čtvrtek 30. června 2011

Sííla na Boru, ale...

Včera jsem to už nevydržel a "musel" jsem jet na Bor. Vyrážím k večeru a namístě jsem okolo 7h. Mažu do kopce a rozlezu se u Arsenu 7A+. Zajímavej jednokrokovej bouldr. Dál pokračuju na Rock Machov 7A, jedno z nejhezčích 7A na Boru. Dávám druhým pokusem. Ještě je docela teplo, tak nejdřív jdu na projekt na Kočce. To, co vypadalo že bude lehký, bylo těžký a naopak. Hlavně pořád zlobí prdel, která táhne pod převis, jak se dostane do kolmice, tak už to člověk nesmí pustit. Nakopání nohou nahoru až takovej problém není, ale krok do Topu je potřeba si určitě aspoň jednou zkusit. No a klasický dilema 7C, nebo víc?  Bylo ještě docela teplo, tak ani nevím, snad víc, takže Pixiebob 7C+. Hned kvapím k super silovýmu projektu na Včelce. Ladím ještě kroky, no a zjišťuju, že klíčovej krok je třeba naskočit ze spodní nohy. Čekám než zapadne sluníčko a dávám pokusy s chvilkovejma pauzama. První krok udělám tak jednou ze dvou pokusů, a časem ze tří čtyř..Zato když už dolezu do lišty, tak v ní se cítím silnější a silnější a za astronomického soumraku konečně udržím doskokovou hranu a je to tam. Nakonec to teda nestálo tolik úsilí, jak jsem předpokládal, nicméně tohle mě dost hodně sedí tak doufám v 8B. Nakonec se ještě zastavím u Trubečkovýho pozdravu 7A, ale ten už nedávám, nechávám si ho teda na zejtra. Už je dost šero, tak občas utíkám, ať nemusím jít po tmě, no a najednou křup v kotníku, jako kdyby praskla větev. No rozchodím to. Horší je ráno, to bolí o dost víc, ale zase to trošku rozchodím. Stejnak sem nechal matici u Trubečka, takže do kopce musím. No a když už sem byl u trubečka, tak sem si ho musel vylízt. Kotník při lezení nebolí, tak si říkám, že ještě něco pozkouším. Pokračuju dál, na moc krásnej bouldr, kterej leží asi 100m za Včelkou. Dřív jsme si ho vyhlídli, a tak sem si říkal, že si to očistím a vylezu. Ale někdo už tu byl dřív. Padá po třech pokusech, asi 7A+. Chtěl jsem dneska pozkoušet H2O, ale stím kotkem se mi tam nechce, tak prubuju projekt vedle šikmý věži a Naplivu na vaše Hroby. Vedle šikmý věž jsem totálně dutej, vůbec se do toho neposkládám, a díra je strašně daleko, klaním se před Šváchičem, kterej to skoro vylezl. V "Hrobu" vymyslím pár nových programů na přelez klíčovýho místa, ale ani jeden mě nepouští, si myslím že by to mohlo bejt 8B+.  Nakonec jdu k Mucholapce, zkouším projekt z levý strany, zabrat za malou lištu, zvednu zadek, ale to je všechno. K dalšímu chytu to je pořád pěkně daleko. Koukám ještě po lajně, která jako prvního trkla do oka Felipeho Camaraga, tak ji chvilku zkouším a na 4 pokus ji i dám, klasa snad 7C. Boulder začíná v Mouše na Skle a z vrchní dírky jde přímo doleva, což je docela slušná rozpažka do malí lišty, no a problém teprve přichází, protože je potřeba se do lišty navážit a zabrzdit svoje tělo ramenem, pak už lehkým - Mentálně Narušenou Mouchou nahoru, no a proto Skleněná dementní Moucha..

Tak takovej byl teďka Bor, kotník se dá snad rychle do kupy, protože už v soboru vyrážím s Káťou na náš Euro trip:) Psyche is High, jak na skály tak na MS!

Jo a PS - berte si sebou na Bor repelent!!!



