úterý 27. března 2012

Zlom, ČP Olomouc, Adidas rockstar

Další kolo ČP proběhlo v Olomouci. Můj výlet začíná již v pátek, kdy jsme v členy Akademie věd v Praze navštívili tektonický zlom na severu Rychlebských hor u obce Bílá Voda. Byli jsme se podívat i na jednom kopci poblíž obce Žulová, který skýtal malí boulderingový potenciál.

Večer přspím u pořadatele závodů Michala. V sobotu se sjelo jen pár závodníků, 13 chlapů a 5 bab, což je docela tristní. Na druhou stranu lezci si za to můžou sami, mají jezdit. Ale mentalita je dnes spíše ta, být venku na skalách a "Závodit" tam, což chápu a nebejt tohle nominační závod do repre asi bych taky nejel. Kvaldou jsem prošel s 5topy na sedm pokusů. Vyhrál ji Ondra Nevělík, který měl 5/5. Finále bylo znatelně lehčí než ve Slaným, a s Nevělajzem sme všechno poslali na první, takže rozhodla kvalda a Ondra vyhrál. Já druhej. Čtyři bouldry dal i Štěpán, takže skončil třetí. Zbytek bojoval o jeden top či zóny. Poučení pro příště, brát vážně i kvalifikaci.

Pořadatele chválím za tričko (pro všechny) a pohár, to je věc na kterou jsme na závodech téměř zapoměli, palec dolů je za nekonečný protahování.

V neděli mi dorazí mail s pozvánkou na Adidas rockstar competition, které se bude konat letos ve Stuttgartu, ale bohužel se nebudu moci zúčastnic, budu v Rocklands!:)




A fault, Czech Cup in Olomouc, Adidas Rockstar
Another Czech Cup round took place in Olomouc. My trip began already on Friday: We and several members of the Academy of Sciences visited a tectonic fault located in the northern part of the Rychlebské-hory-mountains, near to Bílá Voda village. We also visited a hill near Žulová village -- I think there is a potential for bouldering there.

I spent the night at Michal's place, the organizer of the competition. On Saturday, a few competitors arrived, 13 guys and 5 gals -- which I find pretty pathetic. On the other hand, climbers should blame themselves, it's up to them to come. However, the mentality today is to be rather outside on the rocks and to have one's own "competitions" there. I can understand that: Had this not been a nomination race, I too wouldn't have probably come. I passed through the qualifications (5 tops at 7 attempts). Ondra Nevělík won (with 5 of 5). The finals were noticeably easier than the finals in Slaný: I and Nevělík sent everything at first attempt -- so qualifications were deciding and Ondra won the overall competition. I ended up as the second. Štěpán did 4 boulders as well so he was the third. The rest was fighting for one top and the zones. The lesson for next time: Take the qualifications seriously.

I thank the organizers for the t-shirt and the cup -- that's a thing we almost forgot at past competitions. Thumbs down for the infinite waiting, though.

The invitation card for Adidas Rockstar competition arrived on Sunday. The race will take place in Stuttgart this year. I, for one, won't be able to take part -- I'll be at Rocklads! :-)

pondělí 19. března 2012

7x 8A a 2.místo ČP Slaný

Day 1 - Původní plán Chíro padá, zbyli jsme s Romanem Kučerou (ten Roman co byl na Mejcupu ve finále) jen dva, takže volíme záložní plán Bahratal respektive Petrohrad. V lese vlhko, ale pujde to. Rozlezeme se u Hackrobatiku na 7A a 7B. Pak valíme k Aborigines 8A. Rychle to zkrotnu a asi po třech pokusech, i bez výrazného madla o kterým si myslím, že se nemůže posílám. Hodně schůdný 8A, ale silovka tak snad to sedí, nebo to je takový Mind Control?  Roman pošle lehčí variantu za 7B a jde se dál. Dalším bouldrem je Motivation 7C. Romana zastavuje vlhkost, já prvním ostrým pošlu. Pak se jde na Toniku 7C. Boulder o, kterým se traduje, že je dost poctivej. To se potvrdilo. Asi půl hodiny si hraju se závěrečnýma lištama a ani moc nedoufám, že by to mohlo pustit rychle. Najednou v prvním ostrým dojdu do palce na přídrž a „už“ držím topový madýlko. Hezkej traverz, ale slušelo by mu spíše 8A. Dál se jde na Fuck 7B+ respektive Fuck traverse 7C a s Romanem pošleme obě varianty. Nakonec nalezu do Dunkelhammera 8B+, podaří se mi udělat jednotlivé kroky, avšak na závodech mi Adam Ondra povídá, že startoval o krok „níže“ – nalevo. 

