pondělí 25. ledna 2016

Campus desetiboj a objevování Kusiety

Pátek trávíme v příjemném prostředí Tendon Bloku, nejprve před projektorem s Adamem Ondrou hodnotíme sezónu 2015, pak se přesouváme na mučící nástroje Vency Kučírka a probíhá Campusový desetiboj. V desetiboji všichni účastnící předvádějí kvalitní výkony, všechny okouzlí především Kuba Konečný, který ukazuje obrovský talent a vítězí. Kousek za ním končím já, třetí Štěpán.


 Přednášíme

 Campus desetiboj

 Campus desetiboj

V sobotu se zastavíme postavit pár boulderů na Tendonu a hlavně odpočíváme. V neděli vstáváme brzy, trochu nás děsí nově napadlý sníh, razíme do Polska na krasové lezení v okolí Czestochovy. Hlavním cílem je pěkná jeskyňka Diabelske Schronisko, kde na nás už čeká Lukáš Dudek, ukazuje linie, patenty… je okolo nuly a skála se lehce potí, ale lézt se dá celkem dobře. Po rozlezu zkoušíme na flash nejlepší linii jeskyně Szatanskie Wersety 8A, Štěpánovi se daří flash, mně párkrát uklouzne pata a tak boulder dávám na čtvrtý pokus.


Szatanskie Wersety 8A

Dále se věsím do Obsesije 8C, zkouším silové kroky, pomalu se je učím, převis dává hodně do rukou a po hodince krokování toho mám plné brejle. Dám jeden nález, ale padám v podstatě v úvodu cruxu. 


Obsesja 8C

Na závěr lezení se ještě pouštím do prodloužení Wersetů a to Disturbie 8B. Po nakrokování posílám z první rány, za mě je to spíše 8A+. Lukáš nám ještě ukáže dvě skály v okolí, ty jsou bohužel pod ledem, a tak vyrážíme na dlouhou cestu domů. Díky Lukášovi za patenty, průvodcování a společnost. Obsesija mě zaujala a pokud se nám opět ochladí, vyrazím na zteč.


We spend Friday in a pleasant environment of Tendon Blok. First of all we evaluate the last season together with Adam Ondra, and after that we move to Venca Kučírek's torture instruments and we take part in the Campus decathlon. All the competitors' performance is very good, especially Kuba Konečný shows huge talent and wins. I end up at the second place and Štěpán is third.

On Saturday we build several boulders at Tendon but most of the time we rest. On Sunday we get up early, slightly uneasy about new snow and we set off to Poland for some cave climbing near Czechostowa. Our destination is a nice cave called Diabelské Schronisko, where Lukáš Dudek is waiting to show us the lines and patents. The temperature is about zero and the rock is slightly moist but climbing is OK. After warm up we try to flash the best line in the cave - Szatanskie Wersety 8A, Štěpán succeeds in flash, my heel slips few times so I finish at the fourth attempt.

Also I go for Obsesija 8C, I try some moves requiring strength and learn slowly – the overhang is hard on hands and after an hour I'm exhausted. I start once but fall in the beginning of the crux.

At the end I try a prolonged version of Wersety – Disturbie 8B. After trying the moves I send at the first attempt, in my view it's rather an 8A+. Lukáš shows us other two nearby rocks but they are frozen so we go home. Thanks to Lukáš for the patents, guiding and company. Obsesija impressed me so if it gets cold again, I'll go for it.

neděle 17. ledna 2016

Tvrdá 8A+ severu - Noira a Ebola

Mráz k nám přichází, a tak je potřeba ještě zalézt venku, chci omrknout poměrně nové 8B+ na německé straně Labáku, a tak vyrážím. Kámen od pohledu nádherný, ale na druhý pohled už tolik ne - materiál podobný Škrovádu a lehce vlhko. Zkouším nejdříve Noiru 8A+, což je druhá část Krigu 8B+. První krok lehký a pak campus náskok, myslím si, že to půjde hned, ale hodně rychle střízlivím a skoro dvě hodiny trvá než se přes krok přenesu. Přidání úvodu a konce už je jen formalita, ale i tak hodně tvrdé 8A+ za mně klidně 8A+/B. Kluci Scholzové to na youtube lezou jakoby nic, ale lišty jsou hodně malé a nebo se od té doby usolily? Nebo jsem jen slabej? Bůh ví, každopádně na prodloužení nemám už moc kůže ani síly a přejíždím.


