úterý 30. srpna 2016

Sherpa Food

Již delší dobu se zabývám nejen čistě lezením, ale také stravou. Po náročném tréninku či na výjezdu ve skalách je zapotřebí do těla dostat kvalitní bílkoviny pro správnou regeneraci svalů, právě proto jsem velmi rád, že jsem se letos dohodl na spolupráci s firmou Sherpa Food, která vyrábí kvalitní sušené maso. I když jsem v poslední době omezil příjem masa, tak tohle můžu. Dle mého názoru ideální na skalní výjezdy, lehké, dlouho vydrží a dodá bílkoviny. Vyzkoušejte sami.


For a long time I am interested not only in climbing itself but also in nutrition. After a hard training or a rock climbing session it is necessary to provide the body with quality proteins for a proper muscle recovery. That is why I am glad that this year I started cooperating with the Sherpa Food company which produces quality dried meat. Even though I reduced meat intake lately, I really like this. In my view it is an ideal choice for the rock climbing trips as it is light, long-lasting and gives the body proteins. Try it yourselves!


pondělí 29. srpna 2016

ČP Teplice n/Metují - držím neporazitelnost

Teplice, to jsou vždy jedny z nejlepších závodů sezóny, a to nejen kvůli atmosféře místa, ale hlavně díky lidem, kteří dělají závod velkým zážitkem. Kvalifikací projdu rychle a po půl hodině mám hotovo, daří se mně vylézt všech 6 boulderů na 8 pokusů a zajistit si první postupové místo do večerního finále.

Kvali 3


Kvali 5

Odpoledne máme se Štěpánem autogramiádu u Singing Rock stánku, přicházejí především děti, snad jsme jim dodali trochu motivace do lezení. Ve finále žen dominuje Péťa Růžičková. Na naše finále je park zaplněný diváky a atmosféra je skvělá. Během finále jsem celkem nervózní, kluci v čele se Štěpánem mě dostávají pod tlak a vím, že musím vše vylézt, což se mi naštěstí daří, dávám vše na OS a získávám letošní 5. vítězství v řadě! Druhý je Štěpán a třetí Tomaso Greksák. S Kačkou užijeme večera a už myslíme na trénink a ladění formy na Paříž na Mistrovství světa! 

 Finale 1

Rozhodující trojka

 Finále 4

Stupně vítězů

Nastupující generace


Záznam finále

There is always one of the best competitions of the season in Teplice, not only because of the vibe but also because of the people who make it an amazing experience. I pass the qualification quickly and after half an hour I'm done – all the six boulders climbed in 8 attempts help me to the 1st place and a ticket to the final.

In the afternoon I give some autographs at the Singing Rock stall together with Štěpán, mostly to the children. Maybe we helped them to find some motivation for climbing there? In the women's final Péťa Růžičková is the best. During our final the park is full of people and the atmosphere is great. I'm quite nervous in the final – the guys, led by Štěpán got me under pressure with their performance – I know that I must climb everything, which I fortunately do: I finish all the boulders OS so it's my fifth win in a row! Štěpán is second and Tomaso Greksák third. I enjoy an evening with Kačka and we both already think about the training for the World Championship in Paris!

neděle 14. srpna 2016

SP Mnichov - 17. místo, celkově 7. místo v roce 2016

Czech team

Poslední zastávka Světového poháru v boulderingu byla v Mnichově, symbolicky na olympijském stadionu v době, kdy se sportovní lezení dostalo jako sport na olympiádu. Loni se mi tu velmi dařilo, zalezl jsem si finále a skončil na druhém místě, profily mi tu vyhovují, a tak se na závod hodně těším. O oblíbenosti Mnichovského SP svědčí i fakt, že je přihlášen rekordní počet závodníků, a to 241 lezců.

Kvalifikace je v lehčím stylu, v jedničce dvakrát zaváhám v náskoku do topu, do třetice dávám. Dvojka je lehoučká a povinnost, třetí boulder povinná kolmice, Japonci přede mnou dávají na více pokusů, mně se daří OS a mám velkou radost. Další boulder je o skoku, který ukočíruju druhým pokusem, a poslední pětka zase slab, těsně před koncem limitu dolézám pod top, ale struktury mi jedou pod rukama a topu udělám jen pápá. Celkově dělené sedmé místo ve skupině a postup do semifinále, letos jsem byl v každém SP v semifinále, mám velkou radost.

