neděle 25. dubna 2010

Ostaš

V pátek a sobotu jsme se s Káťou a Andym vydali na Ostaš. Předpověď počasí se vyplnila a my si mohli naplno užívat jeho krásu. 

Příjíždíme v pátek okolo třetí a hned razíme do skal. První zastávkou je Cukrárna, kde se rozlézám na Pánu Indiánu 6C+/7A, který mě trošičku potrápí, a pak si hned vedle vychutnám Druhé patro dortu 7A. Pak se mrknu na plotnu Wallibuka 7A+ a ten mě dost dobře školí a trápí, ale přemluvim ho.

Káťa si vedle vyhlédne Baby Gloom 5A a po chvíli udělá těžký zved a už se nepustí. Pak jdeme o kousek vedle na první vážnější věc: The Game 7C. Dírky jsou vlhké, tak chvilku suším a zvykám si. Pak zrovna vezme Káťa foťák a přelézám, takže někdy bude na netu video. Pak čistíme kámen vedle, kde Káťa přelézá nový bouldřík Vrhač nožů 3 a pak pokouší linku napravo, ale ta už nepouští.

Jdeme dál k Vesmíru. Chtěl jsem mrknout na Vildův Klidnej bicák a třeba ho prodloužit o hranu doleva, ale je to mokré. Tak jdu na další vyhlédnutý bouldr na kámen Kosmos. Očistim a dávám první pokusy. Trošku komicky vypadají první pokusy ze sedu, kdy se se mnou urvou dva chyty a jeden stup, takže to docela ztěžklo. Nějak to nejde, tak to zkouším ze stoje. Parádní silové, dynamické kroky po dobrých chytech. Zkroknu to a dávám: Sluneční rok 7C.

Pak si jdu dolézt Strašpytlovu zkratku 7B+ a dneska na druhý pokus posílám. Spíš lehčí B+, i když za tu výšku, může být. Den se chýlí k večeru a tak pomalu jdeme zpátky. Dáme ještě jednu zastávku na parádním bouldru Sexuální Opojení 7B, na druhý je to tam. Večer dáme pívo, řízeček a jdeme spát. 

V noci mě Káťa budí, že Andy blindí nebo co, a opravdu, látkový kapesník neprošel přes žaludek a musel ven. Prostě pako. Ráno nás budí sluníčko. Jdu se s Andym proběhnout pod skály nad chatami, kde jeden kámen z dálky vypadá  moc pěkně, ale z blízka už bohužel ne. Seběhneme dolů, Káťa ještě spí, tak se snažím nacpat do hlavy hydrologii ČR. 

Potkáváme Toma Moravce a trošku se zasníme nad Škrovádem a Ádrem. Pak jdeme lézt. Rozlez je dneska u Veselé Krávy 6C+/7A, je to trošku mokré, ale jde to. Káťas pošle hned z první projekt ze včera, prý 5A. Pokračujeme na Velký střecháč, kde mám dva krutě kruté projekty. Zkouším jeden, ale nic, ani náznak, že by to mohlo jít. Andy si mezitím dovoluje na nějakého vlčáka, naštěstí ho máme přivázaného, protože jinak by byl asi boj.

No nic, nedaleko na Stolku mám rozlezený další projekt, přes dva malinké čudlíčky, které se berou palci. Loni jsem v tom byl asi 20 minut a nic, dneska na čtvrtý pokus. Paleček, něco okolo 7B/B+. Pak se rozhoduju mezi Hranou 150 a kamenem Jeremy. Nakonec vítězí převis u Jeremyho a byla to super volba. většina po dobrých chytech, čistá silovka. Trošku tápu, kde vede prodloužená 7B, tak dávám Hodiny tance ze sedu, asi 7B. Tady mě školí pro změnu loučovický výlez. Pak čistím projekty napravo. Hrana a pak nalevo. Hrana jde docela rychle, takže 7B/B+, to nalevo už je horší, pořád ne a ne chytnout výlezovou hranu. Nakonec to nějak urvu, už nebylo moc síly, takže s klasou moc nevím, asi 7C. Nakonec se stavujeme u Aixxáků 7A+, potkáváme Toma Doubravského a jedeme dom..
Fotky 1 - Pán Indián, 2 - Baby gloom, 3 - Sluneční rok, 4 - Sexuální opojení, 5 - Kátinka, 6 - Paleček, 7 - tango na Jeremy, 8 - Aix.
 

On Friday Martin with Katka and Andy had a trip to Ostaš. The first stop there was Cukrárna, where Martin "warmed up" at Pán Indián 6C+/7A, and right next to it he enjoys Druhé patro dortu 7A. After that he checks Wallibuk 7A+ which he climbs after long struggle.   

Káťa likes and tries Baby Gloom 5A and after a difficult move she wins. So they move to something more difficult: The Game 7C. Martin needs to get used to it a little but finally he finishes it. Káťa climbs a new boulder Vrhač nožů 3 and then tries a line at right which she cannot do.  

They go to Vesmíru and find out that Klidnej bicák is wet, so it is necessary to change the plan and go to Kosmos stone. After breaking off two holds it is quite a job. And a successful one: Sluneční rok 7C.

Martin then finishes Strašpytlova zkratka 7B+ and also a beautiful bouder Sexuální Opojení 7B, which is the last piece climbed on Sunday. 

Night is peaceful, except for sick Andy throwing up. In the mornign they meet Tom Moravec. Today the start is at Veselá Kráva 6C+/7A. Káťa sends her project from yesterday, 5A. 

At Stolek Martin has another unfinished project, which he climbs at the fourth attempt. The name is Paleček, about 7B/B+. After short pause the decision is to continue to Jeremy block where Martin climbs an overhang and also Hodiny tance from sitting, 7B, and an edge 7C. The last achievement of this session is Aixxáci 7A+.
Photos: 1 - Pán Indián, 2 - Baby gloom, 3 - Sluneční rok, 4 - Sexuální opojení, 5 - Kátinka, 6 - Paleček, 7 - tango na Jeremy, 8 - Aix.

pondělí 19. dubna 2010

PB Session - Rohanovský vrch

První purebouldering session se odehrála na Rohanovském vrchu. Bouldrů je tady něco okolo šedesátky a musím říct, že všechno, co jsme lezli, mělo svoje kouzlo a všechno bylo pěkné, i když možná se nám to líbilo právě proto, že většina bouldrů je více či méně převislá a mohli jsme tady občas uplatnit trošku té CHTS. Vilda s jeho Katkou jsou na Rohaňáku už od čtvrtka a čistí pár nových kamenů. V pátek večer se k nim přidává banda z Prahy a trošku prý zařádí. My máme v sobotu nastavený budík na 4:30 a přesně v 9 hodin dojíždíme na parkáč. Jediní vzbuzení jsou Vilda a kluci z Budějic. Nikomu se nechce ven ze spacáku do chladného rána, za stromy ale vykukuje sluníčko a indukuje nám parádní podmínky. Zatímco všichni snídají my to nevydržíme a jdeme do skal. Je to docela kus a naštěstí moc nebloudíme.

První zastávka je Pod cestou, kde už vidíme Lukáše a spol. Rozlézáme se v těžkém 7A a v 7A+  hned nalevo, kde vymyslíme novo betu a zlehkne to na 6C+. Docela zajímavé, že to ještě nikdo takhle "neojebal". Pak jdeme o kousek níž na Vilíky. Toho za 7A+ dáváme hned. Pak zkoušíme napojení zprava, za 7B, které pouští až asi po půl hoďce, a se Štěpou jsme se shodli spíš na B+. Nebo jsme slabí? Mezitím dochází zbytek a Vilda nám ukazuje co se nachází v sektoru Nad cestou. Staré bomba věci, projekty a nové očištěné kameny. Natěšení jdeme na Zlý zámky 7B+. Bohužel, nebo spíš bohudík?, urvu prvním pokusem prostřední lištu a pak hned dalším dávám. Teď je tam větší ale zase oblejší. Klasa je tak nějak podobná. Štěpa posílá taky, hned po něm i Vilda. Jenom Smržák se tam zacyklí a nakonec tam vysedí pěkný ďůlek, snad to příště pošle.