Day 2 – V noci stejnej hnus jako předešlý den s jediným rozdílem, že Bahra je totál durch, takže utíkáme na Petráč. V lese je cítit trochu vlhko,  volíme sektor Vyhlídková skála. Rozlízáme se hned na 7C Brežněvovi, ale poslední krok jde proti nám. Posunu se o pár metrů níže na Noodledream 8A. Kroknu to a po chvíli pošlu. Následně zjišťuju, že jsem vylezl variantu od Standy a Honzi Elzu také za 8A. V podstatě Nudle, ale místo špičky se dělá parádní silovej krok. Dál se posouváme k Zubu. Nalezu do Eso Rimmera 8A+/B a odlepit zadek na pár vteřin je vše, co se mi daří. Uteču do lehčích Zaťatých Zubů 7C+, který po chvíli padaj. Romanovi jdou moc pěkně Zuby 7C , bohužel výlezová dírka říká jasné NE. Nakonec zamíříme k Nočníku. Roman si skáče v „Létajícím klkovi“ 7B + a já ladím Špekmena 8A. JE to podstat jeden krok, natáhnout se daleko do lišty z nástupového bočáku. Plácám pořád těsně pod. Pak změním trošku nohy, přijde Majzlík a pošlu.

Day 3 – Rest

DAY 4 – Po restu míříme do sektoru pod Hrad. Podmínka parádní tak padá jeden boulder za druhým. Rozlízáme se u Zkratu, jehož variantu Velmi vysoké Přepětí za 8A vylízám po několika pokusech. Ale ruku na srdce, nemyslím si že dvoukrokové 7C+ (Zkrat) +  7A+ (Vysoké přepětí) navýší klasu na 8A, podle mě pokud má člověk sílu na 7C+, když to není něco dlouhého, tak v 7A+ nemá co řešit. Pak pošlu Hroba Neznámého Bouldristy 7C+, který se daří i Romanovi, Vrchcáby 7C a těžký Hořící Hněv za 7C+. Roman pošle 7B+ a 7B. Dalším cílem je Jirka 8A, pár kroků po oblinách a výlez společný s Vaškem. Po chvilce to kroknu a myslím si že to půjde hned, ale dvakrát padám ve výlezu  a pomalu se roztáčí kolotoč pokusů. Pak dám delší pauzu a pošlu. Roman následně vyběhne Rošádu 7C a variantu doleva. Já odpočívám a valím do Yosemitů. Tady zkouším Zabíječku snů 8A, a potom co se mi podaří první krok tak to vylezu. Nevím jestli je rozdíl mezi variantou doleva – 7C a tímto, dva stupně. Dál zkouším další z nádherných linek Chleba 7C+. Vymyslím betu ale z horních oblin vždy zteču. Ale sem v ráži tak pádím na Blue Session 8A, a po zkrokování pošlu na první. Vím, že Chleba by mi nedal spát tak ještě pokusuju. Mírně se ochladilo a v oblinách je to znát. Udělám klíčovej krok, vyklepu horní pasáž, ten dopad fakt nic moc, a je to tam.

Day 5 – V plánu je NA krev 8A, ale neudělám téměř ani krok. Je docela teplo, ale hlavně po včerejšku už není síla. Zaběhnu ještě na Brežněva, ale temnota. U Romana taky, tak valíme do Prahy. Vyhodím Romana na Smíchově a jedu do Anděla, večer přespím na Braníku.