 Kvali 1

  Kvali 2

  Kvali 3

  Kvali 4

 Kvali 5

Štěpánovi se také celkem daří, dává tři topy a končí na slušném 41. místě, Roman Kučera vybojuje dva topy a je 77. Odpoledne rest v kempu a navečer jedeme podpořit holky v jejich boji v kvalifikaci. Krásně leze Petra Růžičková, která dává všech pět topů na 10 pokusů, ale i takový výsledek stačí  "jenom" na 33. místo, semifinále bylo opět blízko. Danča Kotrbová a Eliška Vlčková dávají dva topy a končí na 55., respektive 61. místě, Karin Bílková s jedním topem je 71.

V sobotu dopoledne nás budí slunce a je výrazně tepleji než v pátek. Na rozlezovce se cítím skvěle, trénink byl v poslední době kvalitní a váha už je taky pomalu tam, kde má být. První kolmáč není žádná věda, ale dvakrát váhám a dávám na třetí pokus. Dvojka je silový začátek a průtlak do topu, začátkem procházím dobře, ale v průtlaku dvakrát padám, top byl kousíček. Trojka je jediný silový boulder, pro mě bohužel celkem lehký, a tak si tu moc bodů oproti ostatním nenahoním, i když dávám boulder na první pokus. Poslední boulder je opět kolmáč, balanc na strukturách a skok do topu. Bojuju s balancem a horkem, jednou se mi daří dolézt pod top, skáču, ale top není až tak dobrý jak si myslím, a jdu k zemi. Bouldery mi tentokrát nešly moc na ruku a končím na 17. místě, postup do finále byl dnes daleko. 

 Semi 1

  Semi 2

  Semi 3

 Semi 4

Záznam ze semifinále



V celkovém hodnocení Světového poháru jsem, při neúčasti na jednom závodu, se ziskem 214 bodů skončil na 7.místě, s čímž jsem super spokojený, cílem byl TOP TEN a sedmé místo je ještě výš! V porovnání se světem jsem na tom silově výborně, ale hodně ztrácím v technických a kolmých boulderech, na tom bude potřeba zapracovat. A přesně za měsíc nás čeká poslední velký závod tento rok a to Mistrovství světa v Paříži!


The last destination of the World Cup in bouldering was München, symbolically the Olympic stadium (at the time of sport climbing being included in the Olympic Games). Last year I was very successful here, getting to the final and ending up second, the local profiles suit me and I'm really looking forward to the competition. A record number of 241 climbers are participating this time, which is a proof of the München World Cup's popularity.

The qualification is rather easy. I finish the first boulder in three attempts because I hesitate twice at the jump to the top. Number two is so easy it's an obligation, and the third boulder is, as usual, a vertical. The Japanese who are climbing before me need more attempts, I do it OS, which makes me truly happy. The next boulder requires a jump, I climb it at the second attempt, and the last one is a slab – few seconds before the time limit is over I get under the top but I can't hold the structures so I can do nothing but say goodbye to the top. It's a 7th place in the group for me and I pass to the semifinal. This year I got to all the World Cups' semifinals, which I'm very happy about.
 
Štěpán does well, too, he ends up 41st with three tops. Roman Kučera has a two top score and is 77th. In the aftrenoon we take a rest in the camp and in the evening we go support the girls in their qualification battle. Petra Růžičková is very good, climbing all the 5 tops in 10 attempts, but even such a score makes her “just“ 33th, being very close to the semifinal. Danča Kotrbová and Eliška Vlčková have two tops and are 55th and 61st, Karin Bílková with one top is 71st.

On Saturday the sun wakes us up and it's much hotter than on Friday. I feel great during the warm up, the training has been very good lately and also my weight is nearly where it should be. The first vertical is no brainer but I hesitate twice so I climb it at the third attempt. Number two has a power start and then one needs to push into the top, the beginning is ok but I fall twice from the pushing part, the top was close. Number three is the only power boulder, unfortunately it's too easy so I don't get a headstart, even though I climb it at the first attempt. The last boulder is another vertical, with balancing on the structures and a jump to the top. I fight with the balance and the hot weather, once I get under the top but it's not as good as I expected and I go down. This time the boulders didn't suit me so much, I ended at the 17th place, far from the final.

In the total World Cup score I got (not participating in one round) 214 points and I ended 7th, I'm satisfied. My goal was to be among the top ten, this is even better! Compared to the other climbers in the world I'm good in the power stuff but I lose a lot in technical and vertical boulders, I need to work on that. And in a month there'll be the last big competititon of this year the World Championship in Paris!

úterý 9. srpna 2016

Story of Martin Stráník

V Teplicích bude mít premiéru krátký snímek, který jsme natáčeli hlavně na podzim s klumama z On/Off productions, lezení ve Švajcu, na našem písečku, campus desetiboj a trocha povídání, co ty na to?



