úterý 14. července 2009

A zase Bor

S vidinou hezkého počasí jsme se Štěpánem opět vyrazili na Bor. Když přijíždíme na Bor, je téměř modrá obloha a bohužel už i docela dost teplo. Nejdříve se míříme rozlézt k Ádr Fitnesu a PU 12 a lezeme lehčí bouldry. Hned vedle nalevo PUčka, ještě tvoříme novinky Kohout Plaší Smrt 7A+ a Slepičí vývar 6A. Dávají mi docela zabrat, protože dneska moc tření není.



Pak jdeme k Písničkáři, kde onsightuju Polibek šarlatové Krve 7B (podle mě spíš 7A+).

Potom se přesouváme na projekty k 3D objektu a Čínské zdi. Na 3D objektu dávám boulder ze sedu (z druhého chytu), ale už dříve jsme se domluvili, že bouldr bude začínat z díry v převisu. Ta je lehce mokrá a navíc to z ní stejně do druhého chytu bude ještě pěknej mazec.



Jdu tedy na projekt na Čínské zdi. Ten mi docela jde, ale pořád jen a jen poskakuju okolo dvouprstové díry, ale ne a ne ji trefit. Pak trošku čistíme Vězení a jdeme dál na nový kámen, který je asi 200 metrů nad Majákem. Ten je ale mokrý, a tak jen bojujeme s mechovou pokrývkou na vrchu kamene a jdeme k hospodě.

Tady čeká jeden morfo projekt. Nejprve to vypadá, že ani nenastoupím, a vzdávám to. Pak ale vymýšlím fintu s nohama a chybí mi asi 5 cm k doskočení do madla. Pak už jen zase čistíme a jede se domů.



Video z pár bouldrů ke stažení zde - http://uloz.to/2116734/bor-13.7..wmv

With a promise of better weather Martin and Štěpán went to Bor. As a warm up they climbed several easy boulders and next to PU 12 they created some news: Kohout Plaší Smrt 7A+ and Slepičí vývar 6A. Climbing them was not easy as the friction was not very good.

At Písničkář Martin climbed Polibek šarlatové Krve 7B (in his opinion it is rather 7A+) on sight.

Then they moved to 3D objekt and Čínská zeď where Martin attempted his project. It was not bad but there was a problematic two-finger-pocket. Another project awaited Martin at Hospoda. At first he nearly gave up but then he made up a trick with legs which moved him on. Only 5 cm was missing. After that they cleaned a bit and went home.


A video to download: http://uloz.to/2116734/bor-13.7..wmv

neděle 12. července 2009

Supr Tření na Boru



Předpověď není úplně ideální, ráno mi však Štěpán píše, že je všechno suché a ať dojedeme. A dobře jsme udělali. Teplota okolo 15 (?) stupňů, takže naprosto ideální tření.

Vyrazil sem s Katkou a Verčou. Nejprve se rozlézáme u Šamana. Verča s Katkou tady přelézají nějakou 4 a 5A. Já naproti hned na druhý pokus vylezu nepojmenované 6C+/ 7A (?). Moc času tady ale nejsme, protože mravenci už pracují na 110% a pěkně otravují.

Další naší zastávkou je Maják, kde holky lezou zase něco lehčího. Pak jdeme na nový kámen, asi 100 metrů nad Arogantem. Snažíme se ho očistit, ale marně. Mechu je nahoře na kameni moc a navíc je vlhký, takže po chvíli vzdáváme boj a jdeme na Laboratoř. Tady na mě čekal už hodně dlouho projekt s pracovním názvem Panthenol.



Už jsem to dříve několikrát zkoušel, ale klíčový krok mi nikdy nešel.





Dneska jsem ho zvládl relativně rychle a hned zkouším sed. Mezitím nás navštěvuje Štěpán s Vildou, předávám zásilku Vildovi a zkouším to dál. Při zkoušení se střídám s holkama, které vedle lezou Romea a Julii, o bouldermatku. Při zkoušení se mi vždycky podaří dolézt až do klíčové lišty, ale několikrát z ní padám, na druhou stranu se v ní cítím pořád jistější a jistější a nakonec se asi po hodině zkoušení objevuji na vrcholu kamene. Takže asi 8A/8A+. 8A+ asi ne, později jsem si ještě šel zkusit H2O 8A+ , a to mi přišlo o něco težší. Pak se přesouváme k Autům, kde holky lezou nějaké ty trojky.





Já mezitím zkouším hrco-projekt v levém převisu a první krok mi moc nejde. Nakonec mi však Katka vymýšlí hezkou fintu s nohama, projekt rázem zesnadní a hned ho dávám. Zlatý píst 6C.

