úterý 1. ledna 2013

Štramberk - Verdonek

Po strávení silvestrovské noci v Beskydech ve společnosti milých ostravských lezců jsme se okolo poledne sbalili a vyrazili směr Brno. Po cestě jsme přibrzdili ve Štramberku a skočili na místní vápenec skrývající dva (na vápno) pěkné projekty. Prvním byl Sancho Panza s odhadovanou klasou 7C a klasu jsme se Štěpánem během 20 minut potvrdili. 


Druhým byl Neandrtálec s odhadovanou klasou 8A. Ve flešovým pokusu padám za nejtěžším krokem, druhým pokusem vylezu. A pak se vyznej v klase. Ale 8A sedí. Štěpán pak dává taky pěkný pokusy, ale spoďák je proti.



Krásné chvíle strávené lezením!




Štramberk - Verdonek


After spending the New Year's Eve in the Beskydy Mountains in a company of friendly climbers from Ostrava, we packed up around the noon and set out back to Brno. Along the way, we made a stop at Štramberk to check out the local limestone with two nice projects. The first was Sancho Panza (estimated class 7C, which was confirmed by Štěpán and me within 20 minutes).

The second was Neandrtálec (est. class 8A). During the flash attempt, I fell out just after the hardest move. I finished it at the second one. The classes are always uncertain, huh? But 8A it is. Štěpán also showed some nice attempts but the undercling was a no-go.

In general, great time spent climbing!

18 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Kurva chlapci parada! Konecne se deji nejaka cisla tady na severu prdele :-). Venca

Adam řekl(a)...

Seš prostě silnej, no... Štěpa to shrnul:D:D

Anonymní řekl(a)...

Mohli bychom zde rozvinout debatu ohledne tematu "autor vs. prvovystupce". Nekde je to tak, nekde onak. Jak to vidíte vy? Venca

NOO NOO řekl(a)...

Já jsem pro ctění autora, kolikrát si dá autor plno práce s očištěním, děláním dopadu a když pak si pro boulder vymyslí i "pracovní název" tak by se měl ctít. BO ne? Ameřičani teda serou na všechon viz realization či plno boulderů který mají rozdílný název ze stoje (jeden prvopřelezce) autor) a ze sedu (jiný prvopřelezce), což mi přijde hloupost.

Anonymní řekl(a)...

Jo, tak to máme stejný názor. Právě proto mne překvapilo, žes pod Panzu dal jako autora sebe, ale název jsi nechal původní :-). Jsem si říkal, že asi razíš názor "prvopřelezce rovná se autor". Ale třeba u Magma od Kozlíka a Vildy jsi jejich autorství po svém FA uznal. Venca

NOO NOO řekl(a)...

No to zapisoval Štěpán. na lezec.cz je pro mě autor=prvopřelezec, páč to vidím jako v průvodci, tam se uvádí taky prvopřelezec.

Anonymní řekl(a)...

Myslím, že na lezci slouží kolonka autor pro zapsání autora a prvopřelezce pak lze napsat do poznámek. Tak to aspoň dělám já.

NOO NOO řekl(a)...

Ano je tam autor, ale myslím si že je to spíš "pozůstatek" po cest s lanem, kde autor musí prolézt cestou a navrtat ji. V bouldrech by si pak mohl očistit kámen a nárokovat si autorství na všechny boulry, který se tam následně udělají. U bouldrů by se tam mělo rozlišovat autor a prvopřelezec. Já tam píšu prvopřlezce, protože těžko člověk ví, kdo zkoušel nějakou linii jako první, prvopřelezce už najdeš.

Anonymní řekl(a)...

Jasne :-). Zni to logicky. Nicmene me to vede ke zmene strategie, kdy jiz nebudu zverejnovat pekne projekty na ktere mam. Ono si pak prijede nejake silne prase a nejen ze mi vyfoukne prvoprelez, ale taky autorstvi :-).

NOO NOO řekl(a)...

Musíš papat kašičku a přelézt to dříve než nějaké prase dojede;)

Anonymní řekl(a)...

Nj. Máš recht. Naštěstí mám tisíc trapných výmluv, proč nemůžu papat víc kašičky, natož více trénovat :-).

Štěpa řekl(a)...

