neděle 30. října 2016

Magical Forest, Magical Boulders, Magical Atmosphere...thats Magic Wood 2016

Magic Wood 2016

Letošní sezóna se odehrávala především na závodech, v září se kolotoč závodů dotočil, s podzimem přišly i nižší teploty, a tak s Kačkou startujeme Sharana a razíme na 8 dní do lesa zaslíbeného boulderistům, našeho oblíbeného Magic Woodu ve Švýcarsku. Dorážíme v sobotu 22.10., je krásně chladno, azuro, kupujeme nového průvodce, potkáváme se s Kozlíkama a razíme do kopce. Po rychlém rozlezu jdu hned do Il Thrill 8B+, které jsem si tu loni rozlezl. Rychlá opakovačka kroků, doladění programu a pátým ostrým pokusem se mně daří přelez. Parádní kompresní boulder!

Il Thrill 8B+

Il Thrill 8B+

V neděli je na řadě Mystic Stylez 8B+. Krokovat se mi to daří celkem rychle, ale levý bicák se tady rychle unaví a dnes se musím vzdát. 

Mystic Stylez 8B+

Vlezu ještě do Darkness Cave projít si kroky In Search Of Time Lost 8C, vše jde jak po másle, ale závěrečný fix ani nekroknu. Dám ještě dva nálezy do Dark Sakaie 8A+, ale pokaždé spadnu z vršku, dnes mám dost. 

Dark Sakai 8A+

V pondělí mám ruce na kaši, a tak hlavně podporuju Kačku v jejích projektech, dává 6A a další rozlézá.

Kačka v 6A

Magiic

Následují dva dny stodvacetiprocentní vlhkosti a deště. V úterý se mi ještě ráno daří vylézt parádní linku Riders on the Storm dříve 8B, dnes spíše lehčí 8A+  velké chyty a těžké přetlačení paty.

Riders on the Storm 8A+

Riders on the Storm 8A+

Ve čtvrtek se počasí umoudří a odpoledne je les tak napůl suchý.

Warm up

Po čeknutí kamenů se rozhodnu pro Mystic Stylez, i když nohy a část chytů jsou pěkně vlhké. Paradoxně ale vlhkost pomůže v cruxovém kroku a ten se zdá být lehčí než za sucha. Po několika pokusech se konečně prokousávám cruxem, ale z vlhké lišty padám, naštvání se mísí s radostí, dneska to půjde. Další kolečko pokusů a opět dávám crux, tentokrát dolézám až do výlezu, dolézt do topu by měla být už jen formalita, ale vlhký výlez mi dává stopku. To néé.... Řádně to naprogramuju a po dalším kolečku pokusů, kdy padám v úvodu, si půjčím od Kačky lezečky a s jejich pomocí posílám. Velká radost - po takovém boji jsou pocity vždy ty nej.

Mystic Stylez 8B+

V pátek se rozlézáme v lehkých, Kačka z první bomby vyleze své druhé 6A.

Kačka a 6A

Pak volím New Base Line 8B+, nádhernou linii podél spárky a malých lišt. Boží kroky, pomalu jimi procházím, ale žádná lehkost v tom není, je to trudné a ne úplně můj šálek kávy. Po zkrokování se rozhodnu pro rest a že v sobotu do toho nalítnu v plné palbě.

New Ba(w)se Line 8B+

Cestou z kopce se ještě stavujeme na Sofa Surferovi 8A/A+, Kozel mi vyzradil program a s trochou překvapení se mi daří Flash.

Sofa Surfer 8A/A+ Flash

V sobotu dopoledne nabíhám do New Base Line, ale dostávám tvrdou ránu a vůbec se mi kroky nedaří dělat alespoň jako včera, vzdávám se. Jako poslední boulder volím prodloužení Riverbeda - From Shallow Waters to Riverbed za 8B/B+, tady se můžu dodělat a spokojeně jet domů. Opakuji si famózní kroky Riverbeda a pak ladím start, asi půl hodiny koumám co a jak a nakonec horko těžko vymýšlím správnou betu (a teď doma zjišťuji, že si úvod trochu opepřím těžší verzí zprava). Počkám si na stín, prvním pokusem padám až v úplném závěru, druhým pokusem jsem nahoře. 

From Shallow Waters to Riverbed 8B/B+

From Shallow Waters to Riverbed 8B/B+

Náš čas v Magicu se naplnil a musíme zpět do roboty, rádi bychom se vrátili brzy zpět. Magic a vlastně celý bouldering ve Švajcu je boží, díky Kačce za podporu a Kozlíkům za zpříjemnění času!