Yesterday I didn’t resist any more and “had to” go to Bor. I set off late afternoon and arrived around 7 o'clock. I have a warm-up on Arsen 7A+. An interesting one-step boulder. then I go on on Rock Machov 7A, one of the most beautiful 7A at Bor. I send it at the second attempt. It’s still quite warm, so I go for a project at Kočka first. What seemed to be easy was difficult and vice versa. There are some problems with the backside; kicking the leg up is not a big problem but the step to the top has to be tried at least once. And a typical dilemma – 7C or more?  It is still quite warm, co I don't know, maybe more, so Pixiebob 7C+. I hurry to a great power project at Včelka. I am refining the steps and I find out the key step has to be jumped from the lower leg. I wait for the sun to set and have some attempts with breaks. I make the first step once every two attempts and later every three or four. But when I get to the crimp, I feel stronger and stronger and at twilight I finally keep the hold of the landing edge and it's there. In the end it didn't require that much effort as I had supposed; anyways this fits me well so I hope for an 8B. At the end I stop at Trubečkový pozdrav 7A but I don't manage so I leave it for the next day. It’s getting dark, so I run at times not to walk at night and suddenly a crunch in my ankle like if a branch broke. Well I can walk, it’s a bit worse and more painful in the morning but I can walk. Anyways I left the mat at Trubeček, so I have to go up the hill. And when I was at Trubeček, I had to climb it. My ankle doesn’t hurt when I’m climbing, so I decide to try something else. I go on to a nice boulder some 100 m behind Včelka. We saw it earlier so I decided to clean it and climb it. But someone has already been there. Done after three attempts, perhaps a 7A+. I wanted to try H2O today but I’m not into it with that ankle, so I try a project next to Šikmá věž and Naplivu na vaše hroby. No way to make Šikmá věž, hat off to Šváchič who almost managed to climb it. In Hrob I make up a few new programs to get over the key place but none lets me through; I think it might be an 8B+.  Finally, I go to Mucholapka, I try the project from the left side, hold the small crimp, lift my backside but that's about it. Too far to the next hold. I look at line that caught the eye of Felipe Camargo, I am trying it for a while and manage at the fourth attempt; maybe 7C. The boulder starts at Moucha na skle and from the upper hole it goes straight left, then you have to weight in to the crimp and stop your body with your shoulder  and then up Mentálně narušená moucha.
So this is what Bor was these days, hopefully my ankle will be fine soon, because on Saturday me and Káťa are off to our Euro trip :) Psyche is high, for rocks as for the world championship.
PS – take a repellent to Bor!!!

neděle 26. června 2011

Princip Minima 8A+/8B

Dnes jedu do Brna autem, a tak si říkám, že se někde stavím. Je hezky chladno a tak se zajedu podívat na něco, co mi pořád vrtá hlavou - projekt na Lubný. Je hezky chladno, lehce poprchává, ale kámen je trošku převislej a klíčový lišty naštěstí suchý. Pořádně to zapráším a zkouším udělat první klíčovej, krok, respektive zvednout prdel. Asi po půl hoďce mě to konečně jde, přišel jsem na to, že je lepší lišty neprolamovat, ale spíš to tlačit na "medvěda", a tak začíná hon na druhou lištu. Vždycky jí naplácnu, ale ne a ne ji udržet. Pak ji jednou udržím a vylezu to. Nevím jak se takovýdle věci klasifikujou, ale podle času na tom stráveným dávám 8A+/8B a název Princip Minima, něco pro "humáče";)



Today I’m driving to Brno so I decide to stop somewhere. The weather is cold so I go to have a look at something that has been in my head for quite a while – a project at Lubná. It’s cold, drizzling a bit but the rock is hanging over a bit and key crimps are fortunately dry. I put a lot of powder on and try to make the first key step, i.e. to lift my ass. I manage after half an hour, I found my way of doing it and go for the second crimp. I always touch it but don’t manage to keep the hold of it. Then I manage once and I climb it. I don’t know how to classify such things but taking into account time spent there I give an 8A+/8B and name Princip minima.

pondělí 20. června 2011

Singing Rock sraz na Boru

Tento víkend jsme strávili na Boru ve společnosti Singing Rock teamu. Hlavním důvodem proč sem všici přijeli byla návštěva nového člena Felipeho Camaraga, který je momentálně na Euro tripu. V sobotu teda něco zopakujeme a ukazujeme Felipemu skoro všechno, co na Boru je. Zopáknem Ádr Fitnes 7B+, Báru 7B+, 5 minut před smrtí 7C+ či Právo Útrpný 8A, který posílám hned zprvní. Kaťa mezitím vyleze rest od minula za 5A a novou 4ku. Já dál zkouším novou věc od Štěpána - Talisman 7B/B+, kterej pošlu na Flash a po chvíli i SD, což je někde okolo 7C+. Jedná se o jeden krok navíc, z malích krys a špatný nohy. Zkouším i super projekt kousek pod Talismanem. Takovej čistej Pure bouldering, dva kroky v převisu, zved z tupých spoďáků do mini lišty a skok na hranu. Přelez se nedaří, klasa určitě minimálně 8A+, spíš 8B! Jo a skoro bych zapoměl, vylezl jsem novinku na pyramidu - Tutanchámona 7C. Start jako Kleopatra Low a doleva převisem nahoru. Navečer nám Felipe poví a ukáže něco o boulderingu v brazílii.