Nakonec jdeme na H2O. V dnešních podmínkách se v tom cítím opravdu dobře. Druhý krok mi ale skoro vůbec nejde. Když davám levou nohu nahoru na stup a fixuji, tak mi vždycky ujede. Na žádný vojeb sem nepřišel, a tak jdeme směr auto a domů.

Dneska byly opravdu skvělé podmínky na bouldrování, i Štěpán s Vildou to tam pěkně pokosili.

Although the weather forecast is not very promising, Martin goes to Bor with Katka and Verča. The temperature is about 15°C and the friction is ideal so as their warm up they climb 4 and 5A (Verča and Katka)and an unnamed 6C+/7A(?) (Martin) at Šaman.

Then they go to Maják and after the girls climb several easy things, they find a new stone. Unfortunately it is not very easy to clean. It is moist and covered with moss, so they give up and move on to Laboratoř which is the place where Martin's project Panthenol can be found.

In the past attempts Martin could not get over the crux but today he succeeds very quickly, so he also tries it form the sitting position. Whenever he gets to the crux, he falls down but gradually he improves and about an hour later he gets to the top. The result is something between 8A and 8A+. Then he tries H2O 8A+ .

Then they go to Auta where Martin tries to make up a new project. He fails the first attempts but then Katka invents a new trick for him and he finally climbs Zlatý píst 6C.

The last stop is H2O. The conditions are great but Martin still cannot get over the second step so they all finally go home.

čtvrtek 9. července 2009

Královská Vlásečnice 8A First Ascent



Dneska se mi podařilo konečně urvat další těžký projekt na mém "Projektlistu", a to na Škrovádu. Problém se nachází v sektoru Kazatelny. Jedná se o lezení v kolmém/lehce položeném, po mini chytech a docela špatných stupech. Je to takový traverz z cesty Chlupaté království doleva do Vlásečnice a tou nahoru na balkónek. Pro mě bylo nejjednodušší lézt boulder hned z nástupu do pravých lišt, ale klidně se to může ze začátku lézt i spárkou nahoru a pak doprava, myslím že klasa se nezmění.



Boulder jsem začal pokusovat minulý rok na podzim a moc mi to nešlo. V zimě za lepšího tření jsem se trošku zlepšil, ale pořád to nebylo na přelez. Na jaře jsem se do toho také párkrát podíval, ale pokaždé to samé.

Až dnes se mi podařilo vymyslet trošku jinou sekvenci pohybů přes trošku jiné chyty a hned to šlo líp. Navíc se se mnou trošku udrolila klíčová lišta, která se díky tomu lehce zvětšila (doufám že se nebude drolit dál, protože by se asi ještě zvětšovala).

Najednou pomalu začínám cítit, že by to mohlo pustit. Pak ale začalo pršet a já jsem se šel schovat pod Mouchu tse-tse. Naštěstí to byla jen malá přeháňka a chyty nezatekly, jen jeden ze stupů byl vlhký, ale po chvilce mágování už byl zase Ok. Šel jsem tedy zase pokusovat. Kůže na prstech pomalu ubývala a já ne a ne se dostat aspoň do poslední lišty před nálezem do Vlásečnice.

Opět se zatahuje, a lehce ochlazuje. Tření se tak lehce zlepšuje a najednou se všechno jeví lehčí. Konečně se dostávám do výše avizované lišty. Tady byl ještě docela problém s výměnou rukou a nohama, které mi nejednou uklouzly. Nakonec jsem se však v jednom z posledních dnešních pokusů najednou objevil ve Vlásečnici a už jsem se nepustil.





Fotky sou docelá mázlé, ale bohužel lepší nemám..:(

Doufám, že se mi stihne douzdravit kůže na sobotní Bor :) Přidá se někdo?

Today Martin managed to "slay" another project on his list. The project can be found at Škrovád in Kazatelny sector. It is a sort of travers from Chlupaté království route to the left to Vlásečnice.

Martin started his attempts last autumn. Then he made up different moves over different holds. He started climbing and suddenly felt that this time he could be successfull. It started to rain but fortunately the holds did not soak, so in the end Martin finally got to Vlásečnice.

úterý 7. července 2009

Konečně sucho na Boru

Počasí se docela umírnilo, a tak jsem neváhal a s Verčou jel na Bor. Naší první zastávkou je kámen Laboratoř. Já zde zkouším projekt Panthenol, ale vůbec mi to nejde. Asi už je na tu lištu moc teplo. Verča tady mezitím dělá dva nové bouldry na kámen Shakespeare (hned u Laboratoře) a vylézá Romea 4 a Julii 3.



