čtvrtek 9. září 2010

Croatia

O prázdninách jsem vydělal nějaké peníze, tak jsme s Káťou a jejími rodiči vyrazili za odpočinkem do Chorvatska. Přece se ale nebudeme celý týden flákat u moře! Jsem v kontaktu s jedním klukem ze Splitu, že mi ukáže to nejlepší bouldření v Chorvatsku. Sraz máme ve středu ve 4 hodiny ve Splitu. Je dost vedro, takže to nejlepší – Texas - prý nemá cenu. Tak jedeme do bližšího Tugare, asi 15 minut cesty ze Splitu směrem na Žirovnici a pak Omiš. V Tvare se člověk dá na křižovatce doleva a u hřbitova zaparkuje. Pak je to asi 15 minut pořád do kopce, skály jsou v jedné „výšce“ asi v kilometrovém pásu. Přístupová cesta je takhle v létě docela přísná, všude ty machie, nebo jak se tomu říká, a občas narazíte na jedovatého hada.

Samotné bouldrování mě docela příjemně překvapilo, nejsou to teda jednotlivé kameny, ale převislé desky a nahoru se vylézt taky dá, jenom se musí dávat pozor na ty hady. Kluci mi hned ukazují to nejtěžší, co Chorvatsko nabízí - 7C+, z dobrého přes dva bočáky dalekým skokem do madla. Svítí na to slunko, tak si to krokuju, čekám na stín a po chvilce to pouští. Trošku lehčí spíš C/C+.

Napravo jsou ještě dva vážné projekty, ale jdeme dál, ať si zalezeme. Asi 100 metrů nalevo je další převislá deska. Nejdřív lezeme 7A a pak zkouším Flash o hodně pěkné 7C a daří se, i když zase lehčí spíš jen B+ - nebo mi to sedí?

Kluci lezou ještě něco lehčího. Pak jdeme za roh, kde čeká vytrvalostní 7B, to mě pouští až na čtvrtý pokus. O kousek dál je 7B+, takový hrozný zved z dobrých, špatné nohy a hrozně daleko, dám pár pokusů, ale nepouští to. Navíc hned napravo se mi líbí projektík. Dvě malinké lišty, špatná noha a campus move do dobrého na dva prsty, další docela dobrý, pravá pata a daleká rozpaží do lišty, pak madélko a 7áčkem nahoru. První krok mi jde hned, už je chladněji, párkrát spadnu při rozpažce a i v tom 7áčku. Nakonec na pátý pokus dávám. Czech Open 7C+.

Už se stmívá, tak balíme věci a jedeme domů. Takže Tugare nabízí hezké silové lezení, rozhodně je lepší sem jet v zimě, kdy tu je lezecká sezóná v plném proudu. Na průvodci se prý pracuje, ale zatím nic není, takže maximálně to udělat jako já - najít si někoho na 8a.nu a snáz se domluvit, aby vám to ukázal. Chorvati jsou hodně vstřícní a jsou rádi, když někdo přijede.

V pátek si ještě půjčujeme loďku a po cestě si dám pár DWSek, jedna cesta by mohla být i tak za 7b. Skála je na půli cesty z Tučet do Makarské.



Martin earned some money so he went with Káťa and her parents to Croatia. He got in touch with a climber from Split who promised to show him some phenomenal Croatian boulders. 

It was too hot for the best area, so they had to change plans and go to Tugare, about 15 minutes of driving from Split towards Žirovnica and then Omiš. 

Bouldering was a nice surprise. If you are careful and avoid the snakes... The hardest thing here is 7C+ which Martin climbs after a while. It is a bit easier - C/C+. then they climb 7A and Martin tries Flash - 7C and succeeds.  

The boys then climb something easier and Martin goes to 7B. It takes four attemots until he gets to the top.And the following boulder, 7B+, is too hard for him. Then he finds an climbs a nice project - Czech Open 7C+.

In general, Tugare is a nice area for those who like clibing by strength. It is better to go there in winter and as there isn't any guide yet, it pays off if you find someone from Croatia at 8a.nu as they are very friendly and helpful.  

On Friday Martin tried some more DWS climbs, one fo them could be 7b. The rock is halfway from Tučet to Makarska.

Žádné komentáře: