sobota 29. prosince 2012

Kamienna Góra!

Počasí se trošku umoudřilo a tak se Štěpánem vyrážíme objevit Kamennou Góru. Zprvu se zdá, že bude naše mise neúspěšná, kameny hledáme na špatným kopci, čas nás tlačí. 



Po dvou hodinách konečně docházíme k prvním omaglajzovaných chytům, sluníčko svítí, paráda. Hned jdeme na místní světovou linii Archimédes SD 8A. Vypadá to ještě lépe než na videu, tak ani neoddechneme a jdeme lézt. Archimédes chvilku trápí, program trošku pozměníne na úkor prvopřelezců a pomalu se dostáváme výš a výš až na top. Pak ještě čeká varianta doleva Pryzmat SD 8A. Začátek stejně jako Archimedes a z velké díry silovým krokem doleva na hranu. Jak už známe začátek, Pryzmat pouští rychleji. 


Po vylezení Pryzmatu dochází polská banda okolo Tomka Kadeje  Kazimierskiego a Lukáše Dudka. Přidáváme se ke zkoušení fantastický highballový hrany Rubikon SD 7C. Tomek díky a sorry;)




Čas nás tlačí a v 1 odpoledne jedem dom. Co dodat? Boží zimní oblast, ne mnoho boulderů, ale naopak takových, že stojí za to na ně dojet! Díky polským klukům za objevení! 

Jo a na Štěpánovým blogu čekejte na video Archimídese SD a taky Rubikonu.



Kamienna Góra!


The weather had cleared a bit so Štěpán and I set out to explore Kamienna Góra. At first, it seemed our mission was bound to fail: We were looking for the rocks at the wrong place and time was running.

After two hours, we finally came across first dusted holds. The suns was shining, it was great. We immediately started with the local world-class line Archimédes SD 8A. It was even better than it looks on the video so we started without delay. We were struggling a bit, then we changed the programme so we could slowly approaching higher and higher positions and then the top. After that, a left option Pryzmat SD 8A was waiting for us. The beginning was the same as the previous one; a big hole, a strong move to the left and towards an edge. As we already knew the beginning, Pryzmat was not that hard.

After we completed Pryzmat, a Polish bunch (with Tomek Kadej Kazimierski and Lukáš Dudek) arrived at the scene. We joined them to try out a new fantastic highball edge called Rubikon SD 7C. Tomek, thanks, man, and sorry ;-)

Time was pressing and at one o'clock, we went home. What should I say? It is a marvellous wintertime area with not so many boulders. But those which are there are worth the trip! Thanks Polish guys for the heads-up!

Oh, and you can expect a video from Archimedes and Rubikon at Štěpán's blog.

středa 12. prosince 2012

Kamienna Góra

Konrad Saladra mi poslal info o krásně vypadajících píscích v Polsku v okolí města Polanica - Zdroj. I když se kameny nacházejí v národním parku stolových hor, lezení je údajně v klidu bez prudivých ochránců.

Pro ukázku
 


Více info na http://sitdown.pl/pl

Já teď trávím čas školou a tréninkem, ale snad o vánocích se vydáme do Kamenné hory či možná by se někdo přidal na Radeč?:)





Kamienna Góra


Konrad Saladra told me about promising sand boulders in Poland, specifically in the neighbourhood of the town Polanica - Zdroj. Although the boulders are located in the national park (Stołowe Mountains), climbing should be reportedly safe - free from annoyning rangers.

More info at http://sitdown.pl/pl

I am spending my time learning and training right now but we might hopefully visit Kamienna Góra around Christmas. Or someone might joins us for Radeč? :-)