úterý 29. září 2009

Bor 27-28.9.

Tak jsem opět po dlouhé době zavítal na Bor:) Nejprve se rozlézám na Hollywoodu, kde lezu novou linku Jennifer Aniston 6C+. Těžké to je až nahoře a dopad není nejlepší, takže bacha!

Pak pokračujeme na Vězení, které je dnes abnormálně suché. Zkouším projekt napravo od Práva Útrpného. Tři těžké kroky + 7B. Ze začátku mi to moc nejde, ale postupem času přicházím na ten správný algoritmus a za povzbuzování Olina a Silvy dávám. Uťatá Hlava, něco okolo 7C/C+.





Pak se jde na Šmoulov. Tady zkouším kolmáčové projekty a padá jeden z nich - 6B. Pak se jde k Hospodě u Pivrnce, kde čistím z lana nový kámen Krčma a přelézám tři nové bouldry - Tuplák 7A+, Pro Chudého Pocestného 6C a Hnáta Z Ptáka 7A. Pro dnešek stačilo.

Druhý den se rozlézáme pod hraničním přechodem na lehkých kolmáčích 5A-6B+? Pak se jdu kouknout na nový kámen hned pod Obchoďákem. Lezu tři lehké bouldry a zkouším projekt, kde mi pořád nejde ustát malá noha a celkově mi to moc nejde. Nakonec si ještě zarazím pod kotník kousek klacku. Pak se jde znova na Vězení, kde zkouším další těžký (a moc pěkný) projekt. Nachází se nalevo od převisu. Scénář ze včerejška se opakuje. Prison Break 7C. Nakonec ještě zkouším projekt Naplivu na vaše hroby, lehce se v něm lepším, ale na úspěch to zdaleka nestačí.



After long time Martin got to Bor again. As a warm up he chose a new line called Jennifer Aniston 6C+ on Hollywood stone. The hardest part comes near the top, so be careful!

After that Martin continues at Vězení stone, enormously dry today, where he tries a project on the right from Právo Útrpné. It takes some time but then, encouraged by Olin and Silva, he gets to the top - Uťatá Hlava, about 7C/C+.

Then they go to Šmoulov. Martin climbs a 6B there. At Hospoda u Pivrnce Martin cleans a new block, Krčma, and climbs three new boulders - Tuplák 7A+, Pro Chudého Pocestného 6C and Hnáta Z Ptáka 7A.

The next day they begin with climbing 5A-6B+? and then Martin checks new projects. After three easy boulders he tries the project which he cannot get over. So he tries something else at Vězení on the left of an overhang. Finally he sends it Prison Break 7C. In the end he tries Naplivu na vaše hroby, there is some progress but so far not enough for success.

pátek 25. září 2009

Pitevní Stůl 8A FA, Skuhrov




Dnes byl na plánu Bor, ale nebylo nám nejlépe, a tak jsme zvolili Skuhrov. Měl jsem tady jeden rest od minule, který se mi dneska asi po dvou hodinách pokusování podařilo udolat. Nejprve se rozlézám ve staré klasice, cca 7A.



Pak nalézám do vysoké hrany, ale morál mi přelez nedovoluje, tak příště?:) Asi 7B?



A pak hned valim na projekt. První kroky mi jdou hned, ale klíčový ne a ne udělat. Po několika pokusech už mám všechny tři prsty, kterými držím klíčovou lištu, do krve, ale pořád bojuju a nakonec dávám. Katka mezitím byla "něco" pořešit, tak to pak ještě jednou přelézám pro ni. Takže něco okolo 8A! Možná 7C+ za podmínky.




Today the plan was to go to Bor, but instead Martin and Katka headed for Skuhrov for Martin had some unfinished stuff to do here. After two hours of attempts he finally won.

First of all he climbed an old 7A as a warm up. After that he moved to a high edge but could not get over it, so he left it for the next visit and started his project.

The first steps were okay but the problems started at the crucial steps. After several attempts he rubbed his fingers to blood but he didn't give up and finally climbs it. Then came Katka who had been dealing with "something" in the meantime, so Martin climbed the project once again for her to see. The probable difficulty of the project is about 8A, maybe 7C+, given the conditions.