Stěnka u sousedů

Parkuji o pár km vedle a šlapu k Žížale. Tady na mě čeká zapytlená Ebola za 8A+. Tentokrát se v ní cítím mnohem lépe než v loni a cruxový začátek dávám hned, ale několikrát padám z vršku. Asi půl hodinka pokusů a zrovna když dochází baterky na foťáku, tak se mně podaří udržet topovou díru, tak pro představu níže video z druhého nej pokusu.



Ebola 8A+ 

A co příští víkend? přeci Campusový desetiboj v Ostravě! :)

Frosty weather is coming quickly and I need to climb outdoors a bit – I want to check a new 8B+ at the German side of Labák. At the first sight the boulder is amazing – unfortunately at the second sight... well, not so much – the stone is similar to the one at Škrovád and is slightly moist. First I try Noira 8A+, which is the second part of Krig 8B+. The first move seems easy and is followed by a jump, however I sober up very quickly and it takes me over two hours until I get over the move. The beginning and ending are super easy but in my view it's still a pretty hard 8A+, maybe even 8A+/B.

After parking few kilometers further I head to Žížala where Ebola 8A+ is waiting for me. This time I feel much better than last year and I pass the crux at the beginnig immediately, but I fall from the top several times. After half an hour of attempts and with battery in my camera nearly dead I finally manage to hold the top – see the video of my second best attempt.

And what about the next weekend? Let's go to the Campus decathlon in Ostrava! :)

pondělí 11. ledna 2016

Österreich

Minulý rok jsem poprvé zavítal do boulderingových oblastí okolo Vídně, začal jsem si dopisovat s místními a ti mě pozvali do utajené oblasti právě nedaleko Vídně. Počasí v ČR vypadá bledě, a tak razíme objevovat tuto tajnou oblast. Brzy ráno vstávám na vlak, v Brně přisedám ke Štěpánovi do auta a okolo desáté jsme na místě, kde se potkáváme s Chrisem Koehlerem. Už ze silnice vidíme hromadu kamenů a těšíme se, z videí vypadala oblast parádně.


A jak to vypadalo, takové to také bylo. Nejprve běháme po kopci, Chris nám vše ukazuje a bouldery vypadají ještě lépe než na videích. Naštěstí je vše celkem suché a tak nejsme ve výběru boulderů příliš omezeni. Začínáme na Unknown 8A, natahování po oblinkách nám moc nevoní, a tak si nejdeme campusovou verzi přelezu, díky které se Štěpánem slavíme úspěch.




řesuneme se hned vedle na nádherný kámen, kde vede asi nej linka oblasti Mogadishu. Ta bohužel jako jedna z mála začíná zatékat tajícím sněhem a tak zkoušíme vedlejší Weekly Pussy Dose za 8A. Boulder, ve kterém se musí v každém kroku zabrat, chvíli ladíme a mně se podaří vylézt. 


Weekly Pussy Dose 8A

Dál pokračujeme na krásnou převislou hranu Scarabeo 8A. U Scarabeo nám dlouho trvá než přijdeme na správný program, pak to Štěpán dává a já vždy udělám nějakou chybu ve vrchní části boulderu. Alespoň dobrý trénink, říkám si. Po pár pokusech nakonec také slavím úspěch.



Scarabeo 8A

Další zastávku dáváme u převislého Barry White 8B. Ladíme, Štěpán z toho prchá, ale já ladím dál až vyladím způsob díky kterému nakonec boulder přelézám a to v momentě, kdy už si říkám, že to zabalím. Další skvělá linie. 

Barry White 8B

Čas se nám pomalu naplňuje, chceme se ještě zastavit na jednom 8A, to je ale beznadějně mokré, a tak se vracíme ke kameni Mogadishu, Štěpán dolézá Weekly Pussy Dose a před tmou přelézá ještě Nairobi 8A+ s božím náskokem.

Oblast určitě stojí za návštěvu, materiál je celkem zajímavý a je těžké si najít tu správnou podmínku, ale ty linie - některé jako ze Švýcarska.

Last year I visited the bouldering areas near Wien for the first time and got in touch with some local climbers who invited me to one of the secret areas near Wien. The weather here in Czech republic is miserable, so Štěpán and me set off to explore something new. After the arrival at ten o' clock we meet Chris Koehler.

First we run around the hill and Chris is showing us the area. The boulders look even better than they did in the videos. Fortunately everything is quite dry so we can choose almost whatever we want. We start at Unknown 8A and find our own campus version of the climb which helps us both to succeed.

We move to the nearby stone with the best line in the area – Mogadishu. Unfortunately it's one of the few lines that are slowly soaking with melting snow so we have to try Weekly Pussy Dose 8A instead. It's a boulder where you have to use your muscles in each step. After a bit of effort I manage to climb it.

