat. Jen nové věci, kde opravdu nejsou chyty...Honza

Anonymní řekl(a)...

Oli, napsal jsi to sice pěkně, ale se závěrem "skála tu byla dávno před námi, takže ji nemáme právo zkurvit" bych polemizoval. Takhle to můžeš klidně použít všude v historii lidsta. Od sekání jeskyní ve starověku po těžbu uhlovodíků dnes. Proč by to pro tyto (možná existencionální) činy omluvitelné být mělo a pro tesání EGA do šutru ne? Nechal bych to na úrovni etické, tedy že to je velká prasárna, hotovo.
Venca

Unknown řekl(a)...

Každýho normálního lezce kterej vyrůstal někde mezi skalama by nikdy nenapadlo si do šutru kolem kterýho chodí od jakživa, vymlátit kladivem cestu, aby nemusel jet až na boulderovku. Takhle se snad nechceme chovat. To by lezci za pár generací mohli říct že všechny naše bouldry jsou lehký a každej si bude nosit v maglajzáku kladivo aby "srovnal klasu". A taky by si to mohli odůvodnit tím že jich je desetkrát víc než bylo lezců v době prvovýstupu.
Jak píše Martin, na vytesaným šutru tě to stejně nebaví protože víš že je to hnus !

Zdenda

Unknown řekl(a)...

Venca, ja v tom porovnaní vidím veľký rozdiel a asi by som sa do toho ani nepúšťal. Seknúť chyt do skaly jednoducho nemusíš, bouldering je dobrovoľná aktivita a záujem jedného lezca by sa nemal do balvanu takto premietnúť. Je to naozaj veľká prasárna. Niekedy má prepadajú paranoje, že raz prídem k projektu nad mestom a nájdem tam seknutú lištu. Moja motivácia, dlhodobé úsilie a pomalý progres krok po kroku by sa razom rozpadli ako domček z karát. Strašná predstava. V Loučovicích takto rakúšania dosekali nádherné projekty len preto, aby ich dokázali skôr vyliezť. Dnes k nim chodíme a pokladáme pod ne smútočné kytice.

Anonymní řekl(a)...

Vzorec "musíš/nemusíš" je vždy o úhlu pohledu. Vem si například, že Reschík Padání seká z existencionálních pohnutek, protože jej celá akce živí a tedy tak činit musí :-).
Venca

Anonymní řekl(a)...

Přestaňte prosím opakovaně používat neexistující slovo "existencionální", díky:-)

Anonymní řekl(a)...

A just budu :-).

NOO NOO řekl(a)...

Díky za komenty, já sem v této problematice s Olim, myslím si že bychom měli respektovat přirozenost skály a rozhodně uměle nic nevytvářet, kdo nám dává právo měnit něco, co příroda tvořila miliony let? Pokud směr nejde vylézt, tak nejde, lezme jinde a nesekejme.

K situaci se Sklárnou. Po mailové korespondenci s tvůrci boulderů jsem si uvědomil, že chyty možná nejsou přímo sekané, ale "pouze" vydřené kartáčem. Rozhodně na mě nepůsobily přirozeně a drhnutí skály kartáčem, do té doby než se objeví chyt, stavím na úroveň sekání - vzniká cosi nepřirozeného. Nicméně to nemění fakt, že na starém Petrohradu se nejde množství sekaných boulderů jako Frodo Nakole nebo Hrob Neznámého Boulderisty...

Anonymní řekl(a)...

Tak proc to lezes kdyz ti to vadi. Kdyz jsi takovy moralista a etik a kritik a intelektual, tak si to skrtni z denicku, jezdi jinam, hlavne nikoho neposlouchej, s nikym se nebav, jed si tu svou a vsechny hlavne nejdriv pomlouvej aby ses cejtil lepsim.

Anonymní řekl(a)...

Pro anonyma....Demokracie končí tam, kde svým jednáním omezuješ druhého. Jestli modeluješ skálu, tak prostě omezuješ ty druhý svým sobeckým jednáním. Svůj názor, jak má vypadat cesta prostě "vysekáš" do kamene a to je špatně. A je úplně jedno, o jakou obtížnost jde. Tady nejde o moralizování, ale o základní aspekty morálky-etiky...Žij a nech žít. Tak to má být. Je jen dobře, že se tohle téma veřejně diskutuje. Navíc najít konsenzus v tak specifické oblasti jakou je Petrohrad,nebude zjevně snadné. Stačí se podívat, jak heterogenní jsou názory české boulderingové špičky... V jiných oblastech, kde kameny "nedoluješ z vegetace a nevykopáváš ze země" je to úplně jasné... Vymodeluješ a někdo o hlavu vyšší Ti to dost důrazně vysvětlí... Alespoň tak to bylo, když jsem před 25 lety začínal lézt...
Ondráš Myslivec

Anonymní řekl(a)...

Dokazte mu ze tam seka a pak se budeme bavit na tehle urovni, do te doby existuje u nas presunkce neviny, coz je neco co ze zdejsich kritiku nikdo nebere v uvahu. To ze Martin tvrdi ze je to sekane jeste neznamena ze to pozna a ze je to pravda. Takze se jedna o kachnu ktere se chytili zavistivci kteri Petra nemaji radi. Lyncovat, buzerovat a kritizovat, to ma nas narod v povaze. Ale ocenit neci praci pro svaz, pro oblast, pro sport jako takovy, to ne.

Anonymní řekl(a)...

Jednoznacne nesekat, nikde nic, at se tam necha holej sutr na kterej nejde vylezt!
Jirous