čtvrtek 24. září 2009

EPJ Edinburg

Minulý víkend proběhl další z evropské série závodů, tentokrát ve skotském Edinburgu. Celý český team odjíždí na místo činu už ve čtvrtek, já mám kvůli škole jinou letenku, a tak letím až v pátek navečer a do Travelodge dorážím až pozdě večer.

Stěna mi zlehka připomíná Smíchoff, který by ale v porovnání byl mnohem menší než místní stěna. Oproti roku 2004, kdy jsem se zde zúčastnil MSJ, se tady postavil nový parádní profil, na kterém nám vede první kvalifikačka. Něco okolo 7c/c+ neklade moc velký odpor a společně s pěti borcama topuju.

Druhá cesta je výrazně těžší 8a/a+, pořád relativně těžká a bez odpočinku. Daří se mi dolézt jednu presku pod strop, což stačí na třetí místo. Trošku škody měl v mé kategorii Martin Šifra, který skončil první pod čarou, jeho počin následovala i Terka Svobodová, která skončila druhá pod čarou. Jediný, komu se ještě podařilo postoupit do finále, byla Iva Vejmolová v nejmladší kategorii. Ostatní čeští lezci si vedli už hůř, výsledky ale přesto vypadají docela hezky - Stanislav Pekárek 18. místo, Dominik Uher 21. místo, Petr Čermák 28. místo, Michal Krček 29. místo.

Finále je podobného charakteru jako druhá kvalifikace, i obtížnost asi sedí, a já dolézám v podstatě do stejných míst jako v sobotu a končím třetí. Propásl jsem tak asi největší možnost vyhrát evropák - 1. chyběli Jakob Schubert a Gauthier Supper, 2. Mario Lechner, který u nás vyhrál v úžasném výkonu, musel lézt jen s jednou nohou, což mu bezpochyby ubralo plno sil, ale stejně mu to stačilo na vítězství.

Iva Vejmolová si oproti kvalifikaci o dvě příčky polepšila a skončila na pěkném osmém místě.


Last weekend another one from teh series of European competitions took place in Edinburgh, Scotland. Martin had to stay at school so he had to fly there later than the rest of the Czech team.

The difficulty of the first qualification is about 7c/c+ and the gym has a new profile in comparison with the year 2004. Together with other 5 guys Martin gets to the top.

The second route is much more difficult - 8a/a+ with no space to rest. Martin stops near the ceiling and thus occupies the third place. The only other Czech climber who gets to the final is Iva Vejmolová. Martin Šifra and Terka Svobodová are close but still it is not enough. The results of the rest Czech competitors are as follows: Stanislav Pekárek 18th place, Dominik Uher 21st place, Petr Čermák 28th place, Michal Krček 29th place.

The final is quite the same as the second qualification concerning the difficulty and Martin's performance, so he ends up the third which he thinks was lost chance as Jakob Schubert and Gauthier Supper did not participate and Mario Lechner, who won, had to use only one leg when climbing.

Iva Vejmolová improved her performance in comparison with qualification and ended up the eighth.

Další Videjko

Supr video z Ostaše, Boru a Loučovic, tentokrát z dílny Petra Pavlíčka - http://www.lezec.cz/clanek.php?key=8129

čtvrtek 17. září 2009

Otevřená Náruč 7C+ VIDEO

http://www.purebouldering.cz/fotogalerie/video/otevrena-naruc-videjko.html

Moc díky Vencovi za parádní videjko, skvělá práce!!!

pondělí 14. září 2009

Skuhrov

Letos jsem se poprvé vypravil na Skuhrov. Tato malá pískovcová oblast leží mezi Ústím nad Orlicí a Českou Třebovou. Písek je tady dosti nepevný, často se něco solí, ulamuje.. Přesto jsem si tady našel super projekt, který se téměř nedrolí a pohybově je moc pěkný. Poprvé jsem se do něj podíval před dvěma lety, ale byl jsem moc slabý a ani jsem boulder nezkrokoval. Nyní se mi podařilo udělat všechny těžké kroky a téměř je i všechny spojit. No, aspoň mám v zimě na co jezdit:) Jediné omezení v boulderu je to, že se nesmí pravá hrana. Předpokládaná obtížnost je 8A.