Zdar Venco, u cest je to jasný, někdo natluče ( autor ) někdo vyleze ( prvopřelezce ) u boulderu je to složitější, když bude chcít někdo přelézt nějaký projekt, nemusí vědět o tom, že předtím někdo projekt zkoušel a vyčistil. Já bych autorství u boulderu uznal těm, kteří pomohli např. linii očistit udělat dopad. Takle to funguje např. v Boru, udělám dopad a očistím, pak mě Martin napíše jako autora, to je vysvětlení ke Kozlovi a Vildovi, kteří se mnou dvě hoďky dělaly dopad pod Magma. Na facebooku jsme viděli název Sancho Panza, tak jsme ho nechali, když ho někdo nahodil, ale nevíme jestli jsi to vymyslel ty nebo David, pak nemůžem znát autora. Když chceš sám boulder vylézt je asi nejjednodušší o boulderu neříkat. U cest je z historie zažitý, když autor nechce aby projekt někdo zkoušel, tak ho nezkouší, u boulderu k tomu podle mě ještě nedorazilo...

Anonymní řekl(a)...

Jasan. Mi nejde o ten přelez. To je úplně v pohodě. Naopak jsem rád. Mi jde jen o princip autorství. Pokud přijdu k šutru, který zjevně vykazuje "panenský" charakter, je pak jasné, že moc nemá cenu zjišťovat, jestli to kdysi někdo vylezl či jen zkoušel. V tomto případě jste ale šli (dle mého) podle průvodce, který někdo musel vytvořit, linie (zda to bylo nutné) vyčistit a "nějak" nastřelit klasifikaci. Mě jen zamrzelo, že jste se třeba nezeptali co a jak autora průvodce a hned si napsali autorství. To je totiž jediná útěcha scoutům, kteří bouldry nalézají a otevírají pro přelezy. Ale to zrovna vy dva určitě víte :-). To jak bych Ti "pichnul" dceru a ještě ji adoptoval :-).

Adam řekl(a)...

Chápu tě Venco, že když něco zkoušíš x let a pak někdo přijede a vyleze to, co jsi našel, očistil vymyslel a ty z toho "nic" nemáš, to je na nic. Myslím si, že když ale chceš stačí napsat klukům, aby tě do poznámky jako autora napsali. Já bych to udělal (kdyby se mi někdo ozval... jak jsme psal např. pod Pistolníkem), kdybych přelezl něčí projekt, ty bys to určitě taky udělal. Ale aby tě to napadlo "samo od sebe" se někoho ptát, dohledávat atd. to asi těžko. Možná je to špatně. Právě protože žádná etika, co se týče tady tohoto není zavedená.
Každopádně je tohle předmětem mnoha debat, např. Ill Trill ve švajcu, kde se místní hodně divili, že jim to Trosečník přejmenoval, když už to mělo název ze stoje a byl to navíc dlouholetý projekt (Zangerlův tuším).

Anonymní řekl(a)...

Prave proto jsem nepsal klukum mejl, ale zavedl na toto tema verejnou diskuzi. Ona hranice kdy autorstvi jo anebo jeste ne bude dost tenka. Je rozdil kamen jen najit a hooodne nahrubo udat smer bez jakehokoli zkouseni nebo najit, vycistit, vymyslet, proste venovat tomu nejakou energii a cas. Proto me samotneho zajima jak to vidi ostatni.

Štěpa řekl(a)...

Zdar Venco abych bych upřímný, tak jsme nevěděli, že jsi linii očistil a zkoušel si jí. Víme, že jsi udělal průvodce. Dopíšem tě jako autora i u Neandrtálce? Když člověk o svých projektech bude více mluvit, pak to bude jednodušší s autorstvím... Jak píše Adam s těmi názvy, to taky ctím, když dá někdo název projektu, pak příjde amík a přejmenuje to, to je určitě neúcta.

Anonymní řekl(a)...

Ono třeba Panzu znám už tak tři roky. Dokonce zde je video http://vimeo.com/22840740#at=0 (ten posledni boulder). Jinak tady na severu moc lidí nebouldruje, natož aby dělal nějaké nové projekty v těch kvacích :-). No, s tím Neandrtálcem to nechám na Vás. Sice jsem to čistil a nechal trochu kůže v krokování, ale stejně bych to nikdy nedal :-).

Štěpa řekl(a)...

Aha, já jsem to video neviděl, jo jako autor budeš tam pod Neandrtálcem :)