pondělí 11. ledna 2016

Österreich

Minulý rok jsem poprvé zavítal do boulderingových oblastí okolo Vídně, začal jsem si dopisovat s místními a ti mě pozvali do utajené oblasti právě nedaleko Vídně. Počasí v ČR vypadá bledě, a tak razíme objevovat tuto tajnou oblast. Brzy ráno vstávám na vlak, v Brně přisedám ke Štěpánovi do auta a okolo desáté jsme na místě, kde se potkáváme s Chrisem Koehlerem. Už ze silnice vidíme hromadu kamenů a těšíme se, z videí vypadala oblast parádně.


A jak to vypadalo, takové to také bylo. Nejprve běháme po kopci, Chris nám vše ukazuje a bouldery vypadají ještě lépe než na videích. Naštěstí je vše celkem suché a tak nejsme ve výběru boulderů příliš omezeni. Začínáme na Unknown 8A, natahování po oblinkách nám moc nevoní, a tak si nejdeme campusovou verzi přelezu, díky které se Štěpánem slavíme úspěch.




řesuneme se hned vedle na nádherný kámen, kde vede asi nej linka oblasti Mogadishu. Ta bohužel jako jedna z mála začíná zatékat tajícím sněhem a tak zkoušíme vedlejší Weekly Pussy Dose za 8A. Boulder, ve kterém se musí v každém kroku zabrat, chvíli ladíme a mně se podaří vylézt. 


Weekly Pussy Dose 8A

Dál pokračujeme na krásnou převislou hranu Scarabeo 8A. U Scarabeo nám dlouho trvá než přijdeme na správný program, pak to Štěpán dává a já vždy udělám nějakou chybu ve vrchní části boulderu. Alespoň dobrý trénink, říkám si. Po pár pokusech nakonec také slavím úspěch.



Scarabeo 8A

Další zastávku dáváme u převislého Barry White 8B. Ladíme, Štěpán z toho prchá, ale já ladím dál až vyladím způsob díky kterému nakonec boulder přelézám a to v momentě, kdy už si říkám, že to zabalím. Další skvělá linie. 

Barry White 8B

Čas se nám pomalu naplňuje, chceme se ještě zastavit na jednom 8A, to je ale beznadějně mokré, a tak se vracíme ke kameni Mogadishu, Štěpán dolézá Weekly Pussy Dose a před tmou přelézá ještě Nairobi 8A+ s božím náskokem.

Oblast určitě stojí za návštěvu, materiál je celkem zajímavý a je těžké si najít tu správnou podmínku, ale ty linie - některé jako ze Švýcarska.

Last year I visited the bouldering areas near Wien for the first time and got in touch with some local climbers who invited me to one of the secret areas near Wien. The weather here in Czech republic is miserable, so Štěpán and me set off to explore something new. After the arrival at ten o' clock we meet Chris Koehler.

First we run around the hill and Chris is showing us the area. The boulders look even better than they did in the videos. Fortunately everything is quite dry so we can choose almost whatever we want. We start at Unknown 8A and find our own campus version of the climb which helps us both to succeed.

We move to the nearby stone with the best line in the area – Mogadishu. Unfortunately it's one of the few lines that are slowly soaking with melting snow so we have to try Weekly Pussy Dose 8A instead. It's a boulder where you have to use your muscles in each step. After a bit of effort I manage to climb it.

We continue with a nice overhanging edge Scarabeo 8A. It takes a lot of time to find the right moves but Štěpán succeeds. I keep making mistakes in the top part of the boulder. Good training at least, I say to myself. Finally, I manage to finish the climb as well.

Our next stop is the overhang Barry White 8B. Štěpán flees from the battle but I keep trying until I find a way how to climb the boulder – at the very moment I want to quit. Another great line.

Time is almost up, we stop at an 8A but it's wet so we come back toMogadishu. Štěpán finishes Weekly Pussy Dose and before the dusk he also climbs Nairobi 8A+ with a cool headstart.

The area is really worth visiting, the stone is quite interesting and sometimes it's hard to find good conditions, but some of the lines are amazing - comparable to the ones in Switzerland.

Žádné komentáře: