čtvrtek 19. února 2009

Fontainebleau

13.2 jsem porpvé, ve společnosti mého bráchy, Lukáše Skřejpka a Honzy Chváliče, zavítal do Mekky boulderingu Fontainebleau. Tedy, ne tak docela poprvé. Moje první návštěva této krásné boulderingové oblasti proběhla během ME v Paříži, kdy se mi podařilo přelézt dvě 7C - Noir Désir a Big Boss. Nyní se tedy vydáváme na 5 lezeckých dní + jeden den Rest. Vyjíždíme v deset večer a ráno okolo jedenácté dojíždíme do podoblasti Bas Cuvier. Během cesty nás doprovázelo téměř 900 km silné sněžení a pomalu jsme ztráceli optmismus na hezký bouldering. Nakonec se naštěstí včas vyčasilo a my tak mohli vlítnout na nejznámější bouldery světa. Rozlézáme se v nějaké pětce a hned valíme na Vrtulník - Helicoptere za 7A. Já během pěti pokusů dávám a Onsightuji hned vedlejší Carnage za 7B. Poté se pouštím do La Balanc za 7C+ z druhé strany šutru avšak dnes mě nepouští. Poté se s klukama přemisťujeme do Rempartu, kde kluci zkoušejí již zmíněný Noir Désir. Já odpočívám a fotografuji. Přesto mi to nedá a jdu si zkusit a hned na druhý pokus přelézám plotnové 7B+ - Peau Lisse En Péril.Kluci mají nakonec velmi blízko k přelezu, avšak nakonec nedávají. Na závěr dne se přemisťujeme k Tension boulderům. Nejprve zkouším těžší variantu za 8A - Hyper Tension. Jsem v tom marnej a tak zkouším lehčí variantu za 7C+. Přidává se i Štěpán a po chvíli dáváme. Já se vracím k Hyper a po pár pokusech se mi podaří přijít na správný program a dávám. Pro dnes tedy končíme. Svaly jsou cítít a kůže na prstech je značně obroušená. Hledáme nějaké ubytování pro 4 což se zdá nakonec jako velmi těžké sousto. Nakonec s trochou štěstí nacházíme.

Dalšího dne se probouzíme do krásněho prosluněného jitra. Rychle snídáme a plni sil vyrážíme vstříc do Cuvieru, dolézt včerejší "projekty".  Chválič se přes noc viditelně zesílil a dává co mu přijde pod ruku 7A - 7B. Lukyn leze na pohodu lehčí bouldery a užívá si Font atmosféru. Já se vracím ke včerejšímu rozlezenému boulderu La Balanc a společnš s asi anglickým borcem mohutně útočíme. Mě se po pár pokusech podaří vylézt na Top a jeden z nej boulderů ve Fontáči je v kapse. Zkouším ještě jedno 7C L´abbe Résina(La Bérezina) a po několika pokusech jsem opět navrcholu.  Poté jdeme na jedno z nejvyhlášenějších 7C L´Aerodynamite. Asi hodinu všichni zkoušíme a Štěpán s Honzou nakonec pekelný výlez zdolávají. Mě se podaří několikrát dolézt pod výlet avšak pokaždé padám v oblinách. Ke konci dne se přesouváme k sedmimetrovému boulderu La Merveille 8A/A+.  Ten zkouším jen já a bohužel se mi nedaří dolézt ani do hlavního Cruxu. Nojo na Videu to vypadalo mnohem jednodušeji...:) Večer Lukyn vytahuje domácí Slivovici s kterou se někteří úspěšně, jiní méně úspěšně perem:)

Následující den máme naštěstí Rest. Mě po párty není zrovna nejlépe, přesto vyrážím s klukama na místí skokovou lahůdku Rinbow Rocket za 8A. Kamen je lehce mékrý a tak nemůžeme zkoušet lehčí skoky, které zde vedou. Mě se daří velmi rychle přijít na Fintu, avšak stále chybí kousek. Ten však nechybí Chváličovi a asi po hodině pokusování dává své první 8A. 

Další den hledéme suché bouldery avšak téměř marně. Nacházíme až L ´Etre have 7C, které se po pár minutách čištění dá zkoušet.  Já zkouším na OS a k překvapení se lehce dostávám na výlezovou vlhkou hranu s kterou dlouze bojuji a nakonec zdolávám. Štěpán a honza po pár pokusech také dávají. Já plný sil ještě nechci jet zpátky na hotel a tak si dávám totálně mokré sedmimetrové Ussy cat za 7A+, s kterým bojuji za povzbuzování místních turistů.V mokrém výlezu již cítím, že mi vše podjíždí avšak vidina sedmimetrového pádu mě drží na skále a dávám.

Následující ráno je opět vlhké a jediné co nám zbývá je lézt skoky. Všichni dáváme Smash za  7B a Finnie Chipie za 7B+ v oblasti Roche Aux Sabots. Zkoušíme i totálně mokrý legendární 7A  Le Toit Du Cul De Chien a také dáváme, tedy kromě Lukyna. Jdem se ještě podívát na Total Eclipse za 8A+, které jsem si chtěl zkusit ale je úplně durch mokrý a jedeme zpět na hotel. 

Další den je situace s počasím stejná a tak ač neradi volíme variantu odjezdu dom a jedeme.