čtvrtek 31. března 2011

Loli-X

Dneska mi odpadla cvika, bylo hezky a navíc mám v Brně auto, takže jsem se rozhodl, že někam vyjedu zalézt. Nejdřív sme byli se Štěpánem domluveni na Pekárnu, ale nakonec šel raději bušit se Sukem. Samotnému se mi na Pekárnu nechtělo, tak jsem vyrazil do Maloměřic oprášit starý projekt Loli-X. Jedná se o linku cca 7m vysokou, kam jsme kdysi se Štěpánem navrtali jeden borhák a následně Vlk navrtal tři nejtky. No a když je to takhle krátké, tak se nic jiného než bouldr ani nedá čekat.  Nejtěžší místo je asi ve čtyřech metrech, takže naštěstí ještě ne tak vysoko.

Po chvilce vymýšlím senzační program a lezu to asi trošku jinak, než to kdysi zkoušel Štěpán. Vezmu malou krysu na pravou ruku, založím patu a udělám daleký krok do dalšího malého bočáku. O tom to celé je. Klasa něco jako 10, nebo 7C+  jako bouldr. Škoda jen, že ten bezdomovec, co tam bydlí, pod skály hází bobky, takže to tam není tak romantické, jak by mohlo. Navíc je hned vedle jeskyňka, kde by byl nádherný stropový bouldr-projekt, ale tam jsou ty bobky úplně všude.

 Tak, a v sobotu do Lomnice a v neděli na Ostaš - projekt na Střecháči čeká:)


The weather was fine a seminar was cancelled and he had a car in brno, so Martin decided that he needs some climbing. The plan was to go to Pekárna with Štěpánem but he preferred other plan he had with Suk, so Martin changed his plan, too, and went to Maloměřice where his old project Loli-X was waiting. The whole  line has about 7 meters and the crux is in 4 meters.

After a while Martin invents his own strategy, different from Štěpán's earlier attempts / grabbing a hold on the righ, a heel and a long step. The grade could be like  10, or a 7C+  boulder. Pity that the homeless inhabiting the rock and a nearby cave leaves his or her shit everywhere...  

pondělí 28. března 2011

ČP Ústí nad Labem & Sněžník

O víkendu proběhlo druhé kolo ČP v boulderingu v Ústí nad Labem. Kvalifikace byla trošku přísnější, konala se v Harlemu, kde jsme po sobě skoro padali, teplo jak v sauně... Dal jsem všech osm bouldrů, nejvíc mě pozlobila technická pětka.

Finále se lezlo v nákupním centru hned vedle Harlemu. Profily se zdály "nic moc", ale kluci postavili hezké bouldry, tak se to mínus nakonec docela smazalo. Lidé se docela zajímali a vytvořili hezkou diváckou kulisu.

Holky měly bouldry přísné a delší měly velkou výhodu, ale tak to u holek bohužel je a je těžké postavit pro ně  "adekvátní" bouldry. Nejlíp se s nimi poprala Edit Vopatová. Bouldry v našem finále měly od každého něco, skok, mrdky, sílu....První bouldr byl pro mě chvilku záhadou a top sem pořád a pořád nemohl ukořistit, naštěstí jsem při třetím pokusu změnil program a top byl můj.




Chytil jsme "slinu" a další bouldry už šly docela snadno. Všechny jsem je zbombil na OS a vyhrál jsem!




Chválič s Nevělajzem poslali dva, Štěpán jeden, ostatní bojovali už o zóny. Večer následovala zábava, škoda, že někteří jeli dom..

Druhý den frčíme na Sněžník. Do skal jdeme jako první, musíme dřív dom. Dám něco na rozlez s Káťou, která hezky dává dvě pětky na Školce. Nejdřív jdu na Pana Patu 7B+, který chvilku trápí, hlavně start, pak jednou spadnu z hrany a nakonec tak na cca 7. pokus dávám. Docela těžké B+.