Pak se přesouváme k Čínské zdi. Kousek pod ní ještě zkouším Equilibrium, ale moc mi to nejde tak to balím.

Na Čínské zdi dávám hned na první pokus nový boulder Nekonečně Dlouhá Zeď. Štěpán říkal něco o 7B+-C. Já si ale myslím, že klasa bude o něco níž, výhodu budou mít obzvláště ti, kdo mají velké rozpětí.

Pak zkouším ještě pytel z minula Poskok Ke Skokanům za 6C+/7A a po pár pokusech dávám, podle mě je to spíš 7A. Lehce ještě nakukuji do projektu napravo, ten je ale trochu vlhký a navíc ukrutně těžký, takže balíme a jdeme k Plešaté Zpěvačce, kterou jsme minule vylezli se Štěpánem ze stoje. Teď čekal sed. A s trochou překvapení jsem to hned na třetí pokus vylezl. Klasa asi 7A+ (docela rozklepané video ke stažení - (http://uloz.to/2076633/plesata-zpevacka-sd.wmv).





Jdeme dál na Verčin projekt. Z toho minule musela utéct, protože přišla bouřka. Dneska hned na první pokus dává - Burák 3. Já zkouším takovou kravinu z levé strany kamene. Je tam takový malý převísek s malými chyty. Šla by tam taková jednokrokovka, ale nepodařilo se mi ten krok udělat. Navíc kolem létá všelijaká havěť (které je tady na Boru momentálně fakt moc) a štípe všude, kde může, takže utíkáme zpátky na Equilibrium 7A+ a po troše odpočinku ho hned dávám. Parádní bouldřík. Já bych se klaněl spíše k 7B.



Nakonec míříme opět k Čínské zdi, kde už dlouho čeká na očištění Jehlan. Takže čistím a po chvilce už s Verčou lezeme. Nejdřív Osovou souměrnost 5A. K ní pak ještě přidávám pár kroků navíc ze sedu, takže 6B.

Posledním bouldrem výjezdu je Inverzní Zobrazení 7A. Je to krásná linie. Měl jsem docela problém s očištěním, protože lano jsem u sebe neměl a tak jsem to všechno čistil z lezecké pozice. Je tady ještě hodně blbý dopad. Nejsou tady sice kameny, ale docela svah, takže matka tam nedrží.
Nejlepší je vždycky si vědomě odskočit. Nevím, jestli půjde udělat lepší dopad, protože pod hlínou je další kámen.







Na závěr ještě zkouším H2O, ale na lišty je už moc teplo, tak jsem to alespoň zlehka nakrokoval.

Plešatá Zpěvačka ze stoje 7A, ze sedu 7A+ - shozeno Vildou a Štěpánem.

VIDEO:






On the next visit to Bor Martin is accompanied by his sister Verča. Their first stop is a stone named Laboratoř (Lab) where Martin tries his project Panthenol but it does not work. Verča in the meantime climbs two new boulders Romeo 4 and Juliet 3 on a stone called Shakespeare.

After that they proceed to Čínská zeď where Martin tries Equilibrium but he gives up. Then he goes to Nekonečně Dlouhá Zeď which he climbs at the very first attempt. According to his brother Štěpán it is 7B+ or 7C but Martin thinks it is easier. Then he climbs Poskok Ke Skokanům which he regards as 7A, and Plešatá Zpěvačka (he starts sitting, the grade is therefore 7C). The video to download is at http://uloz.to/2076633/plesata-zpevacka-sd.wmv.

Verča climbs her project - Burák 3 and Martin goes back to Equilibrium 7A+ (or, in his view, 7B+) which he climbs after a short rest.

Then they return to Čínská zeď and where they do Osová souměrnost 5A (Martin makes it 6B by adding several steps and starting from sitting position). The last boulder of this session is Inverzní Zobrazení 7A.

neděle 5. července 2009

Mokrý Bor 2

I přes nepříznivé počasí v minulých dnech jsme vyrazili na Bor. Naši obvyklou sestavu, mě a bráchu, tentokrát ještě doprovázela ségra Verča. Už když jsme přijížděli do obce Machov, bylo nám jasné, že něco lézt půjde, ale většina ne.