Jde se dál na kámen V lese. Na první pokus zbombim 7B a hned nakukuju na projekt. Lišty se nejdřív tváří, že ne, ale pak to nějak jde. Ale přece jen se na konci trošku zasekneme a ani to nezkrokneme. Zkusíme to teda na druhou stranu, což je o něco lehčí. Je tam potřeba trošku hydrauliky do levého bicáku a hodně síly do prstů. V pokusu, kdy mi rupne kůže na prstu, to nějak haluzově dávám. Takže snad první 8A na Rohaňáku, název PURE. Chce to prostě trochu pure zabrat. Pak jdeme na nový kámen, kde kluci přelézají jeden směr. Já jim ho ojebu tím, že se natáhnu z nástupového chytu na výlezovou hranu, takže pro delší asi 6C, pro kratší 6C+/7A. A tady se opět potvrdilo to, že by bylo třeba dobré dávat boulderům dvě klasy, pro dlouhány a pro krátké. Bylo by dost těžké stanovit hranici, ale možná by to občas bylo na místě. Nebo musí být jen každý poctivý sám k sobě a pak je to jedno.

Nakonec se stavujeme na super boulříku Homo Viator 7C. Vildova beta asi o 17 krocích se nám nějak nezdá. Štěpa vymyslí trošku lehčí a po chvíli to pouští. Nakonec si ještě zkusim One of the Best 7B, kde urvu lištu a bouldr tak výrazně ztěžkne. Ještě to zkouším, ale už to nechce pustit. Večer dáme pořádnou večeři, nějaké to pívo a jde se spát.

V neděli jsou všichni docela "jetí". Do skal razíme zase jako první. Rozlézáme se na lištovce, postupně přelézáme 7A+, 7A, Vilíka 007 - 7B/+. K Vilíkovi ještě přidáme pár lehkých kroků a vzniká Všechno má svůj čas - lehčí 7C. Dáme ještě nejspodnější bouldery 7B a parádní 7A, které nás chvíli trápí. Nakonec se ještě vracíme k One of the Best, který už zkouší Vilda. Jde mu to dost dobře. Prý je nejlehčí udělat nejtěžší krok campus krokem. Prolezené prsty se už tváří trochu smutně, ale ještě je přemluvim a bouldr posílám. Teď je to trošku poctivější 7C. Ještě chvilku koukáme na kluky, jak to zkouší, koukneme, jak jim jde Všechno má svůj čas, a jede se dom.

Byla to supr akce, a to především díky připraveným bouldrům a lidem, kteří přijeli. Už se těším na další session!

Další článek, fotky a videa na http://www.purebouldering.cz/clanky/pb-sesn-na-rohanove.html


The first  pure bouldering session took place at Rohanovský vrch, where there are about sixty boulders and many of them are overhangs. Vilda with his Katka who are there since Thursday, cleaning some new boulders, are joined  by a group from Prague and later on by Stráníks. As noone seems willing to leave their sleeping bags and the shining sun promises great conditions, they go to rocks in advance.  

The first stop is Pod cestou where they meet Lukáš and the others. After a start with 7A and 7A+  they find a new way of climbing which changes the difficulty to 6C+.Then they climb one of Vilda's boulders for 7A+ and its variety 7B, which is rather 7B+. Vilda then shows them the stuff in the sector Nad cestou. So they go to Zlý zámky 7B+, full of expectations. However, Martin breaks off a hold and makes a new route with same difficulty. Štěpa and Vilda climb it, too. 

At the V lese stone Martin climbs a 7B and starts a project. After some initial difficulties he makes some progress but this progress stops and they don't finish even the individual moves. So they try another direction. Although it requires strong fingers Martin climbs it and the boulder gets the name PURE 8A. At a new block Martin gets another 6C, which makes him think about the different numbering of difficulty for tall and short people. 