Day 6 – Rest před závodama. Zase bloudím Andělem, objevím Přírodovědeckou staničku a pomalu valím do Slaného.

Day 7 – Závody. Kvalifikací se mi daří projít celkem lehce. Z osmi boulderů vylezu 7 což mi hodí 3.místo. Po kvalifikace je první Adam Ondra, druhej Ondra Nevělík. Zajedu do Prahy pro Káču a už lezou báby finále. Petra Růžičková ukazuje první třídu a s klidem vyhrává. Naše finále se odehrává v duchu bojů o zóny. Štěpánovi a Davidu Kozlovi se zadaří topnout jedničku. V tej já byl temnej, naopak 2,3,4, dávám. Adam nám ukazuje, kdo je tady králem a  posílá vše. Tož mě to dalo 2.místo! Bouldry celkově pěkný, hlavně po nádherných chytech! Jednička a čtyřka parádní, dvojka trojka o horší, za což spíše mohli profily a pravda že ve trojce mohli být chyty dírku výš. Jedinej vroubek závodu byl Chválič, kterej si natáhl v posledním boulderu prst, tak snad se dá co nejdříve do kupy!

 Dvojka

Dvojka

 Trojka

 Čtverka

 Stupně vítězů

Kača a Okoř




7 8As and 2nd place at ČP Slaný

Day 1: Our original plan (Chironico) went to nothing, there were only two of us left - me and Roman. So we chose the backup plan - Barhatal, or more precisely, Petrohrad. We warmed up at Hackrobatik 7A, 7B. Then Aborigines 8A. Roman sent the easier way (7B), then we moved on.Another boulder was Motivation 7C. Roman got stopped by moisture, I sent on the first. Then we moved on to Tonika 7C, then Fuck 7B+ or Fuck traverse 7C. Finally, I climbed Dunkelhammer 8B+.

Day 2: The night was equally bad as the day before, Bahratal was totally wet so we went to Petrohrad. There was some warming up at Brežněv 7C but we couldn't do the last move. I sent Noodledream 8A. Later on, we moved to Zub. I tried Eso Rimmer 8A+/B but I coudn't do anything else than keeping my bottom in the air for a brief moment. That's why I backed off to Zaťaté zuby 7C+ which did surrender after a while. Roman did it very nicely at Zuby but unfortunately couldn't go over the last hole. Later, at Nočník, Roman was jumping at Létající klk 7B+. I was refining Špekmen 8A.

Day 3: Rest

Day 4: We headed for the sector under the castle. Warming up at Zkrat, or its variant Vysoké napětí. Then I sent Hrob neznámého bouldristy 7C+, Vrchcáby 7C and a difficult Hořící hněv 7C+.Roman sent 7B+ and 7B. The next aim was Jirka 8A - a few moves along the bulges and a finale together with Vašek. After that, Roman did Rošáda 7C. I relaxed and went to Yosemite. Here I tried Zabíječka snů 8A, Chleba 7C+, and Blue Session 8A. 

Day 5: The plan was to do Na krev 8A, but I couldn't do a single move. 

Day 6: Resting before the competition.

Day 7: The competition. I managed to go quite easily through the preliminary rounds. I did 7 in 8 boulders, which rendered the 3rd place. Adam Ondra was the 1st after the preliminaries, Ondra Nevělík the 2nd. I picked up Káča in Prague and when we got back, the women's finals were already on. Petra Růžičkková won without difficulty. Our finals were played as zone-fighting.Štěpán and David Kozel manage to reach the 1st. I wasn't good at it - on the other hand, I did 2, 3, and 4. Adam showed us who's the king here and sent everything. Well, and I ended up the 2nd.Boulders were generally nice, especially the holds. No. 1 and 4 were fantastic, No. 2 and 3 a little worse. The only bad detail of the race was Chválič's injured finger. I hope he'll be all right as soon as possible! 