Dalším cílem je Temná Hmota 8B. Kroky šly docela rychle. Ze začátku dolézám skoro každým pokusem až do procesu, ale přehození paty na špičku mě vždycky zabrzdí. Lezačky se začnou odlepovat a síla už taky rychle odchází, takže šance na přelez stále klesá, a nakonec to vzdávám.

Ještě se rychle vydáme na Medvěda, kde potkáváme Foxíka, Benešáka a kluky z Brna. Dám si na Flash Srdce z Kamene 7B+ a Zvířátko 7B. Pošlu ještě na druhej pokus Pereze 8A - potom, co mi kluci poradí hezký program. Ale ruku na srdce, je to spíš 7C+, v porovnání s místním Stropníkem určitě. Káťa nakonec ještě zbombí rest z minula, Fifinku 5, a valíme směr Brno.




At weekend Ústí nad Labem was the town where the second round of Czech Cup in bouldering took place. The qualification was a bit more demanding than usual as the conditions were not the best ever - not enough space and consequent heat.  However, Martin climbed all the eight boulders. 

The final was in the nearby shopping centre, which meant also the shoppers being the audience who contributed to the atmosphere great deal. 

The girls' boulders were very hard and the taller people had an advantage. The best among the girls was Edit Vopatová. The guys'boulders were various, the first one being a bit of a mystery for Martin. But then he chnaged the strategy and after the initial hesitation climbed all the boulders without any difficulty and won. 
Chválič and Nevělajz sent two opf the boulders, Štěpán did only one and the rest of the participants were struggling for the zones.  

The following day the detsination was Sněžník. Martin warms with Káťa and then he goes to Pan Pata 7B+, which he climbs after a while. It's a pretty hard  7B+.

Then comes Temná Hmota 8B. The individual moves are easy and quick but the trouble is to do them all one after another. In the end Martin has to give up.

At Medvěda they meet Foxík, Benešák and the guys from Brno. Martin falshes Srdce z Kamene 7B+ and Zvířátko 7B. Then he adds Perez 8A (second attempt) - but to be honest, it's rather a 7C+. After Káťa climbs Fifinka 5, time comes to get back to Brno.

úterý 15. března 2011

Freezer 7C+/8A

Jedno zapomenuté videjko ze zářijového výletu do Zillertalu ;)

neděle 13. března 2011

Havl Brod



Dneska jsme navštívili skálu u Havlíčkova Brodu. Nejdřív musím poděkovat Štěpánovi, který skálu očistil! Jinak, jedná se o asi osmimetrovou stěnku s víceméně dobrými a příjemnými chyty. V těžkých bouldrech se teda objeví nějaká ta mini krysa, která řeže hodně, ale kdyby tam nebyla, tak by to nebylo těžké, že..

Počasí nám přeje, zrána je pěkně chládek, pak se oteplí, takže tření už odešlo, ale hlavně, že se lezlo. S Verčou jdeme hned na to, co tady Štěpa udělal minule. Dáváme čtyřku a nějaké šestky. Pak mě pustí i nějaké to 7A, a Verča taky jedno zbombí a Petra dá svoje první 6A.


 

Pak už je čas na něco těžšího. Nejdřív jdeme na TheGreat One 7B, mně se podaří  FA OS, Štěpa po prvním pokusu, kdy zaváhá na začátku, taky vyleze. Jedná se o tři těžké úvodní pohyby, přes hluboké "jednoprdy" a pak už vytrvalostní lezení po víceméně dobrých chytech. Taky dáváme Srdce v Kalhotech 7B. Já to dám hned na první, člověk se hlavně nesmí nahoře bát, je tam ještě tak cca 6C bouldr. Štěpa si to v prvním pokusu radši sleze, na druhý s přehledem dává. 

Další linkou je Crash Zone 7B+, krásné lezení po krásných lištách. Zkouším přijít na ten správný program, ale nakonec ho nevymyslím a přelezu to trošku tíž. Hlavně se bojím zabrat za jednu lištu, která vypadá na ulomení, tak ji radši neberu, přece jen už je to tak v 4-5 metrech. Štěpa přijde a nekompromisně z první vyleze tak, jak se to má.

