úterý 20. září 2011

Týden v Ráji - TOPO bouldry u Zeleného plesa

Az prijdou fotky od fotografů, tak sem hodim i fotky, zatím jen povídání a TOPO!



Minulý týden, jsem celý strávil v zajetí Labáku, Sněžníku a Vysokých Tater. Nejprve jsem tedy v rámci reprezentačníko soustředění vyrazil na sever čech. V pondělí ráno nabírám Romaňáka a jedeme na Sněžník. U Medvěda se potkáváme s Džanglikem a Spilkynem a já mám v plánu zkusit Mlíkožrouta za 8A+. Nejprve však zkouším "druhou délku" Jedlý olej za 7C+. Ten vypadá velmi nevinně, ale nakonec ty lišty jsou menší než vypadaj, navíc je docela teplo. Nakonec počet pokusů naroste tak na 15, kůže přitom odpadává skoro po kusech. Usuzuju, že na Mlíkožrouta je teplo, tak se zaměřím na projekt, Srdce z Kamene SD cca. 8A+. Po čase to zkroknu a dávám nadějný pokusy, párkrát dolízám už do varianty ze Stoje, zvlášť v jednom pokusu se už vidím nahoře, ale na vrcholu nejsem takže nula. Pravej bicák začíná pomalu stagnovat z úvodního kroku za spoďák, takže časem už sem v tom marnej. Spilkynovi, až na první krok, to jde taky pěkně, Romaňák to zkouší ze stoje, ale nepustí ho to a Džanglí se rozčiluje v Perezovi. NAkonec jdem s Marťasem k Temný Hmotě,  v tej je taky silnej. Večer trávíme s Jirkou v putice ve Žlebu a pak odvádíme KosŤu do jeho hospody, křivolakost jeho kroku je veliká. Doráží Momo s Jurášem a Marťa Tomášek s milou.

Druhý den je v plánu Levý břeh Labáku. Rozlezeme se v Zubu Času za IXa OS, pěkné to cestě. Dál jdu na Bestceller Xa a daří se mi OS. jo, takovýdle cesty můžu, na začátku bouldr a pak lehkej dolez. Zkusím si i narovnání Zbytečnou Smrt Xc, ale už je vedro a tak ani nedolezu na "konečnou" polici, i když jsem po ní už koukal. Jirka tam druhým pokusem mrskne Yuchena. Dál jdeme k Hardcore Xc. OS pokus a respektive druhý pokus jsou hodně marný, je teplo. Třetí pokus si nechám k večeru a vyplatí se, Juráš mi dá i video.

Ve středu si naplánuju zase sněžník. Ráno utíkám do kopce, ve vzduchu je ještě cítit podmínka. A tak se ani skoro nerozlízám a jdu na Dry Country 8A. Mám nastudovaný videjko od Momo, tak zkouším Flash, ten mě však rychle vrací do reality. Pomalu si to krokuju, začíná se už oteplovat a tak moc času není Pokusy sázím rychle za sebou a nad touto suchou zemí nakonec zvítězím. Dál mám vyhlídnutýho Haryho Lotra přímo 7C. Dva kroky ani neudělám, tak jdu dál k Levým Dírkám 7C, který pouštěj taky až po několika pokusech a ne hned. Pak si dám Kofolu u rozhledny a zajdu ještě na tělocvičnu. Druhým pošlu Romadůr 7B. Zkouším ještě Hadžime za 7B+, to naopak ani po hodince nepouští. Ochlazuje se, je čas jít k Medvědovi na projekt. Temno. Ruce jsou proti a ani to nezkrokuju. Přichází Rosťa Štefánek a pak i Juráš. Na videjko si dám Srdce z Kamene ze stoje, Zvířátko a Resekt. Rosťa zkouší projekt nalevo od respektu, přímo stěnkou přes lišty a s rukama za zády se mu to podaří zkroknout. NAkonec jdeme zpátky k Harymu 7C. Najednou s trochou podmínky jde dolízt do kostky, a pak nikdy nevím jak skočit do madla. Nakonec to zkusím Džanglíkovou metodou a dávám. Přelez bude i na videu. RosŤa suše pošle Haryho doleva.