neděle 4. března 2012

Radeč, Petrohrad

V sobotu jsme vyrazili se Štěpánem směr Radeč, převis dle průvodce vypadal pěkně a tak jsme se už těšili na pěkný silový lezení. Bohužel převis totál mokrej, ale moc pěknej!!! Volíme ústup na Petráč do sektoru Brána. Rozlezeme se na Auroře, dáme hned Inscenovanou Pohodu 7B (v průvodci 7B+) a Arakain 7C (průvodci 7C+). Zkouším ještě morfo Výstřel z Aurory 7A+, ale nedoskočím. Dál jdeme na nejhezčí boulder dne Megaloman dříve 8A, dnes spíš 7C. Krásnej silovej krok a pak hraní s hranou. Po vymyšlení programu posíláme druhým.

Já v Megalomanovi 7C



Popojdem o pár metrů výš ke Smrkový věži. Prvním boulderm, co zkoušíme je Rodinej Výlet 7B+(v průvodci 7C). Já to pošlu hned, Štěpán potom ustoupne důležitej stup, a tak chvíli trvá než doletí do obliny. Já mezitím pošlu Ealington Blues 7C+ (v průvodci 8A). V OS pokusu už stoupu do spáry, ale noha ujede. Pak ještě třikrát, na počtvrtý už ne. štěpán taky zkusí, ale první krok je proti.


Zkusím ještě Kabaret 7C, z lišt jdu přímo nahru do bočáku, ale zněho? vůbec nic. Další zastávkou je Železná Lady 8A. Štěpán mi poradí betu, ale levá noha "na opření" mi moc nedrží. V jednom pokusu trošku zadrží a je vylezeno. Štěpán ladí prodloužení Big Lady 8A+. Vymyslí super betu a dolízá čím dál výš dokuď to nevyleze. Zkouším to sním, ale klíčový místo v Železnej lady, ta noha na opření mi ne a ne držet. Už to pomalu vzdávám, najednou vymyslím trošku jinou betu, levou zapatuju u ruky na malým stoupku a zase trošku vykřešu naději. Nakonec těsně před odjezdem pošlu.

 Štěpán v Big Lady 8A+

 Já v Big LAdy 8A+



V pět valíme do Prahy, u Anděla si pokecáme s pány policisty, a štěpán mě vyhazuje na Žofíně, kde strávíme hezký maturitní ples.



Radeč, Petrohrad


On Saturday, I and Štěpán set off to Radeč. The overhang looked nice in the guide so we were looking forward to some nice power-based climbing. Unfortunately, the overhang was totally wet (still very nice, though)! We chose to retreat back to Petráč (specifically, Brána Sector). We warmed up at Aurora, did Inscenovaná Pohoda 7B (7B+ according to the guide), and Arakain 7C (7C+ in the guide). I also tried morfo Výstřel z Aurory 7A+ but couldn't do it. Later on, we tried the nicest boulder of the day, Megaloman (8A once, today more likely 7C). A nice heavy step and then some playing with an edge. After making up the program, we sent it on the 2nd.


Then we moved a few meters towards Smrková věž. The first boulder we tried was Rodinej Výlet 7B+ (7C according to the guide). I sent it straight away; then, Štěpán kicked off an important foothold so it took him a while. Meanwhile, managed to send Ealington Blues 7C+ (8A according to the guide). My foot slipped off in the cleft. Then three more times. On the fourth attempt, it worked. Štěpán tried it too but couldn't do the first move.


I also tried Kabaret 7C, from the edge directly upwards to the side pull, but then what? Nothing. The next stop was Železná Lady 8A. Štěpán helped with beta but the left foot did not really hold. Nevertheless, it worked on one attempt so I managed to get up. Štěpán was refining Big Lady 8A+. He invented a super beta strategy and was moving on and on until he was on the top. I tried to join him but the key stop on Železná lady, the foot move, still didn't hold enough. I was close to giving up but then I made up a slightly different beta using foot which gave me hope again. Finally, just before the departure, I sent it.


After five we were dashing back to Prague and had a small chat with police at Anděl crossroads. I got off at Žofín and enjoyed a nice graduation party.