 
Dál už čekaly jen pořádné kotle. Jeden vylezu relativně rychle, a to Keramické Nože. Je to vlastně jen jeden krok. Nabrat malou krysu na tři prsty, která má velikost tak na čtvrt článku a z ní naskočit madlo a pak to dolézt Srdcem v Kalhotech. Nevím, třeba 8A. Tak přijeďte a zkuste.

Poslední věcí je projekt úplně napravo. Pomalu to pouští výš a výš, ale zastaví mě zase malá krysa - tak na čtvrt článku. Dám pár pokusů, některé už jsou docela nadějné ale prsty jsou proti, už toho mají dost, tak příště. Bude to taky tak cca 8A.


Fakt to stojí za to, rozhodně je potřeba docela hodně morálu nebo dopad z Chváličovy bouldrovky. 

 

Today the destination was a rock near Havlíčkův Brod. The thanks must go to Štěpán who cleaned it! Anyway, it's a wall of about 8 meters with quite good and nice holds except for some sharp places.

The weather is ok, too. The frictiongradually goes away but otherwise it's fine. Martin and Verča go to what Štěpa did here last time, climbing a and some 6s. Martin adds a 7A, Verča follows his example and Petra climbs her first 6A ever.

And time comes to try something harder, such as The Great One 7B, which Martin does  FA OS, Štěpa a bit hesitates when trying it for the first time but then he climbs it as well. Also they climb  Srdce v Kalhotech 7B, Martin climbing it at the first attempt. The chief obstacle in this boulder is fear.  

Another line to do is Crash Zone 7B+,  a nice ledge climbing.After some fruitless attempts to come with the right programme Martin climbs it the harder way, skipping a hold that looks fragile. 

Martin then moves to Keramické Nože which consists of a single move from which you have to jump to Srdce v Kalhotech. The overall grade could be an 8A.

The last thing to do is the project on the right. There is a sharp piece preventing it to be climbed. The grade is  8A as well.

sobota 12. března 2011

Už to taje

Včera jsme s Káťou opět vyrazili na Bor, ale bohužel bylo plno věcí mokrých od tajícího sněhu nebo od včerejšího deště. Něco málo jsme ale přece jen ulovili :) Kátě se podařilo hezky přelézt dvě 4ky u Křováků a daleko ani nebyla k 5A na kameni Sedmiboj. Zapomněla si lezačky, ale Auxi jsou prý moc fajn!
Já přelezu neznámou věc od Herbika na Japonsku tak cca 7A a další dvě krásná nová 7A+/Béčka na Muzikantovi vedle Bonga Bonga. Chci pozkoušet Naplivu na vaše Hroby ale bohužel je to mokré :(

 7A na Japonsku

 Hip Hop 7A+/B
  
Občas to docela i klouzalo.



This time it was Káťa who joined Martin on his trip to Bor. Unfortunately lots of boulders were wet because of the rain and melting snow. But they climbed some stuff anyway. Káťa, for instance, did two 4s near Křováci and also she nearly did a 5A at the Sedmiboj block.

Martin did an unknown boulder by Herbik at Japonsko (about 7A) and other two nice 7A+/Bs at the Muzikant block next to Bonga Bonga. Also he wanted to try Naplivu na vaše Hroby but unfortunately it was wet, too :(  

neděle 6. března 2011

Amazing Bor - aktualizace o video

Včera jsme s Káťou a kluky z Poličky, Honzou a Michalem, vyrazili směrem na Bor. Počasí je nádherné, sněhu v lese zase o trošičku míň, motivace veliká.

Začínáme Vězením. Kluci zkoušejí Bitvu u Maratonu 7B. Oba mají nejlepší Flashový pokus, pak už to jde hůř a hůř. Honza se ještě namotivuje a asi čtvrtým pokusem dolézá až za Právo útrpné, ale bohužel v posledním kroku už v dobrých chytech padá. Prý je to moc dlouhé.