At last they stop at Homo Viator 7C. Štěpa finds an easier beta than Vilda did and they do it. Martin then climbs One of the Best 7B, where he again breaks off a piece of rock and the whole bouder gets harder. 

On Sunday everyone is exhausted and the Stráníks go to the rocks first again. They climb 7A+, 7A, Vilík 007 - 7B/+. They extend Vilík a bit which makes a new boulder Všechno má svůj čas - an easier 7C. And they add 7B and a wonderful 7A. Vilda then tries One of the Best, and does very well. Martin tries it again, despite his sore fingers... and is successful. After that he satisfies himself with mere watching.

Another article, photos and videos are here: http://www.purebouldering.cz/clanky/pb-sesn-na-rohanove.html

neděle 11. dubna 2010

Včera proběhl další ze závodů ČP v obtížnosti. Sjelo se opravdu málo lidí, 18 chlapů a 5 holek, což už o něčem vypovídá. Bylo by docela zajímavé položit si otázku, proč jezdí tak málo lidí? Jedním z prvků, které způsobují, že jezdí tak málo lidí je určitě neatraktivnost závodů a fakt, že i hnusný den na skalách už je lepší než ten na závodech (teda, neplatí to o všech závodech - např. Mejcup je dobrý). Dalším problémem je možná fakt, že lidi víc a víc "závodí" na skalách, chtějí se předhánět v číslech - ale to bylo i dříve, nebo ne? Jak to, že dřív bylo na startovce chlapů 50 lidí a teď ani ne 20? A to, že nejsou lidi, není pravda, stačí se podívat na Cupoff Prague, kde bylo 120 závodníků...

Zpátky k závodu. Samotné závody byly dobře zorganizované, akorát jsem trošku nepochopil, proč jsme museli čekat v izolaci už od čtyř, když jsme ke stěně stejnak nemohli a začalo se až v 16:45.

Jinak byly cesty docela pěkně postavené, v první kvalifikaci 7b/+ se teda padalo ve stejných místech a v té druhé 7c/+ byl možná jeden krok taky zbytečně moc těžký, nebo spíš my jsme slabí? Já dal dva topy, společně s Adamem Ondrou. V holkách kvalifikace nic nerozhodla, protože postupovali všichni.

Ve finále se baby hezky rozřadily a vlastně i my. U nás teda trošku škoda až moc těžkého skoku, na což doplatil Petr Havrda, který je menší. Já už cítil ruce u třetí presky, skok byl tak tak, pak pár shybů, malá chybka, bandasky jak prase a byl jsem dole, takže druhé místo. O chyt méně dolezl Kala. O hezkou podívanou se nám postaral Adam, kterého nezastavil ani závěrečný bouldr a topoval.



Yesterday Martin took part in another Czech competition in climbing for difficulty. This time the participation was very low - 18 guys and 5 girls. This may be caused by the fact that more and more people start to oprefer rocks over the competitions. 

The competiton itself was very well-organized, the only flaw was the long time spent in isolation, no matter that it was not possible to go to the gym anyway...  

The first qualification consisted of two routes 7b/+ and 7c/+ where one move was probably unnecesarily hard or the participamts were unnecesarily weak? :) Martin made two tops together with Adam Ondra. From the girls everyone passed the qualification due to the low number of competitors.

The final showed a lot about the individual climbers' skills. In the guys' route there was a difficult jump which was a great disadvantage to Petr Havrda with his small build. Martin fought bravely byt the fell down so he ended up second. The third was Kala who reached the hold under Martin's. Adam's climb was show for everyone.




Na Boru už to taky jde

V pátek se "nechodí" do školy, takže jsme se rozhodli využít volno k prvnímu výletu na Bor/Ostaš. Nakonec padá volba na Bor, aspoň uvidíme jak to tam vypadá se sněhem. Jede se mnou Káťa, Andy a nový člen našeho týmu, Katčin brácha Péťa. Jedeme přes Polsko takže po 10 minutách chůze jsme u Hraničního přechodu. Měl jsem v hledáčku Neon 7A, ale ten je mokrý, takže jdeme hned vedle na celnici, rozlézt se na nečem lehkém. Moc pěkný boulder je Celník 6A+. Pak se jde na Auta. Můj "team" leze, co to jde, a já si čistím něco napravo.


