neděle 4. srpna 2013

Hirschwände

Práce je konec a tak razíme s Kačkou dovolenkovat k moři, stejně je vedro a skály jsou tak trochu pasé. Nicméně nedá mi to a po cestě uděláme zastávku na Hirschwände, boulderingové oblasti těsně pod Vídní, od Brna vzdálené 200 km. Oblast nabízí okolo 150 boulderů na kvalitním vápně v krásných kopcích rakouských Alp. Těžké bouldery jsou převážně dost převislé a tak není poptávka pouze po silných prstech jako v Krasu, ale hlavně po síle v celém těle..ale místama to klouže stejně. Když přijíždíme do oblasti, palubní počítač ukazuje 36°C a je jasné, že dneska podmínka nebude. Kačka pozkouší jedno z 6B.

Kačka a 6B

A pak stoupáme dále do kopce na hlavní převis oblasti - block 17. Zde se nachází krásný boulder Das Ding 7C+, z něho doleva Obszön-er-guss 8A a doprava Das Obszone Werk 8B. Já se nejprve zaměřím na 8A, které po 30 minutách nalézání nejlehčího programu a boje s vedrem padá.

Obszön-er-guss 8A

Dále zkouším variantu doprava za 8B, kroky jdou docela rychle, ale na napojení to dneska není. Uvidíme jestli boulder odolá i cestou zpátky...




Hirschwände

We were done with our work so there was time for Kačka and me have a holiday at the sea. It was too hot anyway so bouldering was out of the question. I couldn't resist, though, so we stopped by Hirschwände on the way. It is a boulder area located south of Vienna -- about 200 km from Brno. The area offers about 150 boulders of high-quality limestone located on beautiful hills of the Austrian Alps. High-class boulders are mostly overhangs so you need not only strong fingers like in the Karst - your overall strength must be god. But still, sometimes you'll glide off nevertheless. When coming in, on-board car computer showed aroud 36 °C. It was clear that the conditions were not favourable. Kačka was trying on of local 6Bs, though.

Then we moved further up towards the main overhang of the area - Block 17. A great boulder Das Ding (7C+) is to be found here, then another one - Obszön-er-guss (8A) on the left, and finally Das Obszone Werk (8B) on the right. I started with the 8A and conquered its lightest programme after about 30 minutes while it was too hot for that.

Then I also tried the left variant (8B) - no issues with the moves but no linkage that day. We'll see whether it withstands my another visit on the way back.

4 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Omlouvám se, že píšu off-topic. Neměl bys, Martine, prosím odkaz na nějakého libovolného průvodčíka po Zemské bráně? Jedem tam na dovču, koukám na fotky (pěkný), ale nikde nemůžu vygooglovat popis cest...
Díky moc :-)
O. Myslivec, mysliveco@atlas.cz

NOO NOO řekl(a)...

Ahoj, všechny bouldery jsou na bouldering.cz - http://www.bouldering.cz/page-guide.php?id_g=36

POkud by jsi chtěl zalézt i s lanem tak se dá něco najít na stránkách lezců z Vamberka, odkaz ale teď nevím..

Měj se a ať se ti tam líbí;)

NOO NOO řekl(a)...

Alternativou může být Solná Jáma, která je nedaleko koukni na www.sitdown.pl a nebo Mladkov

Anonymní řekl(a)...

Moc děkuji za vyčerpávající info :-) Ondráš