Při stoupání do kopce náš už tak malý optimistický nadhled nad mokrost stále více a více opadal. Zjišťujeme, že je všechno mokré, a tak nás cesta zavede až na nejvyšší bod, přímo pod "velké" stěny. Tady zjišťujeme, že se něco lézt dá. Nejprve lezeme krásnou linku, Plešatou zpěvačku. První pokusy vypadají marně, ale po chvíli se dostávám výš a výš a nakonec to ještě pro video jednou zopakuji. Jedná se už trošku o Highbolek, kde je potřeba především síla v těle. Se Štěpánem se shodujeme na lehce těžším 7A+. Hlavně se ale těším, až si Zpěvačku zkusím ze sedu, myslím, že klasa bude okolo 7C-C+.







Poté jdeme dál, tam, kde Štěpa nedávno udělal moc pěkný bouldr Báseň Z Malty A Cihel SD 7C. Zkouším OS, ale 0 bodů. Nakonec po asi 30 pokusech přicházím na tu správnou chuť téhle spíše technické lahůdce a s již hodně ohoblovaným ukazováčkem na levé ruce dávám. (http://stepanstranik.blogspot.com/2009/06/tvurci-bor.html)



Nakonec jde ještě Štěpán pozkoušet Pašeráky Drog SD 7C. My s Verčou mezitím čistíme kámen Auta, kde Verča přelézá asi 3 metry vysoký, lehce položený bouldr po velkých dírách. Název - Blesk, klasa 3. Pak ještě zkouší projekt nalevo(4?), ale ten je nad její síly. Navíc začíná mohutně pršet a nám nezbývá nic jiného, než si zabalit a jít k autu. Tak zase někdy.





Video ke stažení z Plešaté Zpěvačky 7A+, a také z bouldru Drž Hubu A Krok 7B je zde - http://uloz.to/2064875/plesata-zpevacka-7a-drz-hubu-a-krok-7b-bor.wmv

Although the weather is still bad, Martin, his brother Štěpán and their sister Verča make a trip to Bor again. Their optimism however gets a severe blow, for everything in Bor is wet. Finally they find a wall where it is possible to climb at least something. They begin with a line named Plešatá zpěvačka, which is about 7A+.

Then they move to Štěpán's boulder Báseň z malty a cihel which Martin tries to climb on sight. Although it costs him about 30 attempts and hurting fingers, he finally succeeds.

At the end Štěpán climbs Pašeráci drog while Martin and Verča clean a stone called Auta and Verča climbs a boulder called Blesk 3. The session ends with rain.

středa 1. července 2009

Tisá skála



Počasí je pořád na prd, a tak jsem se rozhodl s Katkou vydat na 80 km vzdálenou Tisou skálu.

Tisá skála se nachází nedaleko Kutné Hory a je tady pár boulderů v převisu, a tak jsem si myslel, že to bude suché. Opak byl ale pravdou. Všechno bylo úplně mokré. Vytáhl jsem teda kartáček, mágo a 10 minut jsem se snažil chyty vysušit. Docela to pomohlo takže se dalo lézt, i když bouldry byly o dost těžší.

Podařilo se mi přelézt dva bouldry - Švajc 2 7B+(podle mě spíš 7B), a v domnění, že lezu Švajc 1, jsem vylezl "nový" bouldr. Začínal jsem jako Švajc 1, ale nešel jsem doleva, ale doprava, do závěrečného madla Švajcu 2.(jak bylo mokré, tak jsem z něho vyjel, a spadl mimo matku, zády přímo na kameny). Zkoušel jsem ještě Švajc 3 za 7C, ale skok byl za těchto podmínek, aspoň pro mě, nereálný.





A tady je video, je to natáčené foťákem, takže kvalita nic moc...(nejde mi to dát přímo sem na blog, tak, alespoň takhle...)

http://www.blogger.com/video-play.mp4?contentId=7a749ad8ff3a1414&type=video%2Fmp4

OBJECT id="BLOG_video-7a749ad8ff3a1414" class="BLOG_video_class" width="320" height="266" contentId="7a749ad8ff3a1414"

The weather is still bad as usual, so Martin chose as his latest destination Tisá skála. It is near Kutná Hora, about 80 kilometres from where he lives. However, when he got there he found out that the boulders were wet, too. So he dried them and although climbing on a wet stone was more difficult, it was possible.

Martin climbed two boulders there: Švajc 2 7B+(7B according to his own estimation) and accidentally also a "new" one - he was thinking that he was climbing Švajc 1 but he slightly changed the line and finished at right instead of left. For that he was "rewarded" by a fall on a rock (he slipped off because the stone was wet).

He also attempted Švajc 3 (7C) but given the current circumstances he found jumping impossible.

At the end of this article Martin included link to the video he made during the session.