úterý 29. října 2013

Idylka na Ostaši

Dneska jsme s Kačkou, jejím bráchou Péťou a Endym vyrazili na Ostaš. Říkám si, že bude teplo a dneska to bude marnost. Ale opak byl pravdou, dojedeme na kopec a je krásně chladno a silnej vítr. Směřujeme ke kamenu Radiátor, po cestě očistíme a přelezeme dva nový lehký bouldry a dál se rozlezeme na Velkým střecháči. Kačka vybuší svůj projekt a já zkusím lišty v levé části převisu, ale pořád jsou dost malý a já na ně slabej.

Kačka na Velkým střecháči

Dál jdeme na Dona Corleona low 8A+ od Džanglího. Úvodní krok jsem zkoušel v létě, ale kousek mi tam chyběl. Dneska vymýšlím jak na něho a nakonec ani není tak úplně morfo. Pak těžký vypuštění levý paty, ale co hlavně, tak se nedotknout kamene nalevo. Po nakrokování dávám pokusy a jde to celkem dobře, po pár pokusech spadnu dvakrát pod madlem kvůli bandaskám. Odpočnu a pošlu. Nakonec mi to nepřišlo až tak krutý, ale padat se dá i v relativně lehkým.

 Don Corleone low 8A+

 Don Corleone low 8A+

 Don Corleone low 8A+

Kačka zkusí naproti 6A, ale lišty jsou proti. Pak jdeme s Péťou na jeden nižší kámen a potkáváme Jendu Šolce. Povídá, že Péťa si může zkusit Oji Mázla Žábu v Mixéru a tak jdeme tam. Jak dobrej nápad. Jdeme totiž okolo Světelnýho Roku a konečně byl krásně celej suchej. Pouštím se teda do SD varianty, která asi po půl hodince pouští. Tři nepříliš těžký kroky do nástupu Světelnýho Roku ze stoje a tam crux. Pěkný lezení okolo 8A.

Světelný Rok SD 8A

Na závěr jdeme k Pockets of Future, kde čeká varianta ze sedu. Nejprve poměrně marnost, těžce to krokuju, přeci jen už není síly tolik, co ráno. Dám ostrej, ale ten dá rychlou stopku. Dám druhej a najednou sem nahoře. Super, klasa 8A+ s tím, že variantu ze stoje sem upgradoval na 8A/A+. 

Team


Today I went to Ostaš with Kačka, her brother Péťa and Endy. We supposed it would be warm and therefore hopeless but it was nicely cold and windy. We start with Radiator, clean two new easy boulders on the way and warm up on Velký střecháč. We continue with Don Corleone 8a+ by Džanglí. I fall twice but send it in the end. It was not that hard in the end but you can fall even in easy things.

Kačka tries an opposit 6A but the crimps are against. We meet Jan Šolc, who suggests Péťa can try Žába v mixéru, so we go there. It is a good idea since we go past Světelný rok which is finally all dry. I am up for a SD variant and make it after some half an hour. Three not really difficult steps in the beginning and a crux. Nice climbing around 8A.


At the end we go to Pockets of future, with sitting variant. A bit of hopelessness at the beginning as I am not that fresh as in the morning. I make it at the second attempt. Great, 8A+ class and upgraded the standing variant to 8A/A+.

neděle 27. října 2013

Little video from Session

Video z kamenů na kopci Skarbczyk, díky Kadej!


A video from the Skarbczyk hill rocks, thanks to Kadej! 

pondělí 21. října 2013

Session in Poland

O víkendu jsme měli možnost zalézt na polské žule v okolí Jelenie Gory. Průvodce oblastmi nám dělal velký motivátor Tomáš "Kadej" Kazimierskego. V sobotu se s Kadejem potkáváme u Tesca v Jelení Hoře a hned razíme na kámen ležící na kraji města, kde vede krásné 7C Mechaniczna Pomarancza. Nedá se tu moc rozlézt a tak jdeme hned na Flesh pokus. Já padám u konce, druhým pokusem jsem na vrcholu. Štěpán pošle na Fleš a tak můžeme jet dál. Přejíždíme na druhou stranu města, kde čeká další pěkný kousek Sensimilla 8A. Já opět druhým pokusem boulder vylezu, Štěpán po hodině boje vybojuje. 


