neděle 20. června 2010

Velá - Aktualizace

Předpověď zase není nejlepší, ale to není v posledních týdnech žádná novinka. Tak v osm ráno nabírám Štěpána a Petru v Brně. Po lehkém zabloudění se ocitáme pod prvním kamenem a hned jdeme všechno omrknout a jsme hodně překvapeni, jak moc jsou kameny hezké. Dojem trošku kazí ohromný vítr, který nám občas unáší i bouldermatku, ale jinak jen samá chvála! Naše čtyřhodinové působení vypadalo asi takhle...

První boulder ani nevíme, co je. Nemáme to vytisknuté, ale Štěpa si matně vybavuje něco o 7A a opravdu jsou to Lišty Jak Prase 7A+. Štěpa říkal, že 7A, ale já bych 7A+ nechal, přece jen byla podmínka. Pak jdeme na Eso Rimmer 7B, začátek plácání oblin a těžký výlez, chvilku nám dává zabrat, trošinku těžší tak 7B/B+, možná i B+.

Jde se dál na hezký převísek, Odysseu 7C, já dávám FLASH, teda spíš OS, ale ochytal jsem si chyty ze země, takže proto ten Flash. Klasa spíš lehčí, pro mě B+ko. Štěpovi dává trošku víc práce, a nakonec to vyleze jinou betou.

Hned se přesouváme dál, lezeme v tempu dokud je "hezké" počasí a podmínky. Pak se jde na další 7C  "Rákosníka". Nejdřív lezeme kratší variantu, Žabáka 7A+, náskokem do oblin, rychle shyb, dokud nepřijdou vrata a pak hurá do madla. Pár pádu a "může" se jít na 7C. Nejdřiv do toho jdu já, ale nic. Štěpa "flešem" dolézá daleko, škoda malé chyby, nebo spíš programu, se kterým jsem mu moc nepomohl. Po chvilce poladíme oblinky, teda, spíš to prostě dáme bez nohou, a je to :). Dál na nás "čeká" pěkná hranka Ovečka 7B. Trošku nás zlobí oblina, ale padne to. Taky takové tvrdší, spíš B/B+.

Jdeme dál na Asteroid 7B, podle mě to nejtěžší, co jsme dneska dali, takže 7C?, bo jsme to lezli blbě nebo jsme slabí jak "bolek". Štěpa po tak 10-15 pokusech přichází na správný program a s ním to už trošku jde, ale pořád je potřeba hodně síly. Hned kousek pod námi je IQ 7B+, těžký zved, skoro žádná oblina, pata a dobrá oblina a trošku font výlez. Po chvilce to padne, Štěpa dává právě včas, zrovna se docela rozpršelo.

Už jsme docela dead, koukneme ještě na Prd 7B+, takové petráčovské 7C, těžký zved za lištu z pololehu a madlo. Pro nás první pytel, ani to moc nepokusujeme, Švajc se blíží. Poslední zastávkou je Liščí doupě, kde dáváme Lišáka 7A+, trošku tvrdší zase, spíš Béčko. Docela zajímavý bouldr přes malinkou lištu, zato s dobrýma nohama. Štěpa si kopne při přelezu do klacíku, tak pro lepší pocit to pošle ještě jednou. Druhým pytlíkem se stal boulder The nose 7A+, pravda, že delší ruce jsou určitě výhodou, ale skála je neoblomná a nechce dát chyty blíž. Takový trošku Knedlajs na Škrovádě, nasednout na dobrou nohu a daleko, daleko do špatných. Síla odešla, "ani už není moc co lízt", je čas jet domů.

Škoda, že tu není víc kamenů, protože většina z bouldrů, které jsme lezli, si zaslouží čtyři hvězdy z pěti. Určitě stojí za návštěvu, občas se to trošku drolí. Je to něco jako na Pulčinách - když se to "ojede", tak to hezky drží.

 1. Asteroid 7B(7C), 2. The Nose 7A+ (pytel), 3. Odyssea 7C(B+) Flash

VIDEO - http://ulozto.cz/5168829/vela-2.wmv



As the weather forecast keeps its standard (i. e. awful), Martin picked up Štěpán and Petra in Brno and visited Velá. Despite the wind the boulders are very nice, co they spent there 4 hours. 

The first boulder is unknown and estimated as 7A. Lqater they find out that it is called Lišty Jak Prase 7A+. Then they move to Eso Rimmer 7B, which is harder than it seems, 7B+, probably. 

Martin then climbs a nice overhang, Odyssea 7C, FLASH, after trying some holds from the ground. Štěpán has to find another solution. 

Another 7C is called "Rákosník" and the Stráníks first try a shorter version,  Žabák 7A+. Štěpán nearly climbs Rákosník flash, but he makes a mistake and Martin cannot climb it either. After a while they climb it without use of legs and proceed to Ovečka 7B. Again it is more difficult than it looks but finally they succeed.

Asteroid 7B is probably the most difficult boulder of this session. Martin estimates it as a 7C. Štěpa after 10-15 attempts finds a suitable programme but it still requires lots of strength. The next stop is IQ 7B+, which Štěpán climbs right before it starts raining.

They check Prd 7B+, and their last stop is Liščí doupě, where they climb Lišák 7A+, probably B, and also The nose 7A+.

It's a pity that there are so few boulders... 



Photos: 1. Asteroid 7B(7C), 2. The Nose 7A+ (pytel), 3. Odyssea 7C(B+) Flash


pondělí 14. června 2010

HORKO na Ostaši

I přes předpověď, která byla spíš na koupání u bazénu, jsme s Káťou a Chváličem vyrazili na Ostaš. Honza ještě jede pro Hanku Štorkánovou a jde se lézt. Rozlézáme se někde na Cirkusu a Káťa si opakuje nějakou tu pětku. Pak jdeme na United Kingdom, nový kámen od Jendy. Nějak matně si pamatuju popis na Lezci, ale po pár pádech si říkám, že to asi bude to 7A+. Možná trošku vynucený směr, ale v tom teple mě trošku trápí. Po čtyrech pokusech ale dávám.

Pak jdeme na Vesmír, Káťa si po cestě dá další bouldřík, tentokrát prý za 4. Na Vesmíru jsem chtěl zkusit Klidnej bicák od Vildy a pak to třeba dolézt po hraně do Vzali  mi můj sen, ale mokrý začátek mě nepouští, navíc si udělám dírku do prstu. Posílám Káťu pro tejpku. "Hezky" přitom zapadne mezi kameny. Po chvilce na to házím bobek a jdu za Honzou na Malý střecháč. Honza tady dává hezké pokusy v Master of Rock. Já už se necítím moc silně, tak zkouším "jenom" nalézt do Mastera z Monster of Pop. To po chvilce dám, takže to už by mohlo být 8A. Pak to zkouším až někdy do půl jedenácté ještě z Louise Armstronga, ale na to už není síla. Přejedeme do Ádru, dáme pivo a večerní procházku po jezírku.

Další den ráno se k nám přidává ségra Hanky, Lenka, a razíme na Dlaňáka. Po cestě se stavíme u Tří obrů na něco lehčího a pokračujeme na Dlaňáka. První pokusy za moc nestojí, ty další už jsou víc a víc nadějnější. Škoda, že je už teplo, protože ty obliny fakt docela jedou. Honzovi se to podaří prásknout "aspoň" ze stoje.

Přejíždíme zpátky na Ostaš. Potkávám se s Wattem, Brendym a Jíťou Mázlovou. Káťa drtí Baby Gloom, a  já vedle ní si dám Mechový výpečky za 6C. Pak jdeme k Bludičce. Dám si trošku mokrý Prst po prstu 7A/+ a ještě po pár pokusech projekt nalevo, Přátelské objetí 7B. Zkouším jěště napřímit Campus Board, ale nějak mi to nejde. Nakonec se jdeme dolézt na Hnojník. Dávám Močovinu 6C+/7A a něco lehčího. Zavezeme holky do Teplic a jedeme dom.

Fotky budou navečer.




Although the weather was more favourable to go swimming, Martin, Káťa and Chválič went to Ostaš. Honza picked up Hanka Štorkánová nad they all went climbing. At Cirkus Káťa repeated a 5, then they all went to United Kingdom, a new block by Jenda. In Martin's view it is a 7A+, which he climbed after four tries.