Druhej den se má hlavně něco natočit. Rozlezeme se zase okolo Ádr Fitnesu a jdeme ke Drakovi. Ale než začneme lízt, přijížděj Majzlíci a snima i vydatná přeháňka, škoda káťa zrovna sílila v 6A. Chvilku lezeme King Konga, ale výlezová hrana je totál mokrá. Tak jdeme na Vězení, tady se dá lízt, tak se přidáváme k Lubovi a lezeme a natáčíme Prison Breaka left 7C+, takže tréninkově 4x. Dál natáčíme 5 minut, takže další trénink.To je dneska všechno, takže dom.

 Felipe v Prison Breaku Left - 7C+

 Oja Mázl v 7B

Kačík drtí
V pondělí vstávám v šest, kvůli podmínce na projekt pod Talismanem. Ale už po cestě hodně prší, ale pořád doufám, že se to Boru vyhlo. Nevyhlo. V Náchodě ještě přibírám Tota, vzbudíme kluky, který prej měli náročnej večer s Rumem a jdu omrknout skály. Hrana na projektu je mokrá, takže to nemá moc cenu. Jdu teda k Jevišti, to je suchý. Rozlezu se, Toto s Ole pokusuje Divadelní Představení 7B, a já pak krokuju spojení Divadla Bez Zábradlí a Portálu, dvou 7Céček. Poslední krok lezu levou do madla, což je asi trošku lehčí než pravou. Po zkroknutí to třetím pokusem pošlu, takže další 8A na Boru. Uděláme nějakou fotku, kluci na kameru vyzpovídaj Felipeho a jedeme dom




We spent this weekend with the Singing Rock team. The main reason for everybody coming here was a visit of a new member Felipe Camargo who is currently on his Euro trip. On Saturday we repeat something and show Felipe almost everything that is at Bor. We repat Ádr Fitnes 7B+, Bára 7B+, 5 minut před smrtí 7C+ and Právo útrpný 8A that I send right away. In the meantime, Káťa climbs what was left from the last time, a 5A, and a new 4. I am trying some new stuff from Štěpán - Talisman 7B/B+ that I send on flash and after a while also SD which is somewhere around 7C+. It’s one more step and bad leg steps. I also try a great project under Talisman. Pure bouldering, two steps in an overhang, lift from lows to a mini-crimp and a jump to the edge.  The climover fails, class at least 8A+, rather 8B! And to forget – I climbed a pyramid new: Tutanchamon 7C. Start like Kleopatra Low and to the left up an overhang. In the evening Felipe tells us and shows something about bouldering in Brazil.
The next day something should be shot. We warm up around Ádr fitnes and go to Drak. But before we start climbing, Mázl family come and along with them heavy rain; Káťa was just trying on a 6A. We are climbing King Kong for a while but the edge is completely moist. We go on to Vězení, it’s possible to climb there, so we join Luba and climb and shoot Prison break left 7C+ four times. Then we shoot 5 more minutes, so another training. And that’s it for today, now home.
On Monday I get up at six because of the condition for a project under Talisman. It’s raining a lot on the way but I still hope it won’t be raining at Bor. It is. I take on Toto in Náchod, we wake up boys that had a demanding evening with rum and I go to have a look at the rocks. The edge on the project is moist, so there is no point. I go to Jeviště, it’s dry. I warm up, Toto and Ole have some attempts on Divadelní představení 7B and I'm making up steps for the connection of Divadlo bez zábradlí and Portál, two 7Cs. During the last step, I put my left hand in the jug which is a bit easier that the right one. I make it at the third attempt, so another 8A at Bor. We take some pictures, the boys interview Felipe in front of the camera and we go home.

pondělí 13. června 2011

Miskovický Lom, Kutná Hora + MČR v obtížnosti - 2.místo

Konečně trošku volna od školy, a tak se chci v pátek s kačenkou podívat někam na skálu. O víkendu jsou závody, tak si říkám, že si zalezu jen tak zlehka, ale nakonec mi to nedalo a stejně sem se docela zničil. Na netu si vyhlížím Miskovický Lom, kde vede 7C. Přesně nevím, kde to je tak se domlouvám s místňákem Honzou Novákem, kterej mi nakonec ukáže nejen to, ale i další věci. Takže první zastávkou je avizovaný lom. Jedná se o jeskyňku cca 5m širokou, 2-3m vysokou. Honza mi ukazuje Mezi Nebem a Zemí 7C stím, že to je asi lehčí. Zkouším OS, ale vůbec. Po vyrazení programu to na 3pokus pošlu. Pěkná silovka. Ale tak 7B/B+. Pak spolu zkoušíme projekt, kterej startuje stejně, ale jde mírně doprava. Chvilku ladím jednotlivý kroky. Pak asi druhým pošlu, je to o kus těžší než Mezi nebem a Zemí, tak snad 7C. Je potřeba hodně zabrat za bicák a mít dobrou patu. Honza taky není daleko od přelezu.