Ve čtvrtek jdeme zase na Levej do Labáku. Rozlezem se v nádherným IXc -  První VrásceOS, jirka Flash. Pak mě Juráš nažene do "projektu" V Číně jedí Psy, prý Xb AF. Jedná se o cestu napravo od Hardcore, a je to v podstatě tak 8mi krokovej bouldr za 7C/C+. Nejdřív těžkej krok za spoďák a pak přes malí lišty nahoru s krásným přehozením nohy doprava do úrovně hlavy. Prvním pokusem to zkroknu, ve druhým mi dojde štáva v posledním kroku za mini krysu, třetím to pošlu. S klasou nevím, těžší Xc nebo lehké XIa? To musí říct Ondra Beneš, MAjzlík... Počkám si ještě na pokus Romaňáka ve SkuruŤáku a i on posílá. Čas se naplňuje, valím na Sněžník pro matici, kam mi ji přivezl Jirka Švácha a jedu dom. Doma dám kafe, večeři a už na mě zvoní Honza Zámek a jedeme dál, do Ostravy, kde přespíme.

Ráno dorážíme do Vysokých Tater, vyšlápneme k Chatě pri Zelenom plese a já okouknu kameny v tomto krásným prostředí. Večer proběhne nějaký povídání a Video MAtrix-Reloaded.

v sobotu ráno bereme s Milošem Němým matice a jde se bouldřit. Nemá cenu se rozepisovat o každým boulderu, takže celkově, většina bouldrů, co jsme lezli byli pěkný silovky, všechno v převisech, po dobrých chytech s často delším nátahem. Postupně jsme udělali respektive udělali opakování (člověk neví jestli to už někdo dříve nevylezl) 7A, 7A+, 7B, 7B+, 7C+, 7C, 7B+,6C+, 7B+ a mě se daří ještě takový spojení za 8A - Highway to Hell. V neděli ještě přidáme 7B+ tr, 7B a 7A. Zkouším ještě projekt tak za 8B, ale krok přes malou krysu v převisu si dnes už nedokážu představit. Klasu berte orientačně, ale snad jsme se tak nějak trefili.Všechno jsou to pěkný bouldry, jenom často špatnej dopad nebo kameny, na který si musí člověk dát pozor, aby se jich nedotkl. Myslím si, že to tu stojí za návštěvu, je toho tu pár, a pár věcí je opravdu krásných, hlavně se tu dá lízt v létě, a když člověka už nebaví lízt, tak si může udělat vycházku. Navíc od příštího roku by měli být na půjčení dvě SG matice a jedna už tam erární je, takže člověk nebude muset 2h šlapat do kopce s maticí.

TOPO






I spent the last week at Labák, Sněžník and High Tatras. As a part of Czech representation intensive training,  I went to North Bohemia. I am after Mlíkožrout 8A+ but after 15 attempts at Jedlý olej 7C+, it got too warm, so I go for Srdce z kamene ca. 8A+ but don’t make it to the very top.

 The next day we go the left bank of Labák. We warm up on Zub času IXa OS, then go to Bestseller Xa OS, Zbytečná smrt Xc and Hardcore Xc. Then it gets too hot so we have to wait till the evening.

 On Wednesday it's Sněžník again. In the morning I run up the hill, feeling the condition in the air. I go for Dry country 8A. I know the video by Momo and I am trying flash but reality is different. I have to hurry because of rising temperature but in the end I manage. Then I manage to send Levé dírky 7C, Romadur 7B, Srdce z kamene, Zvířátko and Respekt.

 On Thursday, it’s Labák again. I warm up on První vráska IXc OS, then V Číně jedí psy project, supposedly Xb AF. I am not sure about the class, maybe harder Xc or easy XIa. In the evening we move on to Ostrava.

 In the morning we arrive in High Tatras and walk to Chata pro Zelenom plese cottage.

 I won’t be describing every boulder in detail, most of them were power stuff, everything in overhangs. Anyways, we repeated 7A, 7A+, 7B, 7B+, 7C+, 7C, 7B+,6C+, 7B+ and I also managed an 8A. On Sunday we add  7B+ tr, 7B and 7A. I try one 8B project but don’t make it over the overhang. I think this area is wirth visiting, some things are really nice, some of them climbable also in summer and when you are fed up with climbing, you can go for a walk. Starting from the next year, there will be two mats you can borrow and is already there so you won’t have to walk up the hill with a mat.

1 komentář:

Sapik řekl(a)...

Tak to vám tedy přeji brzké vyřešení, protože věřím, že takovéto řešení může být i na docela dost dlouho. My už se také těšíme na ten náš, ne týden, ale 2 měsíce v ráji, díky tomu, že jsme si domu konečně udělali klimatizaci přesně takovou, jakou jsme si vždycky přáli. Už žádná vedra, ano oo muj bože :D