Já mezitím udělám novinku Shyb do Maratonu 7A+. Jedná se o shyb z dírky, do které se dává noha při lezení Odi et Amo, z ní přímo nahoru do lištičky a pak už jsou madla. Zkouším taky nález z levé hrany do Prison Breaku. První pokus skoro přelezový, pak už to jde hůř, včera jsme se totiž byli hýbnout trošku jinak než lezecky, na trampolínách, a dalo mi to docela zabrat :) Po chvíli se zase karta obrací na přelezovou stranu, ale ten velký hrot nahoře se mi vysmívá a část padá společně se mnou k zemi.

Musím spočinout, tak s Káťou jdeme na nový kámen, kde Káťa z první vyleze novinku Kryšpína 3 a zkouší i cca čtyřkovou hranu, ale ta ji nepouští.

Vrátíme se na Prison Break Left Start,  a po chvíli to pustí. Tak s klasou nakonec nevim, říkal sem si, že je to jasné 7C+, ale ten nález nakonec není tak lehký, tak uvidíme. Kluci mezitím zkouší ještě Nibelungy, ale dneska prý přelez nebude. Jdeme k Jevišti. Honza druhým pokusem zbombí Divadelní představení a já zkouším z DP dolézt doprava do scény.

Špatná oblá lišta, dlouhý nátah a super fintový krok přes palec. Nakonec po vymyšlení to po chvíli pustí.

Ne
 Ne
 Jo

Tak třeba 7C? Prsty mám už zase na kaši, tak jen připravuju další krásný projekt u Bonga Bonga cca za 7B, fotím si kameny do geomorfologie a spotuju Káťu na Lovecké sezóně. Dává parádní pokusy a kdyby byla trošku větší, tak už by to několikrát vylezla. Bohužel musí udělat krok navíc, který jí dává pod výlezovou hranou stopku. Míša mezitím ztrestá Polibek šarlatové krve 7A+, Ádr Fitnes 7B+ a Báru 7B+, svítí sluníčko, moc se nám ani nechce domů, všichni jsme dnešním dnem unešení a nejradši bychom zastavili čas.





Yesterday Martin, Káťa and the guys from Polička - Honza and Michal - made a trip to Bor. The weather was good and the enthusiasm great. To begin, the guys tried to do Bitva u Maratonu 7B. Both of them were best in their flash attempt but then they gradually got worse. In  his fourth attempt Honza climbed right over Právo útrpné, but fell after getting to the proper holds. 

In the meantime, Martin goes for the news, Shyb do Maratonu 7A+, and in the end he succeeds. In this boulder  you have to pull yourself up from the foothold in Odi et Amo, and get to the ledge. Also he tries to get to Prison Break from left. After the first (and not too bad) attempt he gets worse, too. Then it starts looking better but in the end he falls and takes a piece of the hold with him. 

To have a rest he follows Káťa to a new block where she climbs Kryšpín 3 and tries a ledge with the grade or so, which she cannot climb today.

Prison Break Left Start, to which they return after a while, finally gives up. The grade is questionable, according to Martin it could be a 7C+, but the beginnig is not that easy. At Jeviště Honza climbs Divadelní představení at the second attempt and Martin tries to get from Divadelní představení to Scéna. It takes some thinking but he does it. The grade... well... a 7C perhaps?

With his fingers already sore Martin prepares a new project near Bonga Bonga for about 7B, and also takes photos of the blocks and watches Káťa's attempts in Lovecká sezóna. Her tries look very good, she would have probably already succeeded had she only been a bit taller. As she is not, she has to make one more move which doesn't let her get further. Míša in the meantime climbs Polibek šarlatové krve 7A+Ádr Fitnes 7B+ and Bára 7B+.  When the time comes, no one really wants to leave.

čtvrtek 3. března 2011

Zevlení není disciplína!

Vypadá to, že škaredé počasí se Česku vyhýbá,  v sobotu to bude vypadat asi takhle:

Tak neseďte doma a jeďte si někam zalézt, třeba se potkáme na Boru ;) A v neděli na Síkryt area...