This season the majority of time was devoted to competitions but in September these ended and with the lower temperatures Kačka and me started our Sharan and for the next 8 days we set off for one of our favourite bouldering locations - Magic Wood in Switzerland. We arrive on Saturday 22nd October, meet the Kozlíks and equipped with a brand new guide we bought before we go uphill. After a quick warm up I immediately move to Il Thrill 8B+, which I had started last year. After a quick review of the moves and improving the programme I finish at the fifth attempt. A great compression boulder!

On Sunday it's time for Mystic Stylez 8B. I'm done with the single moves soon but it's hard on my left biceps so for today I have to give up. 

I peek in the Darkness Cave to try the moves of In Search Of Time Lost 8C, everything goes smoothly except for the fix in the end which I cannot get over. So I start Dark Sakai 8A+ twice but each time I fall from the top . I'm really done for today. 

On Monday my hands are mashed so I mostly support Kačka in climbing her own projects. She climbs a 6A and starts climbing another. one

The following two days are 120 percent moist and rainy, on Tuesday I succeed in a beautiful line called Riders on the Storm which used to be an 8B but today it's more of an easier 8A+: big holds and a hard heel.

On Thursday the weather improves and in the afternoon the wood is half-dry.

After checking the boulders I decide to go for Mystic Stylez, even though the footholds and most of the holds are rather moist. Surprisingly, the moisture helps me in the crux move, which seems to be easier like this. After several attempts I finally get through the crux but fall from the moist ledge, I mix anger with joy but I feel I can do it today. Another round of attempts, I get over the crux again, and again I fall from the last part, even though climbing to the top should have been just a formality. Oh no... So I adjust the programme and after few falls I borrow Kačka's shoes and I finally send it. I'm so happy - after a struggle like this the joy is always the best.

On Friday we warm up with some easier boulders, Kačka finishes her second 6A at the first attempt. Then I start New Base Line 8B+, a beautiful line along the crack and small ledges. The moves are cool, I slowly get through them but there's no lightness in it - I struggle a lot, it's not my cup of tea, really. After doing all the moves I decide to take a rest and come back on Saturday, giving it all I have.

On our way downhill we stop at Sofa Surfer 8A/A+, Kozel shares his programme with me and, as a bit of a surprise, I flash.

On Saturday morning I run to New Base Line, but my self-confidence is shattered cruelly as I cannot do the moves, not even those I did yesterday, so I give up. 

As my last boulder I choose a prolonged version of Riverbed - From Shallow Waters to Riverbed 8B/B+, where I can exhaust myself completely and go home happily. I do the awesome moves of Riverbed and then I work on the beginning, and after half an hour of intensive thinking I finally make up a right beta (here at home I found out that I made the beginning more difficult for myself by climbing it at the right side). I wait for shadow, at the first attempt I fall from the finish and at the second attempt I'm up. 

Our time here at Magic has passed, we need to get back to work so we need to get home soon. Magic and bouldering in Switzerland in general is amazing, many thanks to Kačka for her support and to Kozlíks for making it a pleasant experience!

pondělí 17. října 2016

Let´s go to Switzerland...na Děčínský Sněžník

Původní plán Magic Wood odkládáme kvůli počasí o týden, nicméně v naší kotlině hlásí pěkně, a tak razíme na Děčínský Sněžník, doobjevit v létě otevřený nový sektor. Predikce dobré podmínky bere brzy za své, v sobotu prší a je trochu vlhko, v neděli mokro totál. I přes to se mi daří přelézt tři 8A - Terra Promessa, Terra Humidita a Big Air.

Terra Promessa 8A

Big Air 8A

Terra Humidita 8A

Namísto švýcarských kamenů se snažím uspokojit alespoň monumentálním kamenem Švajc tady na Sněžníku a pokouším stejnojmenný boulder Švajc za 8B. První částí se mi daří prolézt asi patnáctkrát, dlouhý nátah ve druhé části musím řešit přebíráním dvou "hnid" a než se dostanu do tempa, už není power. Lezení famózní!

Švajc 8B

I Kačka buší, daří se nějaká ta pětka, ale na těžší bouldery je už přece jen moc vlhko.

Káča v 5

Potkáváme se s Kozlíkama a naladíme se na vlnu Švýcarska, projekty jsou naplánované a snad v pátek jedeme!

The weather makes us postpone the original plan (Magic Wood) for a week, but the forecast for our country is good so we go to explore a newly opened sector of Děčínský Sněžník instead. The vision of good conditions is soon gone, though. Saturday is rainy and a bit moist while Sunday is totally soaked. Despite that, I manage to climb three 8As - Terra Promessa, Terra Humidita and Big Air.

Instead of the Swiss boulders I try to satisfy my climbing urge with the monumental "Švajc" rock here at Sněžník where I go for Švajc 8B. I get through the initial part about 15 times, but then I have to deal with a long reach in the second part and before I can finish I lack power already. But the climbing itself is amazing!