 Je trochu mokrá hrana, ale to mi moc nevadí, spíš se do ní nějak pořád nemůžu dostat. Mám krátké ruce a pořád mi kousek chybí, abych ji chytl. Nakonec najdu ještě malou lištičku v kolmém a hned to jde. Sally, asi 6C+ . Pak ještě nalevo od toho dělám další boulder s hrozným zvedem - Luigi 6B. Péťa si ještě jednou všechno  přelézá, teda s trochou mojí a Katčiny pomoci ;)

Pak jdu omrknout skalku za Plešatou zpěvačkou a je suchá. Takže jdeme tam. Po cestě se ještě stavujeme na nějakém neznámém kamenu, o kterém si myslím, že se jmenuje Glorie, ale asi ne. Nicméně nějaké to jedno 7A tady taky vede. Takový těžký zved za spoďáky.

Jde se dál. Péťa nám se nám po cestě  "propadne" do země, a kouká jenom jeho kšiltovka. Trošku breku, ale jde se dál. Očistím si kámen, trošku poladím dopad a jde se. Jsou tady jasné 4 směry. Jeden strašně krásný, asi tak 7B-B+. Pak dva tak za 7C a jeden lehčí. Navíc jeden projekt tak za 8A, který je už teda trošku omezený, ale snad to bude logické, ještě uvidíme. Bohužel v každém bouldru je potřeba docela dlouhého rozpětí a navíc madlo, ve kterém se končí "levé" bouldry docela duní. Taky pozor, leze se na  takovém předskalíčku, tak ať někdo nehodí "rybu" dolů.


Pak jdeme dolů. Po cestě se stavujeme na hezky vypadajícím kameni, kde dělám boulder Pomsta Kriemhildy 6B+. Kámen je hned napravo od "Nibelungů". Pokračujeme dál dolů, kde čeká projektík na Čubu. Nejdřív si opakuju Optické Iluze 6C+, a hledám si ty správné chyty do narovnání. Nějak mi to celkem jde a po chvilce jsem nahoře. No, tak snad to 8A bude, název Optický Klam.

Nesmí se levá hrana a ty velký chyty, co jsou u ní, takže přímo nahoru přes dírky. Ještě se uvidí, jestli boulder necháme, nebo je to blbost, protože logičtější a hezčí by to bylo s těmi chyty a jen bez levé hrany. Pak pokračujeme na Shakespeara, kde Péťa "leze" a Káťa leze - opakuje si Julii, kde je vlhký výlez, tak musím trošku pomoct:) Pak se namontuje do Romea 5A, který jí minulý rok vůbec nešel. Teď je ale jiná síla a Káťa to po chvíli zkrokuje. Síla na výlez už bohužel není, tak příště. Aspoň další důvod, aby jela se mnou :) Nakonec se stavujeme ještě na Autech, kde si Péťa musí vylézt své oblíbené pohádkové hrdiny, a jdeme k autu. Svítí sluníčko, nikomu se nechce domů, ale musíme:(  Zítra jsou závody...





On Friday Martin with Andy, Káťa and her brother Péťa decided to use the weekend for the first trip to Bor. On their arrival Martin discovers that his aim Neon 7A is wet so they move to Celnice and he tries Celník 6A+


At Auta Martin cleans a new boulder. After some difficulties with a wet edge which he cannot grasp properly he finds a way how to deal with it. The name of the project is  Sally probably 6C+ . After that Martin moves to Luigi 6B. Péťa also climbs as hard as he can. ;)

The rock behind Plešatá zpěvačka is dry, so they go there. On their way Martin climbs an unknown 7A.

Péťa has a small accident, falling to a hole in the ground but fortunately he is ok. Martin cleans a stone and starts climbing. There seem to be 4 main  directions: 7B-B+, two 7Cs  and one easier. And one surplus project - about 8A. All the tries are however vain, at least for today.  

Martin then climbs the boulder called  Pomsta Kriemhildy 6B+ which is on the right of the "Nibelungs". After that they move to another project. After repeating Optické Iluze 6C+, Martin climbs an 8A, Optický Klam.

At Shakespeare Péťa "climbs" and Káťa does so as well -  she repeats  Julie, and then goes for Romeo 5A, her unsuccessful climb from the last year. This ime it is better so she manages to make up the individual moves byt lacks strength to the whole climb. The last stop is at Auta and after Péťa climbs his favourite routes they go back home - tomorrow is the competition... 

pátek 2. dubna 2010

Feel strong! Židárna a Jiskra

O Velikonocích razíme s Káťou na hory, ale po cestě mi to nedalo a stavili jsme se na Jiskře. Rozlézám se v Rozštěpu 7A a hned po tom, co se mi podaří rozhoupat nohu na ten správný stup, už to nepustím. Pak jdu na rozlezený Rohlík 7C. Nejdřív si zkouším jen zkroknout nejtěžší krok, druhým pokusem už cítím, že by to mohlo jít, tak to zkusím od začátku a po dalších třech pokusech už jsem nahoře.

Hned se přesouvám na Michaela Jacksona 7B+/C. Na Petráči se o tom bavil Vilda s Pilkynem, že je tam nějaká pata. Chvilku hledám, pak ji najdu a na druhý pokus jsem zase nahoře. Dneska je fakt dobře, stín, fouká a cca 10 °C, tak se přesouvám zase o kousek doleva na Jemnost Imaginace 7C. Trošku mi dělá problém to zkroknout, ale nakonec to zas tak zlé není. Tentokrát mi trvalo asi 10 pokusů, než jsem se držel v topovém madle.

Pak se dívám ještě na SD k tomuto bouldru. Nejdřív to zkouším bez stěnky dole, ale to mi nějak vůbec nejde, nejsou nohy a ruce jsou špatné. Tak to zkouším, jedná se v podstatě o dvě těžká zvednutí nohy a jeden těžký krok. Po chvilce nacvičování se dostávám do výlezu a jeho zrádné lištičky už nepustim. Viděl bych to na 7C+.

Utekla hodinka a půl a my máme jěště dost času. Jdeme omrknout Židárnu a po chvilce se vracíme pro matice. Jdu hned do Chvály Bláznoství 7C/C+, ze stoje to už znám, tak jen přidám "lehký" začátek. Ve výsledku tam docela slušně natéká a dvakrát spadnu v kroku za hranu. Napotřetí už ne :) Posouvám matky trošku doleva na Absinthe Drinker 7B+/C. Zkusím si nejtěžší krok a pak z první bomby dávám. Nakonec se ještě dolézám v Atestaci Logiky 7A+ a Násilí na kaprech 7B. Už nemůžu a musíme jet, takže zbytek musí počkat na zimu.

At Easter Martin decided to take Káťa to the montains but on their way he couldn't resist the temptation to make a stop at Jiskra. He started climbing Rozštěp 7A and after stepping on the right foothold he succeeded. So he continued to Rohlík 7C which he climbed as well. 

The next boulder he focused on was Michael Jackson 7B+/C. The second attempt was successful. As the conditions were quite good he moved to Jemnost Imaginace 7C. Finally it wasn't so hard as it seemed at first but still it took some 10 attempts. 

Martin then had a look at SD of this boulder. First he omitted the wall at the bottom. The beginnings were difficult but after some practice he finally got up. The supposed difficulty was about 7C+.

After an hour and a half they went to check Židárna and Martin immediately started making effort in Chvála Bláznoství 7C/C+. It gets moist, so he fell twice before finishing it. Then he went to Absinthe Drinker 7B+/C. After trying the hardest move he climbed it at the first attempt. To finish the session he climbed  Atestace Logiky 7A+ and Násilí na kaprech 7B