A ještě pár fotek z roku 2007


This year Martin for the first time visited the sandstone area Skuhrov between Ústí nad Orlicí and Česká Třebová. Although the sand is everything but solid and it often crumbles away Martin found a nice project there. First he had tried it two years ago but he was not strong enough then. Today he managed all the difficult steps and he almost connected them, too. The only limitation of this boulder is that you cannot climb using the edge at right. The dififculty is about 8A. At least a place where to go back in winter.


Several photos from 2007












Projekt 8A?







EPJ Mnichov

V pátek ráno nabírám v Chocni Báru Škorpilovou a Michala Štěpánka a razíme směr Mnichov. V Praze se ještě zastavíme pro Matěje Hlaváčka a pokračujeme. Kousek za Prahou se střetáváme s naším koučem a společně upalujeme do Mnichova. Marie se s tím opravdu nemazala a moje autíčko tak tak stačilo jejímu tempu. Okolo druhé hodiny dorážíme do Mnichova a potkáváme se se zbytkem teamu. Pak jedeme do kempu, vaříme a hádáme Matějovy zapeklité hádanky a bohužel nepřicházíme ani na odpovědi hádanek pro mateřskou školku.



V sobotu ráno dorážíme do komplexu několika stěn.



V první kvalifikaci lezu hned jako čtvrtý. Leze se venku, tak je docela kosa, ale právě proto se mi leze dobře a topuju. Druhou kvalifikaci máme ukrutně dlouhou, něco okolo 8b. Nepadá žádný top. Já dolézám do závěrečného pětimetrového výlezu, ale hned na začátku padám. Postupoval jsem tak z 5.místa do finále. Z dalších našich nadějí si dobře vedly Terka Svobodová a Iva vejmolová, které postoupily do finále z 8. a 9. místa. Kvalifikací neprošli Barča Škorpilová - 24.místo, Martin Šifra - 30.místo, Tereza Pivodová - 31.místo, Michaela Zbořilová - 38.místo, Stanislav Pekárek - 34.místo, Dominik Uher - 39.místo, Tomáš Binter - 40.místo, Anna Wágnerová - 23.místo, Michal Štěpánek - 26.místo, Petr Čermák - 35.místo, Michal Krček - 39.místo a Matěj Hlaváček - 40.místo. Večer zase řešíme hádanky od "Eisteina", bouldrujeme po všem možném, dáme trošku vína a jdeme spát.

Nedělní finále se lezlo venku.



Já jsem musel jít do izolace už v osm hodin i když naše kategorie lezla až od dvanácti. Tak pospávám, koukám na Simpsonovy a rozcvičuju se. Finále se mi už od začátku leze dost lehce. Ke konci už začíná pomalu natíkat, ale ještě docela v pohodě dávám top. Bohužel ti, co byli přede mnou z kvalifikace, taky topovali, teda až na jednoho, takže v celkovém hodnocení to stačilo na bramborovou pozici. Škoda, že finále ještě nepokračovalo, protože já bych ještě klidně pokračoval..:)
Iva s Terkou bohužel vypadly hned na začátku svého finále, a skončily tak na 9., respektive 10. místě.







Nakonec se ještě chvilku díváme na rychlíky a jedeme domů.


This report tells the story of the competition which took place in München and which Martin. The journey begins with picking up Bára Škorpilová, Michal Štěpánek and Matěj Hlaváček. Near Prague they meet their coach and they all together head for München. There they meet the rest of the team and spend the venning cooking and amusing themselves with riddles.

On Saturday the competition starts. Martin climbs fourth. It's cold but it helps him a lot so he gets to the top. The second qualifying climb is very long, about 8b. Nobody climbs to the top. Martin falls at the final 5 meters and gets to the final. The other successfull Czech climbers were Terka Svobodová and Iva vejmolová. The rest: Barča Škorpilová, Martin Šifra, Tereza Pivodová, Michaela Zbořilová, Stanislav Pekárek, Dominik Uher, Tomáš Binter, Anna Wágnerová, Michal Štěpánek, Petr Čermák, Michal Krček and Matěj Hlaváček did not pass the qualification.

The final on Sunday takes place outside. Martin climbs well from the very beginning and gets to the top. But the others do as well, so in the end he is fourth. Iva and Terka end up 9th or more precisely 10th.

středa 9. září 2009

Lubná + Borová + Oldříš

Dnes mám možnost prolétnout si boulderingové oblástky okolo Poličky. Mým průvodcem je Jan Chvála. První zastávkou je kámen na Lubné, kde mám skoro všechno přelezené, lezu jen nové 7A od kluků, vymýšlím, ale hezký ojeb nohama a viděl bych to tak na 6B? Ukazuji program Honzovi v Razzle Dazzle 7C, dává pár pokusů, ale klíčový chyt se zdá lehce oslizlý, a tak jedeme dál na projektík na nedaleký kopec. Jedná se tak trošku o takovou petráčovskou lahůdku. Kámen je vysoký asi metr a my se snažíme ho přetraverzovat zleva doprava po hezkých oblinách. Prvního to pouští Chváliče, já dávám ještě pár pokusů a taky se daří. Takže 7B?

Pak přejíždíme asi 7km na Borovou. První zastávkou je kámen Profesionální Zabiják a já si tady všechno dávám hned na první pokus - Vražda Žida 6B, Žid V Kolenou 6C a Rozřezaný Anarchista 7A. Pak chvilku hledáme další kámen, Hříbek. Tady dávám na druhý pokus hezký traverz Stěrač 7A+. Vedle si ještě lezu Cvičení Trpělivosti 6Ctr. To je tady všechno a jede se na 2km vzdálenou Lubnou.

Jdeme k famóznímu Zrcadlu a dáváme jeden lehký bouldřík, 6B? Pak jdeme hledat jedno 7B asi 300 metrů napravo od Zrcadla. Chvíli bloudíme, ale nakonec je nacházíme. Přelézáme údajné 7B, ale my si myslíme něco o 6C+. Nalevo od toho přelézáme ještě jedno 6C+ a nakonec si dáme hezký bouldr, který tyto dva spojuje, 7A. Pak se jde úplně na druhou stranu kopce, kde čeká supr bouldr Mňau 7B. Nejprve lezu odlehčenou verzi Au za 7A, a pak na pátý pokus přelézám i Mňau. Chválič si obuje lezky a v Mňau se ani nezapotí.

Ještě nakukuju do morfo projektu, za 8A+-B? ale je to moc daleko tak na to kácim. Kousek odsud jdeme na Všechno hezké jednou skončí za 7B. Chvilku řeším správný program a nakonec pořádně patuju a přelézám. Vedle si ještě dávám supr 6C, kde je nejlehčí způsob přelezu přes Netopýra:) Tady to balíme a jdeme na poslední kámen s názvem Bumbrlík.

Onsightuju Predátora 6C+ a pak na první pokus dávám ještě skokového Hellboye 6C. Pak obhlížím linii napravo přes malé lištičky, zavěšuju se do toho a na druhý pokus je to tam, Ufonátor 7B. Hned po mě to tam bouchne i Chválič, na druhý pokus, a jedeme dom.

Děkuju Chváličovi za perfektně strávené odpoledne!


Today Martin has an opportunity to see the bouldering areas near Polička with his friend Honza Chvála aka Chválič. The first stop is a stone at Lubná where Martin climbs a new 7A which he after finding a climbing trick with legs estimates as 6B. Honza climbs Razzle Dazzle 7C but does not succeeed despite the advice given by Martin. Then they move to a project - a stone about 1 meter high which they are trying to traverse from left to right. Honza does it first, Martin follows him. The grade is about 7B.

At Borová area they start at the stone named Profesionální Zabiják where Martin starts avalanche of first-attempt-climbs: Vražda Žida 6B, Žid V Kolenou 6C and Rozřezaný Anarchista 7A. Then they seek another stone, Hříbek. Martin climbs a nice traverse Stěrač 7A+ there and then he adds Cvičení Trpělivosti 6Ctr. After that they move to Lubná.