Sensimilla 8A

A zase přejíždíme dál, tentokrát na vrch Skarbzcyk, který spadá pod větší oblast Rudawy. Po půl hodiny výšlapu do kopce na nás kouká vysoký kámen s vytesaným nápisem "Gott strafe England..". Tady má Kadej rozlezený projekt s odhadovanou klasou okolo 8A. Jdeme do toho, na kopci hodně fouká a podmínka je naprosto luxusní. Po úvodních pár lehčích krocích následuje nabrání oblé hrany, levá vysoká pata, přídrž krystal a výlezová hrana. Chvíli ladíme nejlehčí program, pak se jde na ostrý pokusy. Mě se asi 5tým ostrým pokusem daří boulder vylézt, název jsme dali dle jedné z nejslavnějších písní Karla Gotta známé i v zahraničí - Fur Immer Jung (Být stále mlád) a klasa 8A+

Fur Immer Jung 8A+

Pak jdeme na Marii Antoanetestein 7C, nekompromisní fontáč. Po pár pokusech se Štěpánem přelézáme a dle mě klasa 7C/C+. Vracíme se zpět ke Gottovi a Kadejovi se daří vylézt Fur Immer Jung ze stoje. Pádíme z kopce a ještě přejíždíme na Miedzianne Skaly. Asi 15 minut jdeme lesem a říkáme si, že tady žádný skály snad nemůžou být, kousek sejdeme a najednou 5 metrový balvany a velmi vysoké kvalitě materiálu. achází se tu dvě mega linie Goliat 7B a úlet Drakar 8A. Už zapadá slunce a tak moc neváháme a hned jdeme na Drakara. Z Drakara jsme naprosto unešeni - svírání dvou hran v převisu, skvělá medvědice. Boulder by se dal rozdělit do dvou sekcí úvodní kroky za 7C a na závěr fontáčovský 7B+. Mě se těsně před tmou podaří boulder přelézt, Štěpán má taky pěkný pokusy, ale v závěru vždy dojdou síly. 

Drakar 8A

Drakar v podání Kadeje - https://vimeo.com/28812329

Večer přespíme v kempu u Sokolíků. Druhý den jsme o půl 9 ve skalách, rozlezeme se, já si dám Goliata 7B a Štěpán jde na Drakara. Dneska se dost oteplilo, obliny kloužou a tak si pro Drakara bude Štěpán muset dojet příště. Pak spolu přelezeme Danax 7B, který nás zabaví asi na 20 minut a shodujeme se na 7B+. PAk se vydáváme hledat Aliena 7C, to se nám nedaří a musíme počkat na KAdeje. Alien je trochu morfo záležitost a nedaří se nám ho ani kroknout a tak se přesuneme vedle na Alley Oop 7C skok. Krásnej skok z madel do velký obliny se mi daří doskočit na druhej pokus, kdy oblinu udržím na jedný ruce a výlez je už za odměnu, Štěpán dává nadějný pokusy ale oblinu se mu nedaří udržet  (místní na Alley Oop - https://vimeo.com/56476001). Už je jedna hodina a tak nám Kadej jetě ukáže dalších pár kamenů, nějaký ten projekt a frčíme domů. Kadejovi velké díky za průvodcovskou práci a jemu a všem z okolí za objevování a rozvoj boulderingu v okolí Jelení Gory.

Goliat 7B

Video z Fur Immer Jung a Marie Antoanety by se měly objevit na vimeu - bouldershit.


At the weekend we got the chance to climb on Polish granite in Jelenie Góry. Our guide was a great motivator Tomasz “Kadej” Kazimierski. We meet on Satruday in Jelenia Góra and start at the edge of the town at 7C Mechaniczna Pmarancza, flesh style. We go to the other side of the town to Sensimilla 8A. Then we move to Skacbczyk hill in the Rudawa area. After half an hour of walking uphill we see a rock with rock-cut “Gott strafe England..". Kadej has a project here, approx. 8A. We fine tune for a while and then go ahead, I made it at maybe 5th attempt. We named the boulder after one of the most Karel Gott’s famous songs, well known also abroad – Für Immer Jung, class 8A+.


Then we move to Antoanetestein 7C, me and Štěpán send it after a few attempts, class 7C/C+ in my opinion. We go back to Gott and Kadej makes it standing. Then we move to Miedzianne Skaly. It looks there are no rocks in the forest but then we find 5-m tall boulders and a high-quality material. There are two mega lines Goliat 7B and Drakar 8A. The sun is setting, so we immediately go ahead on amazing Drakar. We continue there on the following day. We climb Danax 7B, agree on 7B+. Then we try to find Alien 7C but can't and have to wait for Kadej. Then we move to Alley Oop 7C. Kadej shows us a few more boulders and projects and then we are headed home. Many thanks to Kadej for his guide work and to him and everybody around him for discovering and developing bouldering around Jelenia Góra. Videos should apprear on Vimeo – bouldershit.

