pondělí 25. listopadu 2013

Brigáda na Boru



O víkendu proběhla brigáda na Boru, bohužel jsme se v sobotu sešli jen ve třech a to s Michalem 205 a Štěpánem, navíc jsem tam nechal na neděli kluky samotný, ale i tak se podařilo udělat hodně práce. Díky


There was a volunteering weekend at Bor, unfortunately there were only three of us, me, Michal 205 adn Štěpán, moreover I left the boys on their own on Sunday but despite all that a lot of work was done. Thanks!

čtvrtek 21. listopadu 2013

Peklo Direct 8A+

Po cestě z Brna jsme se s Kačkou opět stavili v Krasu, tentokrát na Holštejně. Celkem rychle se mi podařilo přelézt pěkný sjízdný Peklo Direct 8A+. PAk nalízám do extensionu, Humidity, ale všechno dost zavlhlé. Na závěr si zopakuju Peklo na video.




Peklo Direct 8A+



On the way from Brno, me and Kačka again stopped in the Moravian Karst, this time at Holštejn. I pretty quickly climbed over a nice Peklo Direct 8A+. Then I start in Extension and humidity but everything is pretty moist. At the end I repeat Peklo for the videocamera.

pondělí 18. listopadu 2013

Sviní Mor 8B

Dneska jsem se s Kačkou po cestě do Brna stavil ve Sloupu na rozdělaný projekt Sviní Mor 8B. Podmínka není nejlepší, je poměrně teplo. Trošku překopu program a nakonec boulder pouští. Typický krasovský lezení, kde je klíčový místo okolo malý lišty a pořád špatný nohy. Pak se ještě dolezu v Překvapivém Životu krasovský 7B, reálně tak 7C.:)




Sviní Mor 8B




On the way to Brno, me and Kačka stopped in Sloup to work on the project Sviní Mor 8B. The conditions are not the best, it is quite warm. I rework the program a bit and in the end get through. A typical kast climbing, the key place is around a small crimp and the feet always bad. Then I finish on Překvapivý život, karst 7B, in fact rather 7C :)

sobota 16. listopadu 2013

Frodo Nakole 8B

Ve vzdálenějším výhledu počasí hlásí čt-pá luxusní podmínku a tak naplánuji Petrohrad, škola počká. Okolo 11 dojíždím na Petráč, všude mlha a tak doufám, že to nebudu muset hned otočit a jet domů. Naštěstí kameny jsou poměrně suché a tak jdu lézt. První zastávku dělám u Ufo Báby, ta je beznadějně mokrá a tak aspoň nalézám do vedlejšího Amuletu 8A. Než přijdu na ten správný program, tak se klube díra v prstu a já to balím, motivace je na jijný boulder a to na Frodo Nakole 8B. Kroky znám již z jara a tak je jenom otázka, jestli jsem zesílil anebo ne. První nálezy jsou marný, spoďák malej a nohy těžký. Pak udělám rozhodující věc, která výrazně pomůže. Sundávám tejpku z pravýho ukazováku (na něm mám díru z úterního tréninku s banánem), nástupovej chyt bere hned líp a tím pádem jde i lépe nabrat spoďák a pak zvedat nohy. Tím, že nemám tejpku na ukazováku tak horní zrnko musím brát prostředníkem, to ale naštěstí není tak velikej problém. Některý pokusy jsou lepší, v některých padám hned na začátku. Jednou se mi podaří se dostat do horního zrnka, ale nedostatečně zaberu za znko a hrana je daleko. Nakonec naštěstí všechno klapne. 

Frodo Nakole 8B

Pak přemýšlím, co dál, prsty chtějí boulder po chytech a tak volím Tomb Raider 7C+. Tady pohořím, svěšení na hranu neudělám a tak jdu dál na Virguly 8A a Krucistisk 8A. Oba bouldery řežou, krev prosakuje přes tejpky a mně nezbývá nic jiného než to vzdát. Druhý den vstávám do deprese, prsty bolí, kameny mokrý a tak neváhám moc dlouho a jedu domů. Po cestě se stavím se trošku pohejbat na Škrovádě. Daří se mi přelézt Muhamada Attu 7B+ a ještě ho trošku prodloužit zprava za 7C.


In the long-term forecast, the conditions on Thu–Fri should be awesome, so I plan Petrohrad, the school can wait. Around 11 I get to Petráč, fog is everywhere so I hope I won’t have to turn back and go home right away. Fortunately the rocks are relatively dry so I start climbing. The first stop at Ufo Bába, that one is hopelessly moist, so at least I climb into the neighbouring Amulet 8A. Before I find the right program, a hole in a finger is appearing, so I give up. I have motivation for another boulder, Frodo na kole 8B. I have known the steps since the spring, so the only question is whether I have got stronger or not. The first attempts are hopeless, legs are heavy. Then I do a decisive thing, which helps a lot. I get the tape off my index finger (on it there is a hole from Tuesday training), the beginning hold holds much better and it is therefore easier to lift legs. Since I don’t have the tape on the finger, I have to take the upper point with the middle finger, but fortunately it’s not a big problem. Some attempts are better, in other ones I fall at the beginning. Once I manage to get to the top point but I don’t grab it with enough force and the edge is far. In the end it finally works out.