At Zrcadlo they try an eay boulder, about 6B and a 7B which they think is rather 6C+. And then another 6C+ and a boulder whoch connects both - 7A. At the other end of the hill they try Mňau 7B. Martin starts with the easier version of it Au 7A, and then finishes Mňau at the fifth attempt.

They move to Všechno hezké jednou skončí7B. It takes a while until martin finds the right programme but then it goes quickly.Next to it he also climbs 6C.

The last spot there is the stona called Bumbrlík where Martin does Predátor 6C+ OS and Hellboy 6C. Then he checks a line on the right and climbs it as well - Ufonátor 7B. Chválič does it as well and then they gi back home.

Článek o session na Bystřičce

Moc pěkný článek + nějaké fotky z bouldrového setkání na Bystřičce zde -
http://www.purebouldering.cz/clanky/bystricske-bouldrove-setkani2009.html

A nice article and some photos from the bouldering session at Bystřička here http://www.purebouldering.cz/clanky/bystricske-bouldrove-setkani2009.html

neděle 6. září 2009

Bystřička SESSION 09

Tento víkend proběhla boulder session na Bystřičce a v oblasti XXX. V pátek večer vyrážíme, nakupujeme a před devátou dorážíme na místo činu. Dáme pivo, padne "žolík", povídáme... Ráno dojíždí zbytek a razíme do skal. První zastávkou je Pedofil. Supr kámen, jak na pohled, tak i lezecky. Rozlézáme se v 5A a pak zkoušíme jeden z projektů. Silový nástup a výlez á la Font. Je to trošku vlhké, a tak nás výlez pěkně trápí. Nakonec to Vilda urve a hned po něm i já. Takže 7B?

Pak se přesouvám o kousek doleva, na projekt s pracovním názvem Otevřená Náruč, označený jako TDTP. Zkouším všelijaké programy, po několika pokusech přicházím na ten správný a dávám. Takže něco okolo 7C+?, tedy bystřičské 7A?:)



Pak se jde dál do kopce, zastavujeme se na místním 6A, ale nikoho to nepouští, pravda, že výlez byl docela mokrý, ale taky je pravda, že s 6A to nic společného nemá. Jdeme dál. Zkoušíme další moc pěkné 6A, reálně 7A+/B? A dáváme.



Pak jdu na Highballek SD. Těžký start a pak 7A nahoru. Pak koukám na Kozla a Dědka, jak zkouší nádhernou linku na Velkou Hubu. Jdu to tedy zkusit taky, ale obliny mě nepouští. Je to něco okolo 8A?. Tak mám alespoň důvod, proč se sem vracet:)



Pak se jde na místní klasiky, Bugs Bunny 6B(7A+), Sestry v triku 6A(6C+) a Bratři v triku 6A(6C). PD nám ještě ukazuje nějaké bouldříky a prcháme z kopce. Přejíždíme na místo XXX, pivo teče proudem, i něco červeného, a ve tři ráno jdeme do postele.

Vstáváme okolo deváté, chvilku zevlujeme a jdeme lézt. První zastávkou je parádní převislé 7C, těžký zved, pak to jde, a Font výlez. Prsty už pálí, ale po chvilce to rozlezu, zkroknu a na třetí ostrý dávám. Asi o 100 metrů výše jdeme na Font 7B. Silový krok do oblin, zase oblina, nohy nikde a madlo. Dávám se Zajícem tak 20 pokusů, ale mokrá oblina nás nepouští. Nakonec se dorasujeme v jednom 7A+ a valíme domů.

Super session, super lidi, super bouldry!!!