On their way to Vesmír, Káťa climbs a 4. Martin plans to climb Klidnej bicák and finish by climbing the edge to Vzali  mi můj sen, but the noulder is wet and Martin makes a hole in his finger, so he sends Káťa fro the tape and after some other tries he gives up and follows Honza to Malý střecháč, where the latter tries climbing Master of Rock. Martin, who doesn't feel much strong tries to climb into Master of Rock from Monster of Pop. He climbs it and the result could be about 8A. He then tries the same from Louis Armstrong but he isn't strong enough. 

Hanka's sister Lenka joins them the next day and they all go to Dlaňák which Honza climbs from standing. 

Then they drive back to Ostaš where they meet Watt, Brendy and Jíťa Mázlová. Káťa does Baby Gloom, and Martin climbs Mechový výpečky 6C. Then they move to Bludička where Martin does Prst po prstu 7A/+ and the project on its left, Přátelské objetí 7B. He tries to straighten Campus Board, but without success so he finishes his climbing at Hnojník by Močovina 6C+/7A and some easier stuff.

pondělí 7. června 2010

Petrohrad - Mlýnský Vrch

Tenhle víkend bylo všude asi mokro, a tak nás napadlo, že vyrazíme na Mlýňák, i když bude vedro. Vyrazili jsme v sobotu odpoledne s Káťou, Štěpánem, Petrou a Verčou a po šesté hodině už jsme lezli. Nejdřív holky něco málo, ale moc toho tady pro ně není. Verča pokusuje v 6A+, ale je krátká. Já si dám něco s holkama na rozlez a pak jdu na Demasiádo 7C, Štěpa mi to krásně vyradí, a tak se spadnout ani "nedá", takže Flash.

Pak trápím Esperanzu 7C+, nejde nám moc první krok, pak už by to šlo. Po asi pěti pokusech lištu dohoupnu, ale hned z ní sjedu a dírka je na světě. Další pokusy by už neměly cenu, tak jdu někam, kde jsou větší chyty. Štěpa to ještě zkouší, ale je teplo. Jdu hned vedle na Jolly Jumper, původně 8A, ale ve skutečnosti tak 7C/C+. Asi tříkrát špatně trefím lištu, napočtvrté už ne a už ji nepustím. Potom se ještě stavím na Proximu Centauri 7C/C+, takový jeden těžký zved. Říkal jsem si, že zkusím OS, tak jsem ani nekoukal po dalších chytech. Chvilku ladím zved, jak že se to asi dělá, zvednu se a zase si sednu. Takže OS je pryč. Pak se trošku líp postavím a už to jde a vychutnávám si hezký dolez.

Štěpa mezitím ladí něco na Podsvětí. Pak jdeme omrknout nějaký bouldr pro holky, ale moc se jim do lezení už nechce, tak jdeme k Ohništi. Štěpa zkouší Skycross 7C+ a já krásný bouldr Hiphop 7C+. Hned napoprvé udělám začátek, ale výlez mě nějak zradí, ještě pořád je docela teplo. Už se stmívá, tak beru čelovku, dvakrát spadnu z obliny na hraně, protože jede. Napočtvrté se konečně zase dostanu do výlezu, chvilku tam laboruju, ale naštěstí už nepouštím. Přespíme na hřišti.

Ráno se rozhodujeme, kam jet, a Štěpa velí Vlčák. Bohužel je to tu všechno vlhké, tak dáváme pár trapných pokusů skoro ve všem. Verča si dá nějaké 5Béčko, čtyřku a pak na závěr s Káťou dvoječku:) A jedeme dom.

The idea for this weekend was to go to Mlýňák and avoid the wet rocks. Together with Káťa, Štěpán, Petra and Verča Martin had a good session there. Verča made some attempts in a 6A+, but she was too short for it. After a warm up Martin went to Demasiádo 7C, which he climbed flash due to the good advice from Štěpa. 

Then he moves to Esperanza 7C+, where he is troubled by the tricky first move. After five tries he falls from the edge so he goes somewhere else whereas Štěpa tries it, but in vain. Martin's next goal is Jolly Jumper 7C/C+. The fourth attempt is successful. At Proxima Centauri 7C/C+ he spoilt an OS, so he has to satisfy himself with "only" climbing it. 

At Ohniště Štěpa tries Skycross 7C+ and Martin goes for Hiphop 7C+. He tries until it gets dark and then he tries again. Finally he climbs it. 

In the morning they decide to go to Vlčák. However, the boulders are moist. Verča climbs a 5B, four and a two (together with Káťa). And that's the end.