We continue with a nice overhanging edge Scarabeo 8A. It takes a lot of time to find the right moves but Štěpán succeeds. I keep making mistakes in the top part of the boulder. Good training at least, I say to myself. Finally, I manage to finish the climb as well.

Our next stop is the overhang Barry White 8B. Štěpán flees from the battle but I keep trying until I find a way how to climb the boulder – at the very moment I want to quit. Another great line.

Time is almost up, we stop at an 8A but it's wet so we come back toMogadishu. Štěpán finishes Weekly Pussy Dose and before the dusk he also climbs Nairobi 8A+ with a cool headstart.

The area is really worth visiting, the stone is quite interesting and sometimes it's hard to find good conditions, but some of the lines are amazing - comparable to the ones in Switzerland.

neděle 3. ledna 2016

Ranní Labák

Dnes ráno vstávám brzy a razím do Labáku, s rozedněním rozhodím matice pod Černým Bivakem a spíše tréninkově dolézám dvě nové varianty, které mi tu chybí - Mourka 8A a těžší verzi Sundance za 8B. Kroky si už tolik nepamatuju, a tak chvíli trvá než se do nich opět dostanu a správně naladím, ale po hodince lezení mám oba bouldery v kapse.


Sundance hard 8B


Další v plánu je Red Zone za 8B. Program mám v hlavě z videa od Ondry Beneše, což mi úplně nesedí, hlavně mi nejde založení paty v převisu, a tak volím špičku. Po naladění dávám pokusy, ke konci se vždy ozvou bandasky a jdu k zemi. Čtvrtým pokusem jdu už vše přesně a rychle a boulder se daří přelézt. 

Today I get up early in the morning and set off to Labák. I start by spreading the pads under Černý bivak and finishing two new varieties as a training – Mourek 8A and a harder Sundance 8B.don't remember the single moves so it takes a while before I get into it. However, after an hour I succeed.

My next goal is Red Zone 8B. I've got the moves from the video by Ondra Beneš but I'm not very comfortable with them, I don't like the heel hook in the overhang, so I choose toe hook instead. Then I start trying but I keep swelling and falling towards the end, but the fourth attempt is quick and clear and I finish the boulder after all.

pátek 1. ledna 2016

Silvestrovský Sněžník a Petráč

31.12. Modřín

Na Silvestra si beru volno v práci a razím s Kačkou směr Sněžník. Je zima a modro, tak volím kámen Buttermilk a daří se mi přelézt zajímavý traverz Black Bird za 8B/B+. Lehčí úvod, těžký slez a na závěr Levobočka za 7C, je těžké celé to spojit, ke konci dost dochází síly, ale i tak bych klasu viděl spíš na 8B.


Black Bird 8B/B+

Přejíždíme do Bahratalu, tady Kačka chvilku zabuší a pokračujeme do Drážďan.

Kačka v 6A

Na Nový Rok přejíždíme na Petrohrad, v plánu je Knockin On Heavens Door 8B+/C. Úvodní kroky jdou celkem dobře, ale závěrečnými lištičkami na závěr se prokousávám už dost těžce, navíc výlez pod sněhem, takže to podstatné zkrokováno je, ale dnes to na přelez není.


Knockin On Heavens Door 8B+/C

Přejedeme na Vlčí Kopec, kde zkouším boulder dost podobný Knockinu, a to Křik a Pláč 8A+/B. Kdysi jsem boulder zkoušel, ale nepodařilo se mi udělat ani jednotlivé kroky. Tentokrát jdou kroky snadno a přelez přichází o pár chvil později. Pěkný silový boulder!

Křik a Pláč 8A+/B

Křik a Pláč 8A+/B

On New Year's Eve I take a holiday and set off to Sněžník with Kačka. My first choice is the Buttermilk boulder and I climb an interesting traverse Black Bird 8B/B+. The beginning is easy, then it gets more difficult and than there is Levobočka 7C in the end. It's hard to connect it all together, but I would say it is rather an 8B.

Then we move to Bahratal and later to Dresden.

New Year's Day belongs to Petrohrad, our plan si to do Knockin' On Heavens Door 8B+/C. The initial moves are good but the crimps in the end give me hard time and as the line is hidden under snow, I make the single moves and leave the climb itself for the next time.

Our next stop is Vlčí Kopec, where I try a boulder similar to Knockin': Křik a Pláč 8A+/B. I had attempted to climb it some time ago but I haven't succeeded - not even in the single moves. This time it all goes well and I climb the whole thing few moments later. Very nice boulder!