Then I am thinking what to do next, fingers want a boulder with holds, so I choose Tomb Raider 7 C+. I fail here, so move on to Virguly 8A and Krucitisk 8A. Both boulders cut, the blood is soaking through the tape and I have to give up. On the following day I wake up into depression, my fingers are killing me, rocks are moist, so I don’t spend much time thinking and go back home. On the way I stop at Škrovád to get some exercise. I succeed on Muhamad Atta 7B+ and make it a bit longer on the right for 7C.

pátek 8. listopadu 2013

Mokro v Krasu

Dnešní počasí mě nalákalo na kras, jenomže po dojezdu zjišťujeme, že všechno je mokré - Holštejn, Balcarka i Sloup. Trošku s Adamem Ondrou zablbneme na Balcarce a já pak dávám ve Sloupu nový boulder Palmalu za 7C.

Palmala 7C


The weather made me go to the Karst today but after arriving we find out everything is moist – Holštejn, Balcarka and also Sloup. We have some fun with Adam Ondra at Balcarka and then I send a new boulder in Sloup, Palmala 7C.

středa 6. listopadu 2013

Sloup s Adamem

Dneska jsem vyrazil do Sloupu s Adamem Ondrou. Bylo krásně, chladno a podmínka. Adam zkoušel projekt Vasil, Vasil okolo 9b-b+, vylezl nové 8B a společně jsme vytvořili nové 7C+. Já jsme se zakousl do Sviního Moru za 8B, klasický krasový lezení po oklouzaných chytech se špatnýma nohama. Boulder se mi daří pěkně zkrokovat, ale na kusovku už není síla ani kůže. Takže, pátek?


Today I went to Sloup with Adam Ondra. It was nice weather, cold and conditions. Adam tried Vasil project, around 9b–b+, climbed a new 8B and together we created a new 7C+. I tried Sviní mor 8B, classic karst climbing on sliding holds with bad feet. I plan the steps nicely but no power and skin is left to make it. Friday then?

Schlachtfest 8B/B+ fotos by Šauli




pondělí 4. listopadu 2013

Sever -Vepřový Hody

Se Štěpánem jsme vyrazili na třídenní toulky po severu. Vyrážíme v pátek časně ráno z Brna a před osmou dojíždíme na parkoviště v Bahratalu. Jdeme hned pod převis Shclachthof, rozlezeme se a jdeme na projekty Štěpán Instrumente Der Folter 8B a já Schlachtfest 8B/B+, lezení ve velkým převisu po chytech. Zkouším si kroky, ulomím přilepenou přídrž v závěrečným, klíčovým, kroku prasečích hodů a tak to chce novou betu. Ta spočívá v tom zabrat a napálit to až do dobrý hrany, ale půjde to po asi 15 krocích? V prvních dvou nálezech uklouzne noha, ale cítím že by to dneska mohlo jít. Chce to lézt rychle, rychle přeběhnout traverz za cca 8A a pak 8A+. Třetím nálezem se mi daří lézt bez chybičky a dolízám do topu, super! Vepřový Hody byly 8B/B+, když dolezový boulder Hackfleisch byl 8A. Ten je nyní po vylomení dvou přídrží spíše 8A+ a tak se nabízí zvýšení i Schlachfestu, ale myslím si že 8B/B+ sedí i s vylomeními. 

 Schlachtfest 8B/B+

Schlachtfest 8B/B+

Štěpán dá jeden velmi dobrej pokus v Instrumentu, pak už se horší, zkouší Hackfleische, ale ten taky odolává i když jen tak tak. Já si zajdu do kopce vyzkoušet Back-Flipa 8B/B+, ale na obliny je teplo a já slabí. Se Štěpánem a Šváchičem vyzkoušíme ještě vedlejší Enigmu za 7C+, dlouhá rozpažka do lišty pouší jenom mě.

Back - Flip 8B/B+

 V Bahře je už teplo a tak razíme na kopec na Modřín. Štěpán pokouší několik 8A+, padne Poslední Perla a lehčí Kudla. Já zkouším můj dream projekt na Mandragoře, ale žádný zlepšení. Dál si dám lehčí Kudlu 7C a i těžší variantu za 8A. Večer motivační Traversa a jde se spát, vstává se brzy, musíme zalézt než začne pršet.

Projekt u Mandragory 8B+?

Ráno vstáváme a razíme na Modřín, Štěpán jde odpytlil těžší kudlu. Když přicházíme ke skalám, začíná pršet, stavíme protipovodňová opatření, ale není to ono.