TEASER - http://www.epictv.com/videos/film-makers/on-off-productionss-epic-series/605369

A short film made in autumn with the guys from On/Off Productions – climbing in Switzerland and on our sandstone, campus decathlon and a bit of talk about it - will have a premiere in Teplice – what do you say?

pondělí 8. srpna 2016

ČP Pardubice - 4th win

Boulderfamily for Olympic Games

Netradičně v neděli se konal čtvrtý závod Českého poháru v boulderingu, tentokrát skoro na domácí půdě, v Pardubicích. Stěna je umístěna v rámci olympijského parku, atmosféra olympiády dýchá, pěkné počasí a celkem dost diváků. V kvalifikaci dávám 4t4p, oříškem, který nerozlousknu, je technický kolmáč, dávám asi 15 pokusů a nechávám tam dost sil, úvodní náskok zvládnu vždy, ale následně se vypinožit na dvě struktury mi nejde ani zleva ani zprava. Čtyři borci kolmáč zvládnou, pro mě tedy 5. místo v kvaldě.

 Rozhodující dvojka

Vypečenej kolmáč

V utaženém finále holek vyhrává Eliška Vlčková, i když pohledově je na tom nejlíp Edita Vopatová, ale pády pod topem se v boulderingu moc nepočítají. Naše finále začíná kolmáčem, druhým pokusem dávám a to mě hodně uklidňuje, zbytek boulderů už vede v mírném převisu, vše se mi daří prvním, respektive druhým pokusem poslat, pro mě letos asi nejjednodušší vítězství. Druhý je Štěpán a pak Olda Klapal se dvěma topy.

 Finále 1

  Finále 2

  Finále 3

  Finále 4

Vítězové

A ve čtvrtek mě čeká poslední Svěťák v Mnichově, snad se bude dařit stejně jako tady v Pardubicích.

The fourth round of Czech Cup in bouldering took place in Pardubice, unusually on Sunday. The wall is placed within the Olympic park and one can really feel the olympic vibe. The weather is good and the audience numerous. During the qualification I score 4t4p, the only brainer I don't figure out is a technical vertical which I try 15 times. It's exhausting, the initial jump is ok, but the following two structures are impossible to overcome for me, doesn't matter whether I try it from the left or the right. Four guys do climb this boulder, so I'm fifth in the qualification.

In the thrilling final of the women's category Eliška Vlčková wins even though Edita Vopatová's performance looks better at the first look. Unfortunately, the falls from under the top don't count. Men's final starts with a vertical which I climb at the second attempt. The rest of the boulders are slightly overhnaging and I manage to finish in one or two attempts which makes me the winner. It's probably this year's easiest win for me. Štěpán ends up second and Olda Klapal with his two tops is third.

On Thursday I'll go to the last World Cup in München, and I hope I'll be doing as good as here in Pardubice.

čtvrtek 4. srpna 2016

Skalní duel Adam vs. Martin

Loni jsme s Adamem Ondrou natáčeli na Srbsku snímek pro ČHS, výsledkem je Skalní duel Adam vs. Martin, premiéra letos na Fesťáku!

By Morchella Productions

Last year Adam Ondra and me made a movie for the Czech Mountaineering Association at Srbsko. The result is called "Skalní duel Adam vs. Martin" (Rock duel Adam vs. Martin) and it will have a premiere at this year's Festival!

Lezení na Olympiádě v Tokyu 2020

Včera bylo rozhodnuto, sportovní lezení bude součástí letních Olympijských her 2020 v Tokyu. Pro mě to je veliká motivace a další důvod k tréninku, stát se součástí her by byla veliká čest! 



Yesterday the decision was made to include sport climbing in the Summer Olympic Games 2020 in Tokyo. For me it is a huge motivation and another reason to train really hard - it would be an honour for me to be a part of the Games.

pondělí 1. srpna 2016

Trejning v Mandale

O víkendu jsem se se Štěpánem zúčastnil soustředění s německým boulderteamem v Drážďanech, na nově otevřené stěně Mandala. Byla to dobrá zkušenost a brutal trénink, německé pojetí soustředění bylo na jiném levelu než u nás. Tři profi stavěči připravili dávku světových boulderů, proběhla dvě kola minizávodu, zkoušely se bouldery do tří pokusů, teamchallenge, stěna úlet, atmosféra taky, pro nás velký přínos a otevření očí. 

Team training Mandala by Udo Neumann

At weekend Štěpán and I took part in the German boulder team's training in Dresden, at the newly opened "Mandala" artificial wall. It was a valuable experience and a hardcore climbing - the German way of training had a completely different level than our. Three professional boulder builders made us amazing boulders, we went through two rounds of a mini-competition and tried climbing the boulders in three attempts, teamchallenge... the wall was fabulous and so was the atmosphere. For us it was a huge benefit and it really opened our eyes.