Nakonec ještě zkouším narovnání Mezi nebem a zemí. Program je po chvíli na světě a přelez taky. 7B+. Všechny směry tu jsou vylezený, tak jedeme dál na "Bouldry u Rybníka" neboli Čertova stěna?, ani Honza si není jistej názvem. Na první pohled úžasná skála v některých místech až 6m vysoká. Bohužel trošku židárna, tak se sem tam něco ulomí. Místní guru mi ukazuje jeden z projektů. Trošku to poulámu a nejdřív sem v tom hodně marnej. Nakonec pomůže kozí noha, hrubá síla a tak po 30 minutách sem s troškou překvapení nahoře. Právě včas, prsty se začaly kroutit, že se jim do toho už moc nechce. Název Otvírání studánek a klasa lehčí 8A, s klasou moc nevim, bylo docela vedro.



 Ještě udělám boulder, kterej jde ze stejnýho nástupovýho chytu, ale mírně doprava, takový 7B+ko o nástupovým kroku. Nakonec ještě zajedem pod Chrám svatý Barbory, kde číhaj dva hustý, avšak trošku krtkovský, převisy. HOnza mi ještě dává Echo o převisu, kde budou zaručeně 8Béčka, tam už ale nejedem, čas nás tlačí.

Navečer s KáŤou zajdem do aquapalace v Průhonicích. Ráno dojedem do Prahy, a docela cejtím po včerejším lezení ruce. Naštěstí to docela rozlezu na bouldrovce a obě kvalifikačky, jako i dalších 13 lidí, pošlu do Topu. Odpoledne jdeme na Václavák, Karlův most, dáme pívo a spát. V neděli se už cejtím líp. Semifinále za cca 9+/10- dolezu jako jedinej s adamem do Topu. Při finále trčíme 2 a půl hodiny v izolaci. Jak se začne lízt, tak už to konečně trošku utíká. Lezu až jako poslední, předemnou Adam ustojí nepříjemnou roli favorita a pošle Top. Mě se leze celkem pěkně, při lezení se se mnou otočí stup, naštěstí mou nohu chytne lano, tak mi to ani tolik neubere síly a lezu dál. Nakonec dolezu až na poslední trojúhelník, bandasky už nemaj kam natíkat, tak jdu k zemi. Celkově supr 2.místo.



Tak, teď se zas učit a o víkendu na Bor:)


Finally some days off at school so on Friday I want to go to some rocks with Kačenka. There will be a competition at the weekend so I decide to climb only a bit but in the end I didn’t resist and got worn pretty much. On the internet I look up Miskovický lom with a 7C. I don’t know exactly where it is, so I ask local Honza Novák and he shows me not only this one but also other things. So the first stop is the mentioned quarry. It’s a cave maybe 5 m wide and 2-3 m high. Honza shows Mezi nebem a zemí 7C because it might be easier. I try OS but no way. After learning the program I make it at the third attempt. A nice power thing. But maybe 7B/B+. Then we try together a project that starts similarly but goes slightly right. I’m working on steps for a while. Then I send it at the second attempt, it’s a bit more difficult than Mezi nebem a zemí, maybe a 7C. You need your biceps and a good heel. Honza isn’t far from climbing over.
Finally, I try Mezi nebem a zemí. The program is here in a while and a climbover as well. 7B+. All directions are climbed, so we go on to Bouldry u rybníka alias Čertova stěna? but even Honza isn’t sure about the name. At the first sight a great rock, in some places up to 6 m high. Unfortunately some pieces break off at times. Local guru shows me one of the projects. I break it a bit and at first I’m a bit hopeless. In the end I manage with a bit of surprise. Just in time, my fingers started protesting. Name Otvírání studánek and class easier 8A but I’m not sure about the class, it was quite hot.
 I make another boulder from the same starting hold but slightly to the rigt, maybe a 7B+ with a starting step. At the end we go under St. Barbara church where there are two overhangs. Honza also tells me about an overhang with sure 8Bs but we are short of time and we don’t go there.
In the evening me and Káťa go to an aquapalace in Průhonice. In the morning we arrive in Prague and my hands and arms hurt a bit after yesterday’s climbing. Fortunately I overcome it on a boulder climb and send both qualification climbs, just like 13 other people, to the top. In the afternoon we go the the Wenceslaw square, Charles bridge, have a beer and go to bed. I feel better on Sunday. Me and Adam are the only ones to make the  9+/10-  semi-final to the top. Before the final, we are isolated for 2,5 hours. When people start climbing, time flies faster. I am the last one to climb, Adam before me handles his unpleasant role of a favourit and makes it to the top. I feel fine climbing, make it up to the last triangle but then go down to the ground. All in all a great 2nd place.
So now study time and Bor at the weekend :)