The article above is about the session in Bystřička and the XXX area, which Martin took part in. The first stop on Saturday morning is a stone named Pedofil. After a 5A warm up the people try a 7B project which Martin and Vilda climb successfully. After that Martin focuses on a project called Otevřená Náruč, which is signed as TDTP and climbs it, too. It is probably 7C+?, it means 7A according to the grading at Bystřička :)

Ascending the hill they stop at a local 6A but nobody makes it to the top. Another 6A (which seems more like 7A+/B) is OK, so they climb it.Then Martin goes to Highballek SD, 7A, and does it. After that he goes to try a line up to Velká huba, possibly about 8A, but he cannot finish it. At least a reasont to return there in future.

After that they all go to local specialities: Bugs Bunny 6B(7A+), Sestry v triku 6A(6C+) and Bratři v triku 6A(6C). These are the last achievements of the session at Bystřička, the rest of the weekend is spent at XXX.

The first thing to be done there is a nice overhanging 7C with a difficult lift-up at the beginning. Martin does it at the third attempt. Then comes a 7B which costs about 20 failed attempts and still it's not done. To finish, they try one more route, 7A+, and then they go home.

středa 2. září 2009

Ostaš 1-2. 9.

Namotivován těžkými přelezy z minulého týdne, které se na Ostaši odehrály, vyrážím směr Ostaš. První zastávkou je kámen Péťův, rozlézám se, pak zkouším Válku Světů 7C, po pár pokusech dávám, a potom si jdu zkusit novinku Petrův Zdar 7C+. Nejdřív mi to nejde, nemůžu udělat ani jednotlivé kroky, po pár pokusech ale přicházím na to, že nejjednodušší cesta je síla, a za chvilku to dávám.





Potom jdu na Jeníka a lezu Honza málem Králem 7B a pár dalších bouldrů do 7B, jediný, co mě nepouští, je Aga Baba za 7A. Pak pokračuju směr Vesmír, všechno tady přelézám relativně rychle, podaří se mi OS Vzali mi můj Svět 7C, pak na druhý pokus Klidný Zámek 7B+ a na třetí Lišky v Revíru 7B/B+.

Pokračuju zkusit husťárnu na Velký střecháč, OM 8B od Petra Pavloviče, kterou mám tak trošku rozlezenou od minula. Chvilku to jde, chvilku ne, ale cítím, že by to mohlo padnout. Párkrát se už natahuju po madlisku, ale pokaždé se natáhnu jen málo a jsem na zemi. Po asi 2 hodinách zkoušení držím madlo. Zatím rozhodně nejlehčí 8B, co jsem vylezl.

Pokračuju na Bludný Balvan, dávám si Campusík 7B hned prvním pokusem, pak zkouším 7B+kový traverz, párkrát spadnu před koncem, zanadávám si a na pátý pokus to tam pošlu. Pak se jdu podívat do Anglána(dle průvodce 8A s otazníkem), asi třikrát si to zkusím ze stoje, lehce si očistím vršek a jdu to prubnout ze sedu. Žofrého dávám hned na první pokus, a tak můžu pokračovat nahoru. Už nepadám, takže Anglán 7C VIDEO dík Majzlíkům - http://jitkalubosmazlovi.blogspot.com/. Párkrát zkusím "hadovej projekt", ale je už teplo tak si zajdu na kofolku, a zrestnu u auta.

Okolo šesté zase pádím do skal, zastavuju se zase na Jeníkovi a přelézám si další bouldříky do 7A+, Aga Baba pořád nic. Pak pokračuju na Hady. Asi 2 hodiny pokusuju, vymýšlím správný program, většinou pohladím druhý chyt, už dobrou dírku, dvakrát jej i chytnu, ale neudržím to a jsem dole. No nic, zítra je taky den.

Ráno vstávám po sedmé kvůli podmínce, ale už je stejně teplo, takže se to moc nevyplatilo. Jdu se rozlézt na kámen Péťův, ale začíná pršet. Asi 20 minut chčije, pak přestává, tak se rozlézám. Dávám si bouldry do 6C a Spárku 7A+. Pak jdu ještě potrápit Hadíky, palce zalepuju tejpkou z autolékárničky, dávám pár pokusů, ale už mi to vůbec nejde.

Jdu tedy zpátky, zastávka je na kámen Ocún, dávám Spidermana 6C+ OS (dle průvodce je to 7B) a Šum Svišťů 6C (dle průvodce 7A). Pak jdu zase na Aga Babu 7A, konečně vymýšlím správný úchop a na druhý pokus dávám.