pátek 18. října 2013

Pár fotek od Pepeho z Krasu

 Alfabetix 7C

  Alfabetix 7C

 Idefix 8A+

 Švédský Závodník Hotofson 7C

H5N1 8A

pátek 11. října 2013

Modřín + nová lokální oblast

Venku krásně a já jezdím od závodu k závodu. Tento týden odpadá trochu školy a tak se v úterý večer sbalím a jedu domů do Chocně, druhý den brzy ráno směr sever. Dojíždím na Modřín a tam už běhá po kopci Fox. Zkouším s ním Šroubovnici DNA 7C, třetím pokusem lehce zavlhlej boulder dávám. Dál jdeme ke Study Breaku. Tady nejprve zkouším Kitkat 7B, dlouhej fix mi dělá chvíli problém a asi až 10tým pokusem se mi daří boulder přelézt. Solidní Bejdo, klidně B+. Doráží ještě Majkl, kluci zkouší Poslední Perlu, já se zavěsím do prodloužení Kitkatu a to Study Hard 8A+. Zkusím si kroky, jednou spadnu v dlouhým nátahu na konci, druhým pokusem jsem nahoře! Asi jen 8A/A+? hlavně za ten poslední krok. 

Study HArd 8A/A+

Dál jdeme k Fenoménu na mega projekt. Nástup Mandragorou, čtyři kroky celkem za 7C, pak místo samotně za 8A+ a další 7C navrchol. Asi hodinu zkouším nejtěžší místo nějak zlehčit, něco vymyslet, ale zjišťuju, že je potřeba prostě "jenom" pořádně zabrat. Dneska není nejlepší podmínka, tak snad za trošku chladna to půjde trochu lépe. Kluci mě opouštějí a já jdu na Nymfu 8A+, nedokončený byznys. Chvilku mi trvá než si rozpomenu na to, jak jsme to kdysi lezli. Bez dnešního tření dneska velkej boj ve druhým kroku, pak už si to pohlídat, ale ještě jednou padám i nahoře. Pak už ne. Mezi pokusama v Nymfě okukuju Máslo Mlíko 8A a tak po přelezu Nymfy jdu zkusit zabrat v lištách. Vymýšlým pěknou betu a vyhýbám se tak tej nejmenší liště, na závěr neslézám do madel, kde začíná Roští pohoda, ale pořád mírně stoupám k vrcholu. Párkrát padám u konce kvůli bandaskám a říkám si, proč lezu dneska samý dlouhý bouldry? Přijel sem bouldrovat :) Po delší pauze Máslo dávám. Dalším vyhlídnutým boulderem je Pentagon 8A, po vylomení stupu pouze jeden přelez od Jirky Šváchy. Začátek jde, ale pak temno. Zkouším to zprava, přes oblinu, náskokem a nic. Pak přichází Fox a radí mi jak si správně na skok stoupnout. Člověk by nevěřil jak málo pomůže tak hodně. Už toho mám dneska dost, ale Pentagon ještě udolám. Super pocit doskočit madýlko ve výlezu. Klasa těžké 8A tedy spíš to 8A/A+.

Pentagon 8A/A+

Na závěr dne ještě jdeme k Fox Racing 7C, tady už je však temno a tak Fox se loučí a já přejíždím na Sněžník a do hospody. Druhý den ráno se cítím jako bych měl ruce z kamene. V 8 jsem ve skalách a jdu si dolézt Fox Racing. Není to žádná rychlovka, asi půl hodiny bojuju s prvním krokem. Pak jdu k Poslední Perle 7C ze stoje 7C+ SD. Nejprve zkouším variantu ze stoje, začínám levou v řezce a pravou v bočáku ze Study Break. Opět chvíli trvá než všechno zabere jak má, hlavně levá pata na začátku. Na variantu ze sedu se necítí prsty a tak koukám po variantě - začátek Study Break a po úvodních krocích pokračovat Poslední Perlou. Krásný lezení, čtyři paty, žádnej výrazně těžší krok. Pěkná varianta tak za 8A. Začíná trošku pokapávat, jdu tedy ještě rychle ke Kudle v Zádech 8A, tady však už není síla na nic. Neudělám ani první krok v převise, výlez začíná pomalu zatíkat a tak je čas na odjezd. Po cestě domů se zastavím na jednom vytypovaném kamenu u Dvora Králové. Krásnej převis nacházím, jde rychle pro lezecký věci a ještě jdu zalézt. Daří se mi udělat jeden boudler tak za 7B+ a zkusím si ještě kroky v super projektu. Bohužel nemám ocelák a nemůžu vyčistit výlez, takže projekt musí počkat do příště. Velká škoda materiálu - ne úplně pevný pískovec, jinak by to bylo opravdu krásný lezení. Po kopci se povaluje ještě poměrně dost kamenů, takže možná tu vznikne nová mini oblast? 