Protipovodňová opatření

Balíme a přejíždíme do Labáku. Tady je poměrně sucho, ukazuju Štěpánovi všechny bouldry a jdeme lézt. Nejprve Sběratele Kostí 7C, kterej odolává jen chvíli. Já pak usedám pod Stratospheru 8A a Štěpán pod Analogovou Variantu 7C a oboum se nám daří. 

Stratosphere 8A

Přichází Fox s If, pokecáme a jdeme na Bivak. Dlouhej Kouř 7C+ padá Flešem ale na C+ bych to neviděl, Sběratel Kostí byl těžší, takže tohle max 7C

Dlouhej Kouř 7C Flash

Dál zkoušíme Pornoland 7C+, beta od Foxe nepomůže a tak Štěpán vymýšlí za cesty asi pro nás to nejlepší, při vypouštění nohy zabrat za pravou lištu a bylo to. Další na tick listu byl Black and Decker bez spáry 8A. Pomalu to krokujeme, mě se daří přelez chvíli po tom i Štěpánovi. If zkouší Dlouhej Kouř i Deckra, ale lezení je tu spíš chlapský. Na závěr zkoušíme i s Foxem nalízt do Sunshinů, při motivačních kecech o Traversovi se nám daří krokovat a motivace na zimu roste. Večer zase Traversa a spát. 

Ráno si pospíme do půl sedmý, dopoledne zase mělo bejt dobrý, ale začíná pršet a tak si říkáme, že se půjdeme aspoň podívat k Rychtomazlovi a okolí. Prší dost a tak se nám do kopce nechce, jdeme aspoň okouknout bližší Jura Stail a okolí a koukáme jak puci na suchý stěnky. Jdeme pro věci a bušit. Já zkouším Juru velmi přísné 7C, ale nedaří se mi ji ani kroknout, tři díry v prstech si v jebkách moc neví rady a tak to vzdávám. Štěpán zkouší variantu Love, Vole, kterou pojmenováváme Soft Vole a po pěkným boji dává, klasa 7C+/8A. Já jdu o kousek výš na svůj pytel Druhá Půlka Žárovky 8A. Opakuju si kroky, síla je, prsty snad vydrží. První pokusy končí v rozpažce do obliny, pak se postupně zlepšuju a nakonec vybojuju top bouldru. Scházíme k autu, necháváme matice a jdeme omrknout Rychtomazla, toho po hodině hledání v dešti nenacházíme a tak vyrážíme domů. 

PS. Video z Vepřových Hodů a Žárovky na ulozto, pište mail pro heslo-


Me and Stepan went to a 3-day wandering in the North. We set off early on Friday and before 8 we arrive at parking in Bahratal. Right away we go under Schlachthof overhang, warm up, Štěpán starts in Instrumente Der Folter 8B and me in Schlachtfest 8B/B+, climbing in a huge overhang on holds. One has to climb fast over traverse 8A and then 8A+, I am making it to the top! Vepřový Hody was 8B/B+ if end boulder Hackfleisch was 8A. It is now, after holds have chipped off, rather 8A, so Schlachtfest might be higher but I think that 8B/B+ fits even with the chip-offs.

Štěpán has a very good attempt in Instrument, then gets worse, he tries Hackfleische but that resists. I go up the hill to try Back-Flip 8B/B+ but it is too warm and I am too weak. We try Enigma 7C+ but I am the only one to get through.

It is too warm in Bahra, so we go to Modřín. Štěpán tries a few 8A+, I try my dream project on Mandragora but no improvement. I send an easier Kudla 7C and a more difficult variant 8A. In the evening motivational Traversa and we go to bed, we have to get up early and climb before it starts raining.

In the morning we get up and go to Modřín but it starts raining and the anti-flood measures don’t help either.

We pack up and move to Labák. It’s relatively dry, I show Štěpán all boulders and we start climbing. First Sběratel kostí 7C, which only resists for a while. I then go for Stratosphera 8A and succeed.

Fox and If comes, we have a chat and go to Bivak. Dlouhej kouř 7C+ falls on Flesh but I don’t see it as C+, Sběratel kostí was harder, so this is 7C max.

We move on to Pornoland 7C+, Black nad Decker 8A. In the end we try climbing into Sunshines, plan the steps and the motivation for winter grows. In the evening Traversa again and we go to bed.

In the morning we sleep until half past six but it starts raining. We want to try at least Rychtomazl. It rains a lot and we don’t feel like climbing onto the hill, so at least we have a look at closer Jura Stail. I don’t even prepare steps, three holes in the fingers don’t help either, so I give up. Štěpán tries variant Love, Vole, which we name Soft Vole and sends it after some fighting, class 7C+/8A. I go a bit up to Druhá půlka žárovky 8A and eventually make it.


PS Video form Vepřový Hody and Žárovka are on uloz.to, mail me for password.