Kačka tries hard, too, climbing some fives, but it is too moist for anything else.

We meet the Kozlíks then and get in the mood for the real Switzerland. The projects are planned, so hope we'll go on Friday!



neděle 2. října 2016

Maltatal - Bugeleisen 8B+

Po náročném půlroku, který byl plný závodů a tréninku a také přicházejícího podzimu, jsme konečně mohli vyrazit ven na kvalitní skály. I když není ideální předpověď, vyrážíme ve čtvrtek večer směr Maltatal, na jaře před SP v Meiringenu jsem tu nechal rozdělanou skvělou linii Bugeleisen za 8B+ a je potřeba rest zlikvidovat. 

Maltatal

V pátek dáváme rozlez na lehčích boulderech, i když je celkem teplo, daří se mi přejít Unterlandem 8A, počkáme na večerní ochlazení a jdu do Bugeleisenu.

Unterland 8A

Bugeleisen je boží linie vedoucí asi 45° převisem, malé, ale pozitivní lišty, žádná věda, prostě je zapotřebí jen mít sílu. V plánu je zopakovat si kroky a ostré pokusy nechat na ráno, ale asi během pěti minut mám kroky zmáknuté, a tak jdu rovnou i do ostrých pokusů. Dva pády z hrany, pak níž, rozhoduju si pošetřit prsty i sílu na ráno.

Bugeleisen 8B+

Ráno vstávám se sluncem, je pěkně chladno a je to znát. Rozhýbu se ve vrchní pasáži, pak si jdu zopakovat úvod a když už jsem udělal první dva kroky, lezu dál, přibrat do malých lišt, hrana a je to tam, tak to jsem ani nečekal! Paráda, tahle linka je mega a mám z přelezu velkou radost!

Bugeleisen 8B+

Nakouknu do kroků SD varianty za 8C/C+, ale na to bude ještě potřeba zesílit, to už bych chtěl moc. Jdu s Kačkou do kopce a té se také podaří přelézt jeden z jejích projektů, produktivní dopoledne. Odpoledne odpočíváme, máme v plánu omrknout sektor Der Konige Tal, kde nedávno Chris Rauch udělal nové The Source za 8B+, ale mýtné 18,50 Eur se mi nechce platit, abychom boulder nakonec třeba stejně nenašli. 

Pluto auf der Jagd 8A+

Jdeme tedy znovu do hlavního sektoru, i když už je slunce za kopcem, je stále celkem vedro. Zkouším více boulderů do 8B, ale daří se přelézt pouze Agoge 8A+, epický fix, velký boj, pády do kopřiv a vyčerpání.

Agoge 8A+

Předpověď hlásí na neděli déšť už od rána, i když se nám odsud nechce, rozhodujeme se sbalit si saky paky a vyrazit domů. Teď rest, další trénink a pak... MAGIC WOOD!

Maltatal

After a hard half of the year full of training and competitions we finally got outdoors, to some quality rocks. Even though the weather forecast is far from ideal, we set off for Maltatal on Thursday. Before the World Cup in Meiringen I left behind a great line there - Bugeleisen 8B+ and I need to check it off from my list of unfinished climbs.

On Friday we warm up with some easy boulders, despite the hot weather I climb Unterlandem 8A and when it gets colder I go for Bugeleisen.

Bugeleisen is a super cool line with a 45° overhang, small but good ledges - no brainer, really, one just needs to be strong enough. My plan is to redo the moves and leave the serious attempts for the morning but the moves keep me only five minutes or so, so I start trying. I fall twice from the edge and once from someplace lower so I decide to save my fingers and energy for the morning.

The next day I wake up with the sun, it's pretty cold. I warm up with the upper part of the line, then I practice the beginning and as I have the first two moves already, I just keep climbing, struggle with the small ledges, then comes the edge and suddenly it's done. I didn't expect this! Great, this line is awesome and I am really happy about the climb.

I check the moves of the SD version for 8C/C+, but I need to work out more, this would be too much. I follow Kačka down the hill, she also climbs one of her projects, we are really productive today. In the afternoon we rest and we plan to check the Der Konige Tal sector where Chris Rauch made a new boulder The Source 8B+ recently, but we don't want to pay the 18,50 EUR toll as we aren't sure we can find the boulder.

So we go backreturn to the main sector instead, it's still quite hot, even after the sunset. I try several boulders with grade up to 8B, but the only one I finish is Agoge 8A+, an epic fix, lots of struggle, falls to nettles and exhaustion.

According to the forecast the Sunday will be rainy right form the beginning so we pack our stuff and go back home, even though we don't want to. Now we'll have some rest, a bit of training and then... MAGIC WOOD!