Netopýří Skála 

Orientační mapka


It is nice outside and I travel from one competition to another. I go home to Chocen on Tuesday and the other day direction North in the morning, To Modřín. I meet Fox, we try šroubovnice DNA 7C, Study Break and Kitkat 7B.
Then we move on to Fenomen to a huge project. Start through Mandragora, I try to make the hardest part easier but I simply just have to push harder. Then I go to Nymfa 8A+, unfinished business, And Máslo Mlíko 8A. Another boulder I had chosen was Pentagon 8A and I send it after Fox's advice.


At the end of the day we go to Fox Racing 7C, which I finish the other day. Then Poslední perla 7C, standing. I try a few other ones but I am already tired. On the way back I stop by at one boulder near Dvůr Králové. There are several boulders around so maybe there will be a new mini climbing area in the future, who knows?

pondělí 7. října 2013

MČR v lezení na obtížnost - Zlín

Poslední dobou už jenom bouldruju, ale MČR s lanem si nikdy nenechám ujít, zvláště když se koná na stěně jako je ta ve Zlíně. Účast nebyla hojná, hodně mlaďochů a "nová" tvář Ondra Ďoubal. Kvalifikační cesty okolo klasifikace 9- se mi obě podařilo topovat s dalšími čtyřmi závodníky. Semifinále v pravým profilu stěny mi hodně sedí a s rezervou opět topuji, nyní už sám. 

Semifinále

Finále klasika, velký nervy než člověk nastoupí do cesty, pak už rozjezd a čekat než nateče. Cesta hodně nevyvážená, tak jako všechny cesty závodu. Začátek zbytečně těžkej, pak bouldr lepší chyt, bouldr...Dolízám do stropu, dva velký chyty a pak dvouprstovka na článek. Stopka pro druhýho Ondru Ďoubala a třetího Toma Bintera. Mě se podaří krok udělat, ale v něm nateče natolik, že padám v zápětí. Vyneslo mi to první místo!! takže spokojenost obrovská. Díky pořadatelům za krásnej závod, atmosféra ve finále byla nepřekonatelná a taky díky Kačce za podporu!

Finále

Stupně vítězů


I have only been bouldering lately but I never miss the Czech championship with a rope, especially when taking place on a wall as the Zlin one. There weren’t many participants, a lot of young climbers and a “new” face Ondra Doubal. Me and four other participants managed to top both qualification routes of approx. 9-.  The semi-final in the right profile of the wall suits me and I top again with a reserve, this time as the only one. 


The final is a classic, a lot of nerving before you step in the route, then you go ahead. The route is very imbalanced, just like all other routes in the competitions.  The beginning is unnecessarily difficult, then a boulder with a better hold, a boulder... I make it to the ceiling, two large holds and then a two-finger. A stop for the second Ondra Doubal and the third Tom Binter. I manage to do this step but fall down right after that. It brought me the first place! so I am really happy.  Thanks to the organizers for a nice competition, the atmosphere in the final was overwhelming, and also thanks Kačka for her support!

středa 2. října 2013

Sloup

Včera jsem mezi prací ve škole vyrazil do Sloupu, taková podmínka tu už nemusí být. Rozlézám se v Alfabetixovy 7C, který po pár nálezech je v kapse.

Diplomová práce v progresu

Dál zkouším H5N1 za 8A. Vzpomínám si jak jsem kdysi spadl z posledních kroků, z kroků za 8-, takže dneska cíl jasný - dolézt to. Pomalu si o krokuju, první dva silový kroky střídá série lišt a technika nohou. Očekávaná podmínka se příliš nedostavuje, asi je na kras už moc zima.Párkrát dolezu do nástupovýho madla 8-, mám ale takový bandasky, že padám. Pak plivnu na prsty, trochu líp chyty drží a konečně dolézám do madla ještě trošku čerstvej, část za 8- si už pohlídám.


Na závěr si ještě zkusím nové 8B od Aočka, ale už není síla navíc "typické" krasové lezení takže se nedaří boulder ani kroknout.


Yesterday between work at school I went to Sloup, such conditions might not occur again. I warm up in Alfabetix 7C and make it after a few starts. 

Then I try H5N1 8A. I remember falling off the last steps, the 8- steps, once so the aim for today is clear – to get to the very end. I plan the steps slowly, the first two power steps are followed by a series of crimps and leg technique. The condition expected is not in place, it is probably too cold for the karst. I make it to the starting jug 8- a few times but keep falling. Then I spit on my fingers, they are a bit more adhesive then and finally I make it to the jug a bit fresh, I’m gonna keep an eye on the part behind 8-. 


In the end I try a new 8B by Aoček but I have no power left and it’s a “typical” karst climbing, so I can’t even plan the steps.