Pak to balím, jdu na parkál, že pojedu za Majzlíkama do Teplic, ale na parkovišti vidím bílý Ford Tranzit s nálepkou pavouka, takže se otáčím a jdu zpátky do lesa. Potkávám se s Lubou a Jíťou. Kecáme, už jen lehce zkouším Hady, zase to trošku jde, ale už nic moc. Pro videjko si ještě dávám Anglána, kterého posílá i Luba. Jíťa se moc hezky hýbe v Trollovi 7C, ale malíček bolí, podmínky taky nejsou ideální, tak to nepouští.

Pak jdeme k Vesmíru. Po cestě si dávám silový Mordor 7B/B+, spíš B+. Pak zkouším dva projekty, nejdříve nalevo od Vesmíru oblou hranu, ale dlouhému nátahu do lišty pořád něco chybí. Druhý projekt je na Vesmíru, vpravo přes kyzy. Po pár pokusech ale s Lubou pár kyzů udrolíme či ulomíme, tak na to kašlem, teď už je to moc těžké. Nakonec si zaběhnu ještě na Zemi Vzdálenou 7B+. Je teplo a v lištách je to znát, ale po půl hodince to uhrotím. Jsem už na kaši, tak jdu k autu a valím domů.

Čárování na Jeníkovi, Tfuj!!!





Motivated by the difficult climbs from the previous week Martin goes to Ostaš again. He starts at the stone named Péťův, where he climbs Válka Světů 7C after several attemots. After that he tries a news Petrův Zdar 7C+. At first it seems difficult, he cannot do even the single steps but then he finds out that the easiest way is to rely on strength and climbs it in a moment.

Then he proceeds to Jeník stone and climbs Honza málem Králem 7B and several other boulders with difficulty up to 7B, the only one unsuccessful climb being Aga Baba7A. At Vesmír stone he climbs quite quickly, he does for example OS Vzali mi můj Svět 7C, Klidný Zámek 7B+ (at the second attempt) and Lišky v Revíru 7B/B+ (the third attempt).

Martin continues at Velký střecháč doing OM 8B by Petr Pavlovič, which he has begun last time. One moment it goes well, the other it doesn't but it looks promising, so Martin keeps trying and after about two hours he's up. For him it's probably the easiest8B he ever climbed.

At Bludný Balvan Martin tries Campusík 7B and climbs it immediately, then he moves to a 7B+ travers. He falls four times right before the end but the fifth attempt is finally successfull. Then he goes to look at Anglán (8A? according to the guide)tries three times from standing, cleans the top and then tries from sitting position. He does Žofré without any problems, so he can proceed to the top: Anglán 7C VIDEO, thanks to the Mázls - http://jitkalubosmazlovi.blogspot.com/. He tries the "snake project", few times but it's too hot already.

After a bit of rest he returns to the rocks and does some boulders up to 7A+ at Jeník, Aga Baba remains unclimbed, though. Then he moves to Hadi. He tries it for about 2 hours, makes up the right programme, but mostly he gets to the second hold and falls down, so he leaves this project for tomorrow.

The next morning he gets up early but it doesn't pay up as it's already hot and then it starts raining. After the rain he climbs boulders up to 6C and Spárka 7A+. Then he tries Hadi again, and again he doesn't suceed.

At the Ocún stone Martin does Spiderman 6C+ OS (the guide says 7B) and Šum Svišťů 6C (7A according to the guide). Abd then, after thinking it up, Martin finally wins over Aga Baba 7A.

Then Martin plans to go home but he meets Jitka and Luboš Mázls, so he goes back climbing. He does Anglán one more time for the video (and Luboš climbs it as well). Jíťa in the meantime tries to climb Troll 7C and she does well but the conditions aren't the best and she has a sore finger.

When going to the Vesmír stone Martin climbs Mordor 7B/B+, rather B+, he says. Then he tries the two projects but without success. In the end he climbs Země Vzdálená 7B+. He's